Da bi luči spet svetile: tudi naša elektro podjetja Ukrajini donirala opremo

Svet 24. Dec 202211:42 7 komentarjev
Ukrajina v temi
PROFIMEDIA

"Rusija želi, da bi Ukrajina praznike preživela v temi," se glasi naslov članka tiskovne agencije Reuters o ponavljajočih se napadih ruskih sil na ukrajinsko elektro omrežje, zaradi katerih imajo mesta po vsej državi težave z dobavo elektrike. V Kijevu so deseturni mrki postali stalnica, je ta teden dejal eden od dobaviteljev, delavci pa si prizadevajo, da uničeno omrežje čim hitreje sanirajo. Evropske države poskušajo pomagati z zbiranjem opreme, tudi Slovenija: devet elektro podjetij je na poziv predsednika vlade Roberta Goloba zbralo za okrog 336 tisoč evrov opreme.

Rusi zdaj že mesece z raketami in droni napadajo kritično infrastrukturo po celem ozemlju Ukrajine, zato imajo ob začetku koledarske zime v večih delih države težave z dobavo elektrike in vode ter ogrevanjem. Sergej Kovalenko, izvršni direktor enega od ukrajinskih trgovcev z elektriko, je ta teden dejal, da so 10-urni električni mrki v Kijevu postali del vsakdana, podobno je tudi v drugih mestih po državi.

Delavci si prizadevajo, da uničeno omrežje čim hitreje sanirajo, za učinkovito delo pa seveda potrebujejo nadomestno opremo oziroma rezervne dele. Ukrajina je tako evropske države prosila za pomoč in sestavila seznam okoli 10 tisoč delov, ki ji najbolj prav pridejo. Reuters je poročal, da računajo predvsem na pomoč vzhodne Evrope, ki ima kompatibilno opremo. Sprejemajo tudi pokvarjeno opremo, ki jo bodo sami popravili.

Agregati, transformatorji …

Predsednik vlade Robert Golob je naše elektrogospodarstvo pozval, da naj “po svojih močeh” pomaga z donacijo generatorjev oziroma druge opreme, ki bi v teh težkih razmerah Ukrajini lahko pomagala. Kot izhaja iz poročila ministrstva za obrambo, se je odzvalo devet podjetij in zbralo opremo v protivrednosti 336 tisoč evrov. Gre za transformatorje (napetostne, energetske in tokovne), dizelske agregate, oljni gorilnik, odklopnike, releje, elektromotorje, usmernike in popravna spirala. Največ so donirale Soške elektrarne (114 tisoč evrov), sledita Eles (70 tisoč evrov) in Termoelektrarna Šoštanj (58 tisoč evrov).

Slovenska vojska zdaj prevaža zbrano opremo z lokacij podjetij v Državni logistični center v Rojah pri Ljubljani, od tu pa tovor postopoma vozijo naprej v Ukrajino. Za ta del logistike skrbi ukrajinsko veleposlaništvo v Sloveniji, ki krije tudi stroške prevoza. Prvi prevoz so opravili 20. decembra, drugega v teh dneh, ostale pa potem na vsake tri ali štiri dni.

Pripravljeni tudi dve od treh reševalnih vozil

Zunanje ministrstvo pa bo Ukrajini na predzadnji dan leta predalo dve reševalni vozili v skupni vrednosti 590 tisoč evrov za prevoz ranjenega prebivalstva. Ministrstvo, ki ga vodi Tanja Fajon, je konec novembra odobrilo še nakup tretjega reševalnega vozila za prevoz prezgodaj rojenih otrok in njihovih mater v vrednosti 370 tisoč evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje