Krško prvič kot mestna občina: župan bo znan v drugem krogu

Slovenija 18. Nov 202222:07 > 21. Nov 2022 00:08 0 komentarjev
Dušan Šiško in Janez Kerin
Dušan Šiško/FACEBOOK in Janez Kerin/FACEBOOK

V bitko za župana Mestne občine Krško se je podalo šest kandidatov, med njimi pa ni bilo dosedanjega župana Mirana Stanka, ki mu je bila županska funkcija prvič zaupana po zmagi na volitvah leta 2012. Krško je sicer najmlajša mestna občina, ki je ta status prejela lani, župana pa bo dobila v drugem krogu volitev.

Za vodenje najmlajše mestne občine in ene največjih občin v Sloveniji, Mestne občine Krško, se je potegovalo šest kandidatov: Iztok Starc (SLS), Janja Starc (kandidatura s podporo skupine volilcev), Jože Olovec (SDS), Aleš Zorko (Gibanje Svoboda), Janez Kerin (skupina volilcev Liste Modra smer) in Dušan Šiško (skupina volilcev Lista Dušana Šiška – energično za Krško).

Krško bo župana dobilo v drugem krogu. V njem se bosta pomerila Dušan Šiško, ki je zbral 24,63 odstotka glasov, in Janez Kerin, ki ga je podprlo 19,75 odstotka volilcev. Ostali kandidati so skupno prejeli 55,3 odstotka glasov.

Nekdanji poslanec Šiško je ocenil, da je rezultat dober in da je to zmaga zanj in za njegovo listo, saj so nastopili brez druge politične podpore oz. kot neodvisni. Verjame v svoje sodelavce in v zmago v drugem krogu, je dodal za STA. Šiško je sicer predvolilno kampanjo ocenil za “lepo”, korektno in “brez metanja polen pod noge” ter še napovedal zmago v drugem krogu.

Višji kriminalistični inšpektor Kerin pa se je v prvem odzivu zahvalil volivcem za podporo. Uvrstitve v drugi krog je vesel, vse svoje dosedanje volivce in morebitne nove pa je povabil na volitve v drugem krogu, v katerem tudi on pričakuje zmago. Zase je dejal, da je neodvisen in brez političnega nahrbtnika, pričakuje pa, da bo lahko to, kar je obljubljal v predvolilnem času, tudi uresničil. “Da bomo lahko drugače razmišljali in naše razmišljanje tudi uresničili v praksi,” je poudaril.

Pred naslednikom dosedanjega krškega župana Mirana Stanka je več izzivov, morebiti tudi gradnja drugega bloka krške jedrske elektrarne (NEK). Vprašanje gradnje drugega bloka je tako prevladovalo v predvolilni tekmi, vsi kandidati pa projekt bolj ali manj pogojno podpirajo.

Boj za drugo mesto na županskih volitvah je bil sicer precej izenačen. Zorko je namreč prejel 18,74 odstotka glasov, Starc pa 17,22 odstotka. Olovec je prepričal 9,86 odstotka volivcev, Janja Starc pa 9,81 odstotka.

Kakšna bo sestava krškega mestnega sveta?

V 30-članskem mestnem svetu je na volitvah največ svetniških mest osvojilo Gibanje Svoboda, ki bo imelo šest svetnikov. SLS, ki je imela doslej 11 svetnikov, bo imela v prihodnjem mandatu pet članov mestnega sveta, prav tako pet članov ohranja SDS. Lista modra smer in Lista Dušana Šiška – energično za Krško, ki ju doslej v mestnem svetu ni bilo, sta osvojili po štiri svetniške mandate, SD je tokrat osvojila dve svetniški mesti, kar je eno manj kot pred štirimi leti, NSi in Desus pa sta prav tako kot na prejšnjih volitvah osvojili po en svetniški mandat. Po novem pa bo član mestnega sveta še član Obrtno-podjetniške liste.

Pred štirimi leti so bili sicer v mestni svet izvoljeni še štirje svetniki SMC, po eno svetniško mesto pa so dobili tudi Stranka za razvoj občin, Levica in SNS, ki jo je v mestnem svetu zastopal Šiško, a je pozneje iz SNS izstopil in v mestnem deloval kot samostojni svetnik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!