Najboljše rešitve za dom in kako jih uresničiti

Oglas 13. Jun 202413:13 0 komentarjev
družina doma
Družina uživa doma.

Mnogi vse življenje trdo garajo za lastno hišo, ki ima na koncu ne glede na velikost za lastnika neprecenljivo vrednost. A da bo ta dom resnično dobro služil in bo nudil varno zavetje, zgolj trdni temelji v današnem času niso več dovolj. Poskrbeti je treba tudi za celovito področje energetskih rešitev, ki bodo omogočile prijetno, udobno ter varčno bivanje. Kako jih uresničiti?

Skorajda ga ni človeka, ki ne bi sanjal o lastni nepremičnini. O domu, ki bi mu predstavljal varen pristan. Nekateri ostanejo zgolj pri sanjah, drugi, predvsem tisti, ki imajo na voljo kakšno zazidljivo parcelo ter možnost vira financiranja, pa uresničijo svoje sanje in se odločijo bodisi kupiti bodisi zgraditi lasten dom. V obeh primerih je potrebno biti pozoren zlasti na upoštevanje energetske učinkovitosti. Cilj je namreč investicija, ki se bo dolgoročno obrestovala in bo omogočala občutne prihranke – tako pri porabi energije kot pri stroških vzdrževanja.

Že pred nakupom preverite možnosti in stroške energetske prenove

Pri nakupu nepremičnine velja biti pozoren na njeno energetsko izkaznico in potencial ter stroške potencialne energetske prenove hiše. Stavbe v Evropi so namreč zelo potratne, tako z vidika energije kot surovin. Kljub številnim že sprejetim ukrepom nepremičnine še vedno porabijo okrog 40 odstotkov vse proizvedene energije in ustvarjajo kar 36 odstotkov vseh emisij toplogrednih plinov. Zato sta učinkovita raba energije v stavbah in prehod na obnovljive vire ključna ukrepa pri doseganju ciljev, ki so nujni za blaženje podnebnih sprememb.

Največkrat se ljudje odločajo za posodobitev ogrevalnega sistema, menjavo oken in vrat ter za zamenjavo energenta, a treba se je zavedati, da bo kateri koli ogrevalni sistem zares energetsko učinkovit le, če bo ustrezno energetsko zasnovana ali sanirana tudi celotna stavba. Tu pa je poudarek predvsem na kakovostni toplotni izolaciji cele hiše, predvsem pa fasade. Stroški temeljite energetske prenove bodo precejšnji, a zavedati se je potrebno, da so kakovostne energetske rešitve najboljša naložba za prihodnost. Vsekakor velja preveriti možnost najema tako imenovanega zelenega kredita, ki je namenjen postopni prenovi, izgradnji ali nakupu energetsko varčne nepremičnine.

promocijska fotografija

Kako zgraditi energetsko učinkovit dom?

Pri novogradnjah osnovno rešitev predstavljajo pasivne, nizkoenergijske in skoraj ničenergijske gradnje, o katerih se govori že več desetletij, šele v zadnjih letih pa so se začele zares implementirati v naše okolje. Gre za zelo visoko energetsko učinkovite hiše oziroma stavbe, ki za obratovanje porabijo zelo majhno količino energije. Energijo za obratovanje pa v glavnem pridobivajo iz obnovljivih virov – na primer iz sončnih celic na strehi.

Prav sonce je trenutno eden najbolj množično izkoriščanih obnovljivih virov energije. Ne le, da gre za enega najbolj okolju prijaznih virov energije temveč predstavlja tudi neodvisnost od nihanja cen na trgu. Načeloma velja, da se naložba izgradnje lastne sončne elektrarne za osebne namene povrne v približno 10 letih. Nato se plačuje le osnovno dajatev in glede na to, da je povprečna življenjska doba sončnih celic več kot 30 let, je mogoče na ta način kar konkretno prihraniti.

