Znani mediji, ki jih bo ministrstvo sofinanciralo

Kultura 26. Maj 202114:57 > 27. Sep 2021 12:57 0 komentarjev
Vasko Simoniti, medijski razpis
Borut Zivulovic/BOBO

Ministrstvo za kulturo je objavilo rezultate medijskega razpisa za sofinanciranje programskih vsebin medijev. Iz seznama so izpadli številni medijski projekti, opozicija pa Simonitiju očita politično pristransko financiranje. Ministrstvo za kulturo vztraja, da je bila odločitev strokovna.

Ministrstvo za kulturo je danes objavilo rezultate razpisa za sofinanciranje medijev. Na seznam medijskih projektov, ki so bili odobreni za sofinanciranje programskih vsebin, se niso uvrstili številni mediji, na njem pa so predvsem mediji, ki jih bodisi nadzira stranka SDS ali pa je njihovo poročanje stranki Janeza Janše naklonjeno.

Največ sredstev, in sicer 100.00 evrov, so dobile radijske postaje Radio Ognjišče, Radio Tednik Ptuj, Radio Kum Trbovlje, Radio Robin ter TV IDEA, VTV Velenjski televizijski studio in televizija Novo mesto.

Do vladnih sredstev pa so prišli tudi družba Nova TV24 (19.500 evrov), podjetje Nova obzorja (19.451 evrov), ki izdaja tednik Demokracija in spletno stran Škandal24, družba Družina (19.500 evrov), tednik Reporter (19.500 evrov), zavod Iskreni (19.500 evrov), Društvo katoliških pedagogov Slovenije (6071 evrov) in duhovno posvetni center Dom sv. Jožef (3900 evrov).

Na medijskem razpisu večina večjih nacionalnih in regionalnih medijev, z izjemo Večera in Primorskih novic, ni bila uspešna. Brez sredstev so ostali tudi preiskovalni portali Pod črto, Necenzurirano in Oštro, kot tudi radijski program Radio Študent, ki je pred dnevi na novinarski konferenci že napovedal tožbo kulturnega ministrstva. Med tistimi, ki ostajajo brez sofinanciranja, je še vedno tudi Slovenska tiskovna agencija.

Na ministrstvu za kulturo očitke zavračajo

Ministrstvo za kulturo sicer vztraja, da so medijski razpis pripravili korektno in je bila odločitev strokovna. “Na ministrstvu ocenjujemo, da je strokovna komisija svoje delo opravila dobro. Strokovna komisija je prepoznala medijske projekte z najboljšim potencialom in najprepričljivejšo predstavitvijo ter medijskemu razpisu povrnila izvirni namen nagrajevanja odličnosti,” so o izboru na razpisu v sporočilu za javnost navedli na kulturnem ministrstvu.

Dodali so, da “projektni razpisi ne morejo biti socialni korektiv za zasebne medijske hiše, ampak morajo spodbujati tiste medijske projekte, ki sledijo namenu tovrstne državne pomoči, to je spodbujanju tistih medijskih vsebin, ki prispevajo h kakovostnemu informiranju državljank in državljanov na vseh ravneh”.

V Levici zahtevajo vpogled v dokumentacijo

Na seznam potrjenih medijskih vsebin se je odzvala poslanka Levice in predsednica odbora za kulturo Violeta Tomić. Pojasnila je, da bodo v stranki sklicali  sejo odbora za kulturo, kjer bodo odgovorne z ministrstva pozvali k argumentiranju rezultatov razpisa. “Predvsem pa bomo zahtevali že prek komisije za nadzor javnih financ dokumentacijo o tem, na podlagi česa so se odločili tako, kot so se,” je ob robu seje v državnem zboru dejala Tomićeva.

“Še včeraj sem na tem mestu govorila o tem, da smo v Levici v sodelovanju z opozicijskimi poslanci sklicali sejo komisije za nadzor javnih financ, da bi ugotovili, kaj se je zgodilo z medijskim razpisom na ministrstvu za kulturo, saj so bili zavrnjeni mediji kot so Delo, Dnevnik, Mladina, Radio Študent, Vrabec Anarhist, in številne lokalne radijske postaje. Danes pa na žalost ugotavljamo, da so bile naše skrbi in naš strah še kako upravičene,” je v nadaljevanju dejala poslanka Levice ter poudarila, da so na medijskem razpisu sredstva za sofinanciranje dobili izključno mediji, ki so tako ali drugače povezani s stranko SDS.

“In naj poudarim, ne gre za leve ali desne medije, ne gre za nobeno uravnoteževanje informacij, ampak gre zgolj in izključno propagiranje ene same stranke, ene same ideologije in enega samega vodje. To pa bi nas moralo še kako skrbeti,” je še zaključila. Seja, ki jo bodo sklicali v stranki, bi lahko bila uvrščena na časovnico okoli 9. junija.

DNS: medijski razpis je škandalozen in nestrokoven

Na seznam prejemnikov vladnih sredstev so se odzvali tudi v Društvu novinarjev Slovenije (DNS), kjer so pojasnili, da so v želji po poštenem komentarju želeli počakati do objave celotnega seznama. “Po pregledu dobitnikov subvencij iz razpisnega sklopa A, ki je namenjen tiskanim medijem, radijskim in televizijskim programom ter elektronskim publikacijam, lahko ocenimo, da so očitki, ki so se o pristranskosti in vprašljivi strokovnosti odločitev komisije pojavljali v javnosti, popolnoma upravičeni,” so zapisali v izjavi za javnost ter dodali, da je komisija slovenske medije ocenjevala arbitrarno.

Dodali so, da ne nasprotujejo financiranju različnih vsebin, saj je to navsezadnje namen sklada, ki naj bi povečeval pluralnost medijskih vsebin. “Vendar pa problematizira financiranje tolikšnega števila izdajateljev, ki so jih bodisi ustanovili člani SDS, imajo madžarsko lastništvo oziroma so svetovnonazorsko blizu katoliški cerkvi, ob tem, da so brez financiranja ostali ključni osrednji nacionalni in regionalni mediji ter neodvisni portali,” so še zapisali v DNS ter dodali, da je izbor škandalozen in nestrokoven.

Sindikat novinarjev Slovenije: nenavadna sestava strokovne komisije

Tudi v sindikatu novinarjev Slovenije ocenjujejo, da je rezultat razpisa politično pristranski. Delitev sredstev na podlagi delitve na vladne in protivladne medije je po njihovem mnenju v nasprotju z javnim interesom, novinarskim delom in avtonomijo.

“Ob tem, ko Slovenska tiskovna agencija že 146 dni opravlja javno službo brez plačila vlade, je z zadnjim razpisom ministrstva za kulturo ogrožen obstoj tudi številnih drugih medijev,” so opozorili v sindikatu.

Po njihovi oceni je bila nenavadna tudi sestava strokovne komisije. Opozorili so, da sta bila dva njena člana lani v pogodbenem razmerju z ministrstvom za kulturo v okviru raziskave o odnosu medijev do aktualne vlade med koronavirusno krizo. “Borut Rončević pa je namestnik predsednika Nadzornega sveta RTV Slovenija in je tako na zadnjem razpisu odločal o delitvi sofinanciranja komercialnih televizijskih in radijskih programov, ki so v določeni meri konkurenčni javni radioteleviziji,” so še zapisali v sindikatu.

Preberite si celotni seznam medijskih projektov, ki so se uvrstili na seznam prejemnikov vladnih sredstev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!