Alenka Artnik Burghardt za N1: Popolnoma sem se predala

Navdih 20. Okt 202306:00 1 komentar

Iskren in globok pogovor o njenih življenjskih izgubah in o njenih življenjskih srečah. O svetovnih rekordih in o egu, ki ga da na stran. O trenutku, ko se je končno prepustila življenju, vodi in sreči. Alenka Artnik Burghardt za N1 razkriva, da o njej prav zdaj svetovna produkcija snema dokumentarec. Kakšen? V N1 podkastu vas izjemna športnica popelje v globine morja in življenja.

Kako doseže svetovne uspehe v potapljanju na vdih, svetovne rekorde, zlate medalje na svetovnih prvenstvih? Njen recept se sliši enostaven, a nikakor ni. Kaj vse je pretrpela, kako je bluzila in kako je našla odgovore na to, kaj je to, kar ona je in kar največ lahko da. In daje veliko. Tudi v tem pogovoru. Voditelj ali novinar lahko le redno dobi za gosta takšno osebo, ki se tako zelo preda pogovoru. In ki v njem razloži, kako se predati življenju. To je dolg pogovor o športu, ki prinaša velike napore, a hkrati mir in občutke sreče; je razmislek o mejah, ki jih ne sme določati ego, ampak odgovornost in varnost; je izpraševanje o bolečinah, ki jih prinese izguba. Svetovna serijska rekorderka Alenka Artnik Burghardt (drugi priimek po poroki prav te dni dodaja na dokumente in v podkastu šaljivo razloži, kako tudi za to potrebuješ čas) je v preteklosti veliko pretrpela in o tem odkrito govori. Tudi zato, ker trpi marsikdo med bralci, gledalci in poslušalci. Govori tudi o svojih svetovno znanih tekmecih in prijateljih, o prihodnosti tega športa, dopingu, meditaciji, pravilnem dihanju, sproščenosti in fokusu. O domu na robu Francije in Švice. Govori o objemu na 100 metrih globine. Kot objem se namreč mora čutiti pritisk, ko si globoko spodaj. Če se čuti kot bolečina, je nekaj narobe, in zaključiš. Celoten, skoraj poldrugo uro dolg pogovor lahko gledate ali poslušate v zgornjem posnetku.

alenka artnik
Aljaž Uršej/N1
Alenka Artnik
iz arhiva: Alenka Artnik in Florian Burghardt (sedaj njen mož); Vertical Blue, rekord julija letos (Foto: Instagram Alenke Artnik)