Mit ali dejstvo: Je paradižnik res sadje?

Oglas 16. Jun 202214:34 > 21. Jun 2022 15:14 1 komentar
paradižnik
promocijska fotografija

Prav vsi verjetno poznate dilemo oziroma polemike, ki jih je v javnosti sprožilo vprašanje, ali je paradižnik sadje ali zelenjava. V trgovinah ga boste našli pod zelenjavo, toda ali je to pravilno ali sporno? Kako pa ga obravnavate sami?

Ena od domnev, zakaj paradižnik ne spada med zelenjavo, ampak med sadje, je, da naj bi ga v preteklosti v ZDA z namenom zmanjšanja transportnih stroškov uvrstili med sadje – in tako je ostalo do danes. Vrhovno sodišče je namreč leta 1893 odločilo, da ljudje paradižnika ne jemo kot sadje, zatorej ne more biti tako klasificiran. V ozadju so bili davki, saj naj bi se obdavčila le uvožena zelenjava, sadje pa ne, a odločitev je bila vseeno uradno podana.

Toda danes so za vso dilemo krive predvsem definicije tega, kaj opredeljujemo kot sadje in kaj kot zelenjavo. In predvsem, kdo opredeljuje. Paradižnike gojimo na zelenjavnih vrtovih in tudi uživamo kot zelenjavo – kot prilogo, v omakah, juhah, kot del glavne jedi ali v solati. Glede na njegovo rabo bi ga morali torej opredeliti kot zelenjavo.

paradižnik
promocijska fotografija

Kako ga opredeljujejo botaniki?

Paradižnik je rastlina iz družine razhudnikovk, zelo sorodna tobaku, čiliju, krompirju in jajčevcu – torej zelenjavi. Pa vendar je, botanično gledano, vse, kar se razvije iz cveta rastline, sadje, medtem ko se kot zelenjava definirajo preostali deli – koren, list, steblo. Glede na to, da se paradižnik razvije iz cveta in ohranja seme, enako kot npr. jabolko, naj bi bil, botanično gledano, sadje. Toda potem bi med sadje šteli tudi kumare, papriko, avokado, fižol, grah in buče – med zadnje resda sodita tudi lubenica in melona. Zmeda je torej kar precejšnja.

paradižnik
promocijska fotografija

In kaj pravijo kulinariki?

V kulinariki se sadje in zelenjava seveda uporabljata predvsem glede na okus. Na splošno je sadje sladko in kot tako najprimernejše za sladice, pecivo, džeme ali surovo. Nasprotno pa ima zelenjava običajno malce grenak okus in je najprimernejša za slane jedi, kot so juhe, enolončnice, omake, solate. Paradižnik je s tega vidika potemtakem zelenjava.

Ali določeno živilo uvrščamo med sadje ali zelenjavo, je torej odvisno od tega, ali se o njem razpravlja v kulinaričnem ali botaničnem smislu. Paradižnik je lahko tako sadje kot zelenjava. Če govorite z vrtnarjem, je sadje. Če govorite s kuharjem, je zelenjava.

Ne glede na to zmedo v njegovem opredeljevanju pa je paradižnik vsekakor nadvse okusno in hranljivo živilo, ki ga večina od nas obožuje in vsestransko uporablja v kuhinji.

paradižnik
promocijska fotografija

Izberite najboljšega

Pri nas letos mineva že 10 let, odkar smo na policah trgovin prvič zagledali paradižnik blagovne znamke LUŠT, ki je hitro postal eden najbolj priljubljenih paradižnikov na naših krožnikih. Ker so ročno obrani, ko na rastlini popolnoma dozorijo, se to seveda dobro odraža v njihovem okusu in videzu, poleg tega so pridelani na okolju in zdravju prijazen integriran način. Cvetove LUŠTnih rastlin pa oprašujejo čmrlji, ki so hkrati živi dokaz, da pri pridelavi ne uporabljajo škodljivih preparatov za škropljenje – čmrlji bi v nasprotnem primeru namreč poginili.

čmrlj
promocijska fotografija

Še nekaj okolju in zdravju prijaznih dejstev o LUŠTu:

• Sadike paradižnika so vzgojene iz gensko nespremenjenih semen in zasajene v naravno podlago, t. i. organski substrat, ki je mešanica šote in kokosovih vlaken – to rastlinam zagotavlja dobre pogoje za rast in razvoj koreninskega sistema.

• Če rastline ali plodove vseeno napadejo škodljivci, zanje poskrbijo njihovi naravni sovražniki, ki jih naselijo v rastlinjaku.

V Renkovcih za ogrevanje v hladnih delih leta uporabljajo obnovljivo geotermalno energijo.

V rastlinjaku v Mali Polani za vzgojo paradižnika pozimi uporabljajo t. i. Sistem za zimsko vzgojo, ki vključuje kompleksen in okolju prijazen način ogrevanja s soproizvodnjo toplote in elektrike ter odvajanjem ogljikovega dioksida iz izpuhov. Slednjega vpihujejo v rastlinjak, kjer ga rastline s fotosintezo pretvorijo v kisik, in tako okolja ne obremenjujejo z izpusti toplogrednega plina (CO2).

rastlinjak, lušt
promocijska fotografija

V poletnih mesecih pridelujejo grozdasti paradižnik, mali LUŠT, slivov paradižnik, češnjev paradižnik in LUŠTek (mešanico pisanih češnjevih paradižnikov).

paradižnik
promocijska fotografija

NAGRADNA IGRA: Pri LUŠTu so za vse, ki vas navdušujejo njihovi paradižniki, pripravili nagradno igro, v kateri LUŠTek podarja privlačne nagrade! Sodelujete lahko TU.

lušt, nagradna igra
promocijska fotografija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje