Vsakdanja dvoličnost, vedno bolj tresoča roka in upor

Kultura 10. Dec 202305:00 0 komentarjev

"Jaz se ves čas ukvarjam s kljubovalnostjo, s protestom proti temu, da nekateri ljudje, tudi moji liki, stvari jemljejo ‘zdravo za gotovo’, da imajo občutek, da nekaj tako mora biti in da je to zakoličeno." Jedrt Maležič spregovori o uporu, tresoči roki, vsakdanji dvoličnosti in zgodbah, ki si jih o sebi pripovedujemo sami.

Jedrt Maležič je pisateljica in prevajalka. Prevajala je že Nelsona Mandelo in Martina Luthra Kinga, a koga prevaja z najbolj tresočo roko in zakaj? Je prevajanje užitek? Bo umetna inteligenca nadomestila prevajalce? Kaj se že dogaja? Kako bomo v prihodnosti govorili med seboj, da nas umetna inteligenca ne bo razumela? O tem se pogovarjamo z njo v N1 podkastu.

In seveda o pisanju in o temah njenih knjig. Moje knjige povezuje upor, pravi Jedrt Maležič. Kakšen je ta upor? In zakaj je pomemben? Zakaj jo zanima upor tudi tam, kjer ga ni? “Pišem, da si poskušam razložiti to kozmično šalo, na kateri smo pristali,” pove v pogovoru za N1, v katerem pronicljivo, iskrivo in energično odgovarja na naša vprašanja. Razočarana je, če ji kdo reče, da so mu njene knjige smešne; humor je namreč “sredstvo preživetja”. Njene knjige zaznamuje inteligenten, neposreden humor, humor, ki ti pride blizu in v katerem se prepoznamo. Kako ga uporablja in kako ji služi tudi v vsakdanjem življenju? Zakaj piše? Za koga piše?

jedrt maležič
Jedrt Maležič (Foto: Jan Gregorc/N1)

“Sem pripadnica manjšin: imam bipolarno motnjo, sem lezbijka, sem mama, nebiološka. Marsikdaj se mi zdi, da je kljubovalnost pravzaprav odrešitev za svet. Če nihče ne reče ‘čakajte, to pa ni tako zakoličeno’, potem ta barka drsi, ocean jo premetava in gre svojo pot. Če pa nekdo prime za krmilo in reče: ‘ne, sem gremo’, je to upor.”

V pogovoru Maležič razkriva, kje najde teme, kaj ji povzroča ambivalentne občutke in zakaj piše prav o tem. Govori o ločitvi, ki je tema njene knjige Križci krožci, prav tako kot ljubezen. Govori o boju za pravice, ki je boj vseh. Pa tudi o “pridnosti”, samozavesti, prevajanju, pisanju, kritiki, knjižnem sejmu v Frankfurtu, bipolarni motnji …

Celoten N1 podkast z Jedrt Maležič, ki smo ga posneli ta petek, poslušajte ali glejte v zgornjem posnetku. Vsi N1 podkasti so vam v celoti brezplačno na voljo na naši spletni strani, pa tudi na Youtubu in pri vseh večjih ponudnikih podkastov. Spodaj dodajamo še nekatere od zadnjih pogovorov. Prijetno poslušanje in hvala za vašo pozornost in številne odzive.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!