Beloruski bloger iz pripora: Z mano ravnajo korektno in zakonito

N1 video 24. Maj 202118:42 > 21:43
Roman Protasevič
Zajem zaslona

Franak Viačorka, svetovalec beloruske opozicijske voditeljice Svetlane Tihanovske, je objavil posnetek Romana Protaseviča, v katerem naj bi Protasevič dejal, da z njim ravnajo "korektno in zakonito". Viačorka je zapisal, da je bil Protasevič očitno pretepen in da gre za zastrašujoč posnetek.

Kdaj točno je posnetek nastal, ni znano, Viačorka ga je na družabenem omrežju Twitter objavil okoli 21. ure. Viačorka je še zapisal, da je Protasevič v zaporu v Minsku.

Beloruske oblasti so v nedeljo prisilno preusmerile Ryanairovo potniško letalo in opozicijskega novinarja in ustanovitelja opozicijskega kanala Nexta aretirale.

Blogerjeva mati: Upam, da se bo mednarodna skupnost zavzela zanj

Popoldne je njegova mati Natalia Protasevič za kanal Nexta dejala, da je njen sin junak. “Resnično upam, da se bo mednarodna skupnost zavzela zanj. Močno upam, da se bo to zgodilo. Trenutno nam je zelo težko,” je dejala. Kot je še povedala, je takoj vedela, da so navedbe o bombi na letalu lažne in namenjene le temu, da so oblasti lahko aretirale njenega sina.

Preusmeritev letala, ki je bilo na poti iz Aten v Vilno, je v mednarodni skupnosti izzvala ostre kritike.

“Ugrabitev s strani države”

Izvršni direktor letalske družbe Ryanair Michael O’Leary je preusmeritev letala označil za “ugrabitev s strani države” in povedal, da obstaja verjetnost, da so bili na letalu tudi agenti KGB.

V Minsku vztrajajo, da so ravnali skladno s pravili, prav tako da so pripravljeni sodelovati pri preiskavi.

Beloruske oblasti trdijo, da je letalu Ryanaira z bombo grozil Hamas.

Romanu Protaseviču v Belorusiji očitajo povzročanja nemirov, zaradi česar mu grozi do petnajstletna zaporna kazen. Od leta 2019 živi v tujini, za politični azil je zaprosil na Poljskem. Protasevič, ki enako kot voditeljica beloruske opozicije Svetlana Tihanovska živi v Litvi, je na komunikacijski platformi Telegram urednikoval kanal Nexta in Nexta Live. Trenutno je delal za kanal Telegrama Belamova.