Golob po posvetu SNAV: Kot kaže, gre za nesrečno naključje pri obrambi Ukrajine

N1 video 16. Nov 202208:53 > 13:51 22 komentarjev

Potem ko so iz vlade po sinočnjem incidentu na Poljskem najprej sporočili, da se bo opoldne v ožji sestavi sestal Svet za nacionalno varnost (SNAV), je bila po informacijah N1 stopnja tega sestanka nekoliko nižja. Premier se je na neformalnem posvetu sestal s člani SNAV, in sicer z obrambnim ministrom, notranjo in zunanjo ministrico, ministrom za infrastrukturo in direktorjem Sove. Ocena v vrhu slovenske vlade, kot tudi v tujini, namreč je, da zadnje razpoložljive informacije o tem, kaj točno se je sinoči zgodilo na Poljskem, ne kažejo na globalno eskalacijo varnostnih razmer.

Zaradi raket, ki sta padli na vzhodu Poljske in ubili dve osebi, je premier Robert Golob sklical Svet za nacionalno varnost (SNAV). Potem ko so iz vlade najprej sporočili, da se bo opoldne SNAV sestal v ožji sestavi, je bila po informacijah N1 stopnja tega sestanka nekoliko nižja.

Predsednik vlade se je sestal na neformalnem posvetu s člani Sveta za nacionalno varnost, in sicer z obrambnim ministrom Marjanom Šarcem, notranjo ministrico Tatjano Bobnar in zunanjo ministrico Tanjo Fajon, ministrom za infrastrukturo Bojanom Kumrom in z vršilcem dolžnosti direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Joškom Kadivnikom.

Kot je po neformalnem posvetu pojasnil predsednik vlade Golob, so na svetu na podlagi vseh dostopnih informacij ugotovili, da ni nobene potrebe po dvigu stopnje pripravljenosti, saj da se ocena dodatne ogroženosti ni dvignila. “Še bolj pomembno je, da gre po vseh informacijah, ki jih imamo na razpolago, za povsem nesrečno naključje pri obrambi ukrajinske strani pred raketnimi napadi s strani ruske vojske,” je pojasnil premier in dodal, da prav zato ostajajo pri prvotno zastavljenem datumu za sejo širše zasedbe Sveta za nacionalno varnost, tj. pri 30. novembru. “Ocenjujemo, da razmere na terenu trenutno to dopuščajo,” je še dodal Golob in še enkrat poudaril, da ni nobene potrebe po dvigu stopnje pripravljenosti varnostnih sil.

“Če je včeraj zgledalo, da bi lahko šlo za dogodek, ki bo pomembno vplival na razvoj in dinamiko ukrajinske vojne, se je danes na podlagi zbranih informacij na srečo to izkazalo kot neosnovano,” je še poudaril Golob.

“Slovenski vojaki na misijah niso ogroženi”

Sekretar Sveta za nacionalno varnost Andrej Benedejčič pa je v nadaljevanju pojasnil, da bo na prihodnji redni seji SNAV, ki se bo zgodila v kratkem, poudarek prav na nacionalnovarnostnih implikacijah nadaljnje ruske agresije proti Ukrajini. Kot je poudaril, slovenski vojaki na misijah v tujini niso ogroženi.

“To velja tudi za člane našega kontingenta v okviru okrepljene prisotnosti v Latviji. O tem je tudi danes potekala razprava Severnoatlantskega sveta v Bruslju in bilo je ugotovljeno, da tudi na ruski strani ni nobenih indikacij o kakšnih posebnih pripravah.

Kot je še pritrdil Golobu, gre za nesrečen incident oziroma okoliščino, ki je žal terjala dve življenji. Dodatna pomoč Ukrajini v obliki pošiljanja orožja sicer ni načrtovana, je še poudaril Benedejčič in dodal, da je Slovenija Ukrajini skupno prispevala za skoraj dva oklepno-mehanizirana bataljona, vendar tudi vnaprej pozorno spremljajo, kaj se dogaja z načrtnim raketiranjem kritične infrastrukture v Ukrajini ter že sedaj razmišljajo tudi o tem, kakšno pomoč bi lahko nudili pri obnovi ukrajinske energetske infrastrukture.

N1

Prihod članov Sveta za nacionalno varnost na opoldanski sestanek s predsednikom vlade Robertom Golobom.

“Ponovni dokaz, da je nato ključni varnostni mehanizem”

Iz urada odhajajočega predsednika Boruta Pahorja so že v dopoldanskem času sporočili, da se je Pahor po telefonu pogovarjal s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo. V pogovoru z Dudo je Pahor poudaril pomen “premišljenega ravnanja in odziva zveze Nato” ter poljskemu predsedniku zagotovil podporo v enotnem odzivu na sleherno varnostno grožnjo. Dudi je zaradi incidenta, ki je terjal dve življenji, izrazil solidarnost in sožalje ter mu zagotovil, da bosta tudi v prihodnje v tesnem stiku.

Tudi z zunanjega ministrstva so sporočili, da pozorno spremljajo dogajanje na poljsko-ukrajinski meji. Dodali so, da se bodo odzvali v sodelovanju z zaveznicami in partnerji, ter obsodili “brutalne ruske napade na ukrajinsko infrastrukturo”. Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je sicer na današnji seji odbora za zunanjo politiko v državnem zboru povedala, da sama ocenjuje, da do aktivacije 4. člena Severnoatlantske pogodbe ne bo prišlo. “Izrazili smo solidarnost in sožalje najbližjim. Veliko je bilo pogovorov na najvišji ravni, tudi sama sem od sinoči stalno v stiku tako z našimi predstavništvi v Bruslju, na Severnoatlantskem zavezništvu in v evropski zunanji diplomaciji kot tudi z vsemi pristojnimi organi znotraj Slovenije,” je dejala. Dodala je, da gre za zelo resno zadevo, ki da je povzročila veliko zaskrbljenost in obilico pogovor, med drugim v okviru zveze Nato in EU kot tudi v Sloveniji.

Nekdanji obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin je na Twitterju prav tako izrazil sožalje svojcem umrlih v včerajšnjem raketnem napadu in celotnemu poljskemu narodu. “Po doslej zbranih informacijah ni šlo za neposreden napad Ruske federacije na Poljsko. Je pa dejstvo, da so žrtve posledice ruske agresije na Ukrajino,” je zapisal in dodal, da je v času izjemnih napetosti ključno, da ohranimo mirnost in trezno presojo. “Poenostavljeni zaključki in prehitre reakcije bi lahko vodile k dodatni eskalaciji zapletene situacije,” je poudaril prvak Nove Slovenije in dodal, da se je ponovno pokazalo, da je Nato in z njim povezana kolektivna obrambna ključni varnostni mehanizem, ki preprečuje širitev konflikta na vzhod Evrope.

Svet za nacionalno varnost (SNAV) vladi svetuje pri sprejemanju njenih ukrepov in aktov, ki se nanašajo na nacionalno varnost države. Med drugim tako ugotavlja in ocenjuje varnostna tveganja, ogrožanje države ter ukrepe in usmeritve za zagotavljanje nacionalne varnosti.

So raketi izstrelili Ukrajinci?

Raketi sta eksplodirali v poljski vasi Przewodow blizu meje z Ukrajino v torek popoldne. Dogodek je vzbudil skrbi po svetu, saj se je ugibalo, ali to pomeni vstop zveze Nato, katere članica je Poljska, v vojno, ki jo Rusija vodi proti Ukrajini. Prvi izsledki sicer kažejo, da naj bi raketi izstrelile ukrajinske sile, ki so poskušale sestreliti rusko raketo.

O dogodku so se na izrednem sestanku ponoči sestali tudi voditelji G7 in posamezni predstavniki držav zveze Nato, ki so na Baliju zaradi vrha G20.

Po dogodku je ameriški predsednik Joe Biden dejal, da je malo verjetno, da je bila raketa izstreljena iz Rusije. CNN ob tem poroča, da tako Rusija kot Ukrajina v vojni uporabljata strelivo ruske izdelave. “Z drugimi voditelji smo se soglasno odločili, da najprej opravimo preiskavo, da bi natančno razumeli, kaj se je zgodilo, nato pa se bomo skupaj odločili, kako se bomo odzvali,” je po zasedanju dejal Biden.

Zaradi incidenta se je danes na ravni veleposlanikov sestal svet zveze Nato v Bruslju. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je potrdil predhodne ocene, da so raketi, ki sta včeraj pristali na ozemlju ene od članic Nata, najverjetneje izstrelile ukrajinske sile zračne obrambe. Generalni sekretar je krivdo za dogodek na Poljskem pripisal Rusiji, ki nosi “končno odgovornost, saj nadaljuje nelegalno vojno proti Ukrajini”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje