Nekateri župani so na položaju že 28 let, kljub temu pa kandidirajo še enkrat

Slovenija 17. Nov 202210:55 6 komentarjev
Matjaž Švagan
Borut Živulović /BOBO

V nedeljo bodo v 212 slovenskih občinah potekale lokalne volitve. V več kot petdesetih občinah je že zdaj znano, kdo bo novi župan oziroma županja, saj kandidira zgolj ena oseba. V nekaterih drugih občinah pa se bodo za županski stolček tudi tokrat potegovali t. i. večni župani, ki so na funkciji že 28 let.

V nedeljo, 20. novembra, bodo v 212 občinah potekale lokalne volitve, na katerih bodo volilci in volilke odločali o 618 kandidatih oziroma kandidatkah za župane. Na tokratnih volitvah se za županski položaj poteguje 511 moških in 107 žensk. Najstarejši kandidat ima po podatkih Državne volilne komisije (DVK) 81, najmlajši pa 22 let.

Sicer pa se bo tudi na tokratnih volitvah za nov mandat potegovalo šest t. i. večnih županov, ki to funkcijo opravljajo že 28 let, torej od ustanovitve občin leta 1994. Na osmi županski mandat znova stavijo Branko Kidrič (Rogaška Slatina), Martin Mikolič (Rogatec), Matjaž Švagan (Zagorje ob Savi), Franc Čebulj (Cerklje na Gorenjskem), Franc Mužič (Brda), in Franc Šlihthuber (Gornji Petrovci). Med tremi večnimi župani, ki se niso odločili za vnovično kandidaturo in se bodo po izteku mandata poslovili od županovanja, pa so Alojz Kaučič (Juršinci), Ivan Markoja (Odranci) in trenutno najstarejši večni župan 81-letni Anton Kovše (Podvelka).

Kar nekaj pa je tudi kandidatov, ki svoje občine vodijo 24 let. To so Marjan Kardinar (Dobrovnik), Matija Tasič (Prevalje), Stanko Ivanušič (Razkrižje), Jože Doles (Bloke), Martin Brecl (Dobrna), Anton Butolen (Žetale) in Branko Ledinek (Rače – Fram). Prav tako vnovič kandidira aktualni celjski župan Bojan Šrot, ki je hkrati tudi župan z najdaljšim stažem v kateri od slovenskih mestnih občin. V osrednji Sloveniji in na Obali izkušenj z rekordno dolgim županovanjem nimajo. Ljubljanski župan Zoran Janković je sicer na čelu prestolnice že 16 let in tudi letos znova kandidira.

Na tokratnih volitvah je tudi kar nekaj kandidatov, ki konkurence nimajo. V 51 občinah je že zdaj znano, kdo bo zmagal, saj tam kandidira le ena oseba. Dovolj bo že, da za kandidata glasuje le en volilec. Kdo so kandidati brez konkurence, poglejte na spodnjem seznamu.

V nedeljo bodo volilci in volilke, kot omenjeno, odločali o županskih kandidatih in kandidatih za občinski svet ter kandidatih za četrtne, krajevne ali vaške skupnosti. Drugi krog lokalnih volitev bo potekal 4. decembra.

Poglejte tudi, kdo so vsi kandidati za župane v vseh 212 občinah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje