Stoltenberg: Raketi so na poljsko ozemlje “verjetno” izstrelile ukrajinske sile

Svet 16. Nov 202213:00
Jens Stoltenberg
Yves Herman/REUTERS

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je potrdil predhodne ocene, da so raketi, ki sta pristali na ozemlju ene od članic Nata, najverjetneje izstrelile ukrajinske sile zračne obrambe. Generalni sekretar je krivdo za včerajšnji dogodek na Poljskem pripisal Rusiji, ki nosi "končno odgovornost, saj nadaljuje nelegalno vojno proti Ukrajini". Kot je povedal, se je incident zgodil po tem, ko je Rusija začela obsežno obstreljevanje Ukrajine. Dejal je še, da se bo zaradi dogodka na Poljskem še okrepila zračna obramba severnoatlantskega zavezništva, Nato pa je od začetka vojne v Ukrajini že močno okrepil svoje vzhodno krilo.

Na sedežu severnoatlantskega zavezništva v Bruslju so se dopoldan na izrednem srečanju sestali člani severnoatlantskega sveta. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je po izrednem srečanju dejal, da se je včerajšnji dogodek na Poljskem verjetno zgodil zaradi obrambe Ukrajine pred obstreljevanjem ruskih sil, na kar so že pred tem namignili neimenovani viri blizu Washingtonu, zatem pa še poljski predsednik Andrzej Duda.

Kot je pojasnil generalni sekretar, so raketi “verjetno” izstrelile ukrajinske sile zračne obrambe, pri čemer je poudaril, da “Rusija nosi končno odgovornost, saj nadaljuje nelegalno vojno proti Ukrajini”. Stoltenberg je ob tem dejal, da se je dogodek zgodil po tem, ko je Rusija začela obsežno obstreljevanje Ukrajine, hkrati pa je spomnil še, da je Nato od začetka vojne okrepil vzhodno krilo zavezništva in da stalno ugotavlja, kaj še lahko stori.

Na vprašanje novinarjev, ali je včerajšnji dogodek neuspeh Natove obrambe, je Stoltemberg odgovoril, da je robusten odgovor posledica tega, da raketa ni imela napadalnih “karakteristik”, kar naj bi pojasnilo dejanja, ki so sledila.

Stoltenberg je ponovno izrazil sožalje za izgubljeni življenji in napovedal “popolno podporo” Poljski, kar so včeraj izrazili tudi voditelji držav G7. Pri Natu pozdravljajo “vse večjo podporo” zaveznic pri zagotovitvi zračne obrambe Ukrajini, kot je povedal generalni sekretar, pa se bo zaradi dogodka na Poljskem zračna obramba v zavezništvu še okrepila. Glede konca vojne je Stoltenberg povedal, da si tega vsi želijo, tako kot si vsi želijo miru, in “največ, kar lahko naredimo, da ohranimo mir, je, da Ukrajina ostane samostojna ter da jo vojaško podpremo”.

Člani severnoatlantskega sveta so se na dopoldanskem sestanku sicer seznanili s trenutnim stanjem na Poljskem in ugotovitvami preiskave, ki pa še vedno poteka. Pri Natu dodajajo tudi, da bodo dogajanje še naprej spremljali od blizu. “Nato je enoten in vedno bomo naredili vse potrebno, da zaščitimo in obranimo vse članice,” je med drugim še povedal Jens Stoltenberg.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.