Vse bolj priljubljena okolju prijazna energetska rešitev v domovanju je tudi toplotna črpalka. Deluje na podlagi izkoriščanja toplote iz okolice, ki jo pretvarja v energijo. Omogoča gretje za toplejši dom in ogreva vodo v gospodinjstvu. S toplotno črpalko lahko znižate stroške svojega ogrevanja kar do 60 odstotkov, tako da se investicija dolgoročno več kot izplača. Uporaba je povsem enostavna, ne povzroča hrupa, tudi vzdrževanje ni zahtevno.

Brez kredita najbrž ne bo šlo …

Energetske rešitve v domačem gospodinjstvu imajo torej številne prednosti, ki jih ne smemo zanemarjati. Toda večina teh rešitev zahteva precejšenj začetni vložek, ki si ga mnogi kljub večletnemu varčevanju ne morejo privoščiti.

promocijska fotografija

Ključna alternativa za financiranje takšnih naložb so vsekakor zeleni stanovanjski krediti bank, ki so namenjeni postopni prenovi, izgradnji ali nakupu energetsko varčne nepremičnine in predstavljajo osnovno orodje za lažje načrtovanje in cenejšo izvedbo projekta.

Rešitev je primerna za vse, ki ste se že večkrat spogledovali z idejo o nakupu katere izmed ekoloških  naložb, vendar niste našli primernega načina financiranja ali sofinanciranja. Sedaj je pravi čas, da vaš dom naredite zelen in se podate v celotivo energetsko prenovo ter ga oskrbite s toplotno črpalko, sončno elektrarno, električno polnilnico ali se lotite gradnje pasivne oziroma skora ničenergijske hiše.

Kam po zeleni kredit?

V NLB spodbujajo trajnostno delovanje, zato so vsem, ki se odločajo za nakup oziroma gradnjo nizkoenergetske ali pasivne hiše ali načrtujejo celovito energetsko prenovo doma, želijo namestiti sončno elektrarno, toplotno črpalko ali polnilnico za električni avtomobil, na voljo zeleni krediti po posebnih pogojih.

Zaradi nižje obrestne mere kot pri redni ponudbi, je NLB Zeleni stanovanjski kredit ugodnejši od klasičnega stanovanjskega kredita uporabite pa ga lahko za:
–    nakup ali gradnjo nizko energetske ali pasivne hiše,
–    energetsko prenovo nepremičnine,

–    nakup in montažo sončne elektrarne z ali brez baterije,
–    nakup in montaža toplotne črpalke,
–    nakup in montaža hranilnika elektrike oz. baterije za samooskrbo
–    nakup in montaža polnilnice za električna ali hibridna vozila.

promocijska fotografija

Pomembni prednosti NLB Zelenega stanovanjskega kredita sta še brezplačna cenitev in energetska izkaznica ter dobra odplačevanja do 30 let z nespremenljivo obrestno mero, prav tako pri zelenem kreditu ni stroškov odobritve kredita. Z najemom NLB zelenega kredita torej precej prihranite, saj je namenski kredit lahko ugodnejši od ostalih posojil. Tako boste ustvarili prihranek zaradi ugodnejše obrestne mere kredita in po končani investiciji tudi pri mesečnih računih za energijo. Obenem pa boste zmanjšali svoj vpliv na okolje.

Za individualno ponudbo NLB Zelenega stanovanjskega kredita lahko 24/7 pokličete prek video klica ali pa obiščete najbližjo NLB Poslovalnico. Svetovalec za stanovanjske kredite vam bo predstavil najboljšo finančno rešitev za vas in vam pomagal pri vseh korakih nakupa ali gradnje pasivne hiše.

Zakaj je pomembno, da je naš dom energetsko učinkovit?

Nakup pasivne hiše ali energetska prenova hiše namreč nista le naložbi v udobnejše bivanje, temveč predstavljata ključen korak k finančni vzdržnosti, zmanjšanju obremenitve okolja in ustvarjanju trajnostne lokalne skupnosti. Zmanjšanje porabe energije namreč spodbuja k trajnostnemu življenjskemu slogu, ki vključuje odgovorno rabo energije, recikliranje in zmanjševanje odpadkov. Prav tako pprispeva k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov, kar je ključno za obvladovanje podnebnih sprememb. Ker nam mora biti mar, kakšen planet bomo zapustili našim otrokom in vnukom!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!