Šmigal: Ukrajina je pripravljena električno energijo izvažati v Nemčijo

Novice 03. Sep 202212:30 6 komentarjev
Denis Šmigal
Denis Šmigal (Foto: REUTERS)

Ukrajina je pripravljena presežke električne energije izvažati v Nemčijo in s tem podpreti prizadevanja največjega evropskega gospodarstva za odpravo odvisnosti od uvoza ruske energije, je pred obiskom v Berlinu za nemško tiskovno agencijo dpa dejal ukrajinski premier Denis Šmigal.

“Zaradi jedrskih elektrarn imamo v Ukrajini dovolj električne energije. O tem bom spregovoril med obiskom v Berlinu in nato tudi v Bruslju,” je napovedal ukrajinski premier Denis Šmigal, ki bo danes prispel v Berlin, kjer ga bo v nedeljo sprejel nemški kancler Olaf Scholz.

Kot je dejal, Ukrajina trenutno izvaža električno energijo v Moldavijo, Romunijo, na Slovaško in Poljsko. “Vendar smo pripravljeni izvažati tudi v Nemčijo,” je dodal Šmigal.

Ukrajina se je februarja skupaj s sosednjo Moldavijo odklopila od nekdanjega sovjetskega električnega omrežja. Ukrajinsko električno omrežje, ki je od začetka ruske agresije na državo delovalo izolirano, so nato sredi marca priklopili na evropsko omrežje. Od takrat država v Evropsko unijo in Moldavijo dnevno izvozi od 400 do 700 megavatov električne energije, poroča dpa.

Šmigal želi zdaj večkratno povečati izvozne kvote za EU. “To bi bilo zelo dobro za obe strani. EU bi dobila več energije, mi pa tujo valuto, ki jo nujno potrebujemo,” je dejal ukrajinski premier.

V Ukrajini obratujejo jedrske elektrarne sovjetske izdelave s skupno zmogljivostjo več kot 14 gigavatov. Z rusko invazijo se je zaradi spopadov, bega beguncev in gospodarskega upada močno zmanjšala tudi poraba električne energije v Ukrajini. S tem so se sprostile zmogljivosti za izvoz.

Zaradi razmer v jedrski elektrarni Zaporožje v mestu Energodar, ki je od marca pod ruskim nadzorom, se sicer krepi zaskrbljenost in vrstijo opozorila mednarodne skupnosti, da bi obstreljevanje območja elektrarne lahko povzročilo jedrsko nesrečo.

Kijev: Od začetka ruske agresije umrlo 380 otrok

Od začetka ruske invazije pred več kot pol leta je bilo v Ukrajini ubitih najmanj 380 otrok, še vsaj 737 pa jih je bilo ranjenih, je danes prek Telegrama sporočilo ukrajinsko generalno državno tožilstvo. Ob tem je poudarilo, da gre za preliminarne podatke, saj je na območjih, ki jih zasedajo ruske sile, takšne podatke težko zbirati.

Največ ranjenih in ubitih otrok so zabeležili v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, in sicer 388, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Z 204 ubitim ali ranjenimi otroki ji sledi regija Harkov.

Na otroške žrtve v vojni v Ukrajini je avgusta opozoril tudi Unicef. Ta je zabeležil, da je bilo v šestih mesecih vojne v spopadih ubitih ali ranjenih najmanj 972 otrok, kar je v povprečju pet otrok na dan. Ob tem so pri humanitarni organizaciji opozorili, da so otroci, ki bežijo pred nasiljem, izpostavljeni tudi velikemu tveganju, da se bodo ločili od svoje družine, kot tudi nasilju, zlorabam, spolnemu izkoriščanju in trgovini z ljudmi.

V Ukrajini je bilo zaradi bombardiranja ali obstreljevanja doslej poškodovanih tudi 2328 izobraževalnih ustanov, 289 pa jih je bilo popolnoma uničenih, navaja dpa.

Kljub vojni se je tudi za več sto tisoč ukrajinskih učencev, dijakov in študentov pred dvema dnevoma začelo novo šolsko leto. Pouk v ukrajinskih šolah naj bi sicer potekal v bunkerjih, s katerimi je opremljena večina šol, medtem ko bodo morale tiste šole, ki bunkerjev nimajo, pouk izvajati na daljavo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje