V Velenju zmagal kandidat SD

Slovenija 18. Nov 202222:05 > 21. Nov 2022 00:11 1 komentar
Peter Dermol
Foto: BOBO

V Mestni občini Velenje je že v prvem krogu zmagal kandidat stranke SD Peter Dermol. Po preštetih 68 odstotkih glasov je zanj glasovalo dobrih 68 odstotkov volilcev. Velenje bo tako ostalo "rdeča trdnjava" stranke SD, saj so v mestu od osamosvojitve dalje vedno slavili kandidati te stranke. Do zaključka redakcije so veljali rezultati, ki so objavljeni spodaj.

V Mestni občini Velenje se je za položaj župana potegovalo šest kandidatov. Po več kot 68 odstotkih preštetih glasov je največ glasov prejel kandidat SD Peter Dermol (68,71 odstotka), sledi kandidat skupine volilcev Milan Medved (16,95 odstotka), kandidatka Gibanja Svoboda Lidija Črnko (6,46 odstotka), kandidat Dobre države Benjamin Strozak  (4,11 odstotka), kandidat liste Naše Velenje Jože Hribar (2,12 odstotka) in kandidatka stranke Resni.ca Lidija Šolinc (1,67 odstotka).

Največja opozicijska stranka SDS svojega kandidata za župana tokrat ni imela, je pa imela pa ta stranka svojo kandidatno listo.

Velenje sicer velja za “rdečo trdnjavo”, saj so v mestu od osamosvojitve dalje vedno slavili kandidati stranke SD. Med leti 1994 in 2010 je mestno občino vodil Srečo Meh, za njim pa Bojan Kontič. Po smrti Kontiča je na nadomestnih volitvah zmagal Peter Dermol, ki pa se je letos ponovno potegoval za nov mandat. Tudi velenjski mestni svet že od nekdaj obvladuje stranka SD, ki v trenutnem sklicu zaseda kar 18 od 33 sedežev.

Letošnjo predvolilno kampanjo v tem regijskem, gospodarskem in kulturnem središču Šaleške doline je zaznamovala razprava o vodenju Zdravstvenega doma Velenje in prestrukturiranja regije. To dvoje so v predvolilnih soočenjih po poročanju STA izpostavili tudi vsi kandidati za položaj župana.

Država je namreč za datum izstopa iz premoga določila leto 2033. Vsi županski kandidati v Velