Putin ob obletnici ruske priključitve štirih ukrajinskih regij: Smo eno ljudstvo

Svet 30. Sep 202312:52 8 komentarjev
Ruski predsednik Vladimir Putin. (Foto: PROFIMEDIA)

Točno leto dni po ruski priključitvi delno ali v celoti okupiranih ukrajinskih regij Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk je ruski predsednik Vladimir Putin obljubil, da bo Rusija obnovila od vojne močno prizadeta območja v omenjenih regijah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Šole, bolnišnice, stanovanjske zgradbe, ceste, muzeji in spomeniki bodo ponovno zgrajeni ali obnovljeni, je dejal ruski predsednik Vladimir Putin v današnjem video sporočilu, ki ga je objavil Kremelj.

Ruski predsednik je ob tem pojasnil, da bodo vse ruske regije “zagotovile bratsko pomoč” pri obnovi regij Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk. “Smo eno ljudstvo. Skupaj bomo premagali vse in našli odgovor na vse izzive,” je dodal.

“Pred nami je velika naloga in reševanje težkih izzivov, izvajanje obsežnega programa obnove in socialno-ekonomskega razvoja naših zgodovinskih regij. Zagotovo bomo dosegli zastavljene cilje,” je še ocenil Putin.

Rusija si je 30. septembra lani priključila regije Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk, potem ko so tamkajšnje proruske oblasti izvedle referendume, na katerih se je po njihovih navedbah prebivalstvo z veliko večino odločilo za priključitev k Rusiji.

Ukrajina in zahodne države so referendume obsodile in jih označile za nezakonite ter poudarile, da priključitve teh ozemelj Rusiji ne bodo priznale. Po več kot letu in pol vojne Rusija sicer nobene od štirih priključenih regij ne nadzoruje v celoti.

Slavje v Moskvi ob priključitvi Donbasa k Rusiji
Slavje v Moskvi ob priključitvi Donbasa k Rusiji (Foto: Sputnik/Mikhail Metzel/REUTERS)