Obalno-kraška regija: kdo so novi župani?

Slovenija 20. Nov 202219:03 > 04. Dec 2022 21:47
Obalno-kraška regija, zemljevid
N1

Občine, ki statistično spadajo pod obalno-kraško regijo: kdo so izbrani župani in kje bo treba odločati v drugem krogu?

Na spodnjem seznamu je 8 občin obalno-kraške regije, ki so urejene po abecednem vrstnem redu.

1. Ankaran

V občini Ankaran je znova kandidiral aktualni župan Gregor Strmčnik (podpora skupine volilcev), njegovi izzivalki pa sta bili Maja Prodan Jurič (podpora skupine volilcev) in Breda Krašna (Gibanje Svoboda). Strmčnik je slavil že v prvem krogu, prejel je okoli 54 odstotkov glasov. Na drugo mesto se je z dobrimi 38 odstotki glasov uvrstila Prodan Jurič. Krašna je dobila dobrih sedem odstotkov glasov.

2. Divača

Divača je novega župana oziroma županjo dobila v drugem krogu, kjer sta se pomerila Robert de Lucia, ki je kandidiral s podpisi volilcev in v prvem krogu zmagal, na drugo mesto pa se je uvrstila dosedanja županja Alenka Štrucl Dovgan, ki je prav tako kandidirala s podporo volilcev. V tesni bitki drugega kroga je s 50,62 odstotka zmagala Štrucl Dovgan. Volilna udeležba je bila 50,33-odstotna, oddanih je bilo 11 neveljavnih glasovnic.

Kandidat Gibanja Svoboda Mario Benkoč je v prvem krogu dobil slabih 28 odstotkov glasov.

3. Hrpelje – Kozina

V občini Hrpelje – Kozina je slavila trenutna županja Saša Likavec Svetelšek (podpora skupina volilcev), ki je dobila slabih 68 odstotkov glasov. Poleg nje je kandidiral tudi Vasja Ivančič (podpora skupine volilcev), ki je dobil dobrih 32 odstotka glasov.

4. Izola

V Izoli so župana dobili v drugem krogu volitev. Največ glasov je v prvem krogu prejel županski kandidat Milan Bogatič (Gibanje Svoboda) – 36,6 odstotka, na drugo mesto pa se je uvrstil dosedanji župan Danilo Markočič (Izolska županova lista), ki je prejel 25,9 odstotka glasov Preostali kandidati v tej občini so bili Vasilij Žbogar (Lista Vasilija Žbogarja, slabih 19 odstotkov glasov), Romina Kralj (SD, slabih 12 odstotkov glasov), Mojca Mahajnc (SDS, slabih 6 odstotkov glasov), Mitja Kobal (Lista Kobal Mitja, slab odstotek glasov).

V drugem krogu volitev je zmagal Milan Bogatič, ki je prejel 57,40 odstotka glasov, njegov protikandidat Danilo Markočič pa je dobil 42,60 odstotka glasov.

5. Komen

V Komnu drugi krog volitev ne bo potreben. Dosedanji župan Erik Modic, ki je kandidiral s podporo skupine volilcev, je prejel 77,3 odstotka glasov. Njegov izzivalec Bojan Žlebnik (Gibanje Svoboda) je zbral okoli 22-odstotno podporo.

6. Koper

V Mestni občini Koper so zbirali med šestimi kandidati. Poleg aktualnega župana Aleša Bržana (Lista Aleša Bržana in Gibanje Svoboda) so kandidirali tudi Aleš Medveš (Levica), Peter Bolčič (Zaupanje), Jadranka Štrum Kocjan (SD), Igor Colja (SDS) in Boris Popovič (Koper je naš). Bržan je zmago odnesel v prvem krogu, njegov najbližji izzivalec Popovič pa je napovedal, da se s tem umika iz lokalne politike. Dogajanje v Kopru smo spremljali V ŽIVO, več v članku V Bržanovem štabu slavijo, Popovič pravi, da ne bo več kandidiral.

7. Piran

V Mestni občini Piran je bilo kar 13 kandidatov – zdajšnji župan Đenio Zdaković (Zveza za Primorsko), Dušan Olaj (SD), Andrej Korenika (podpora skupine volilcev), Mihael Tomše (podpora skupine volilcev), Manuela Rojec (Gibanje Svoboda), Gašpar Gašpar Mišič (podpora skupine volilcev), Vojko Jevševar (SDS), Onelio Bernetič (Oljka), Zlatka Olah (SDS), Kristijan Cerovac (Gibanje za občino Piran), Martel Antonini Santinni (Državljansko gibanje Resni.ca), Robert Fakin (podpora skupine volilcev), Danilo Milharčič (SDS).

In razplet? V Piranu sta se v drugi krog uvrstila Gašpar Mišič (v prvem krogu 22,46 odstotka glasov) in Korenika (v prvem krogu 21,02 odstotka). Novi piranski župan je postal Korenika z 58,48 odstotka glasov, Gašpar Mišič jih je prejel 41,52 odstotka. Volitev se je udeležilo 38,43 odstotka Pirančanov, oddanih neveljavnih glasovnic je bilo 52.

Aktualni župan Zadković se je moral v prvem krogu zadovoljiti s tretjim mestom, saj je dobil dobrih 15 odstotkov glasov, Olaj, ki so ga številni označevali za močnega kandidata, pa je dobil 12 odstotkov glasov. Sledijo: Fakin (10,42 odstotka), Rojec (6,08 odstotka), Bernetič (3,11 odsotka), Tomše (2,98 odstotka), Cerovac (2,73 odsototka), Jevševar (2,20 odstotka), Antoni Santinni (0,7 odstotka), Olah (0,42 odstotka) in Milharčič (0,39 odstotka).

8. Sežana

V Sežani se je za županski mandat potegovalo šest kandidatov, dva pa sta se uvrstila v drugi krog. To sta Andrej Sila, ki ga je podprla skupina volilcev in ga je podprlo 34,8 odstotka volilcev, in Jernej Bortolato, ki je prav tako kandidiral s podpisi volilcev in je osvojil 21,8 odstotka glasov.

V drugem krogu je novi župan Sežane postal Andrej Sila s 63,06 odstotka glasov, volilna udeležba je bila 39,73-odstotna, oddanih je bilo 31 neveljavnih glasovnic.

Tretja v prvem krogu je bila Ljubica Jelušič (SD, 20,88 odstotka glasov), četrti dosedanji župan David Škrabar (podpora skupine volilcev, 13,34 odstotka), Milan Škapin (Gibanje Svoboda, 6,36 odstotka), Rudi (Rudolf) Pečar (LDS, 2,81 odstotka).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.