Je neuspeh Vojka Flisa osebni poraz ali poraz Gibanja Svoboda?

N1 video 20. Nov 202220:54 5 komentarjev

Zatem ko je postalo jasno, da se bosta v Mariboru za županski stolček v drugem krogu lokalnih volitev borila Franc Kangler in Saša Arsenovič, je nekdanji direktor UKC Maribor in županski kandidat Gibanja Svoboda Vojko Flis pojasnil, ali svoj poraz razume kot osebni poraz ali kot poraz stranke, ki ga je v volilni kampanji podprla.

“Najprej bi se rad zahvalil volilkam in volilcem, ki so danes odšli na volišča. Volilna udeležba je bila sorazmerno nizka,” je poudaril Vojko Flis, kandidat Gibanja Svoboda, ki se mu ni uspelo uvrstiti v drugi krog lokalnih volitev, ter čestital tako Francu Kanglerju kot tudi Saši Arsenoviču, ki se bosta čez 14 dni pomerila za županski stolček.

Kot je dejal Flis v nadaljevanju, so v njegovem štabu razočarani, da volilci niso prepoznali njihove vizije mesta, a poudaril je, da imajo volilci vselej prav.

Na vprašanje, zakaj sta njegova vodilna protikandidata dobila znatno več glasov, je Flis odvrnil, da sta na političnem parketu prisotna dlje časa. “Poleg tega ima stari župan vedno prednost, za preostale analize pa je treba še počakati,” je poudaril nekdanji direktor UKC Maribor, ki je v prvem krogu lokalnih volitev po preštetih skoraj 90 odstotkih glasov prejel le 19,97 odstotka glasov volilnih upravičencev. Sam sicer meni, da veliko število županskih kandidatov – v Mariboru jih je bilo namreč kar 15 – ni vplivalo na rezultat, češ da je do drobitve glasov prišlo zgolj na dnu lestvice.

Na novinarsko vprašanje, ali gre za njegov osebni poraz ali za poraz stranke Gibanje Svoboda, ki ga je v županski kandidaturi podprla ter v njegovo kampanjo vložila tudi precej truda, pa je Flis odvrnil, da bodo potrebne še dodatne analize. “Res pa je, da je bila volilna kampanja kratka, sicer intenzivna, a nismo imeli veliko časa, da se nanjo korenito pripravimo,” je odvrnil Flis, ki je napovedal tudi svojo vrnitev v Diagnostični center Bled, kjer je doslej deloval. Katerega kandidata bo podprl v drugem krogu, ni želel napovedati, na vprašanje o morebitnem sodelovanju v mestnem svetu pa je dejal, da je v tem trenutku prav tako preuranjeno govoriti.

Dogajanje v štabih kandidatov za mariborskega župana lahko spremljate v prispevku V Mariboru v drugi krog Arsenovič in Kangler, Golobovemu kandidatu ni uspelo

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje