Nova investicijska priložnost: obveznice za revitalizacijo Ljubljane

Oglas 22. Nov 202309:18
Róbert Mitterpach, CFO Corwin
arhiv Corwin

Corwin, razvijalec nepremičnin z več kot desetletjem izkušenj, slovi po vizionarskih projektih, ki puščajo pečat. Osredotočeni so na revitalizacijo degradiranih mestnih območij, ki so izgubila svojo funkcijo. Njihove projekte odlikujeta inovativna arhitektura ter okolju in ljudem prijazen pristop.

Corwin je napovedal izdajo obveznic, povezanih z donosnim zemljiščem – gre za produkt, ki ga trenutno ni na slovenskem trgu. Z Róbertom Mitterpachom, finančnim direktorjem podjetja, smo se pogovarjali o tej investicijski priložnosti in njihovih projektih v slovenski prestolnici.

O kakšnih obveznicah govorimo? 

Skupni obseg izdaje je 9.500.000 evrov, z minimalno naložbo 10.000 evrov in ročnostjo petih let. Obveznice, zavarovane z donosnim zemljiščem za projekt Linhartov kvart, prinašajo enkrat letno izplačljive obresti v višini 6 % s konservativnim vzvodom 50 % LTV (razmerje med posojilom in vrednostjo zavarovanja). Gre za dobro priložnost za zasebne naložbe. Nakup je možen do 3. januarja 2024 na www.corwin.si/invest.

Obveznice so sicer investicijski produkt, ki je v Evropi že dobro poznan del naložbenih portfeljev. Imamo dobre izkušnje z izdajo obveznic na Slovaškem. Naša prva emisija je del naložbenega portfelja Erste Private Banking, ki je vlagateljem že prinesel večkratna izplačila.

Kaj je primarni cilj izdanih obveznic? 

Primarni cilj predstavlja sprostitev določenega dela lastniškega kapitala, vezanega na zemljišče, medtem ko smo v pripravljalni fazi. Čeprav to pomeni nekoliko nižji dobiček, povečuje notranjo stopnjo donosa našega projekta. Prav tako dajemo možnost posameznikom, da z nami delijo del dobička ter diverzificirajo svoj naložbeni portfelj z varno investicijo. To sodelovanje je priložnost, da vlagatelji postanejo del inovativnih projektov in prispevajo k pozitivnemu urbanemu razvoju.

Nam lahko poveste več o svojih trenutnih gradbenih projektih?

V Sloveniji smo že začeli z delom na dveh pomembnih projektih. Prvi je Kvartet, štiri stanovanjske stolpnice, s katerim bomo revitalizirali degradirano območje v Šiški. Za ta projekt smo v začetku novembra prejeli uporabno dovoljenje, enote pa so skoraj že vse prodane. Poleg tega gradimo najnaprednejšo poslovno stavbo v Sloveniji – Vilhario, ki bo pomagala oživiti območje ob Vilharjevi cesti. Je prva poslovna stavba v Sloveniji, ki je prejela prestižni predcertifikat LEED Platinum in je skladna s taksonomijo EU. Pridružila naj bi se tudi le dvema ogljično nevtralnima stavbama v Evropi s certifikatom LEED Zero Carbon.

V kateri fazi je trenutno gradnja Vilharie?

Gradnjo smo začeli letos marca. Zaključili smo 90 % zemeljskih del in uspešno nadaljujemo s temelji. Za projekt je veliko zanimanja, imamo že večje število najemnikov tako za pisarniške prostore kot tudi za storitvene dejavnosti v pritličju. Načrtujemo, da bomo z gradnjo zaključili do konca leta 2025.

Nam lahko poveste več o drugih projektih?

V sodelovanju s priznanim arhitekturnim studiem Snøhetta bomo preoblikovali prostor ob Masarykovi cesti in na njem zgradili visokokakovosten stanovanjski objekt. Oživili bomo tudi degradirano območje ob Linhartovi cesti in preoblikovali območje Kolinske. V naslednjih desetih letih načrtujemo na degradiranih območjih Ljubljane zgraditi več kot 1.600 stanovanj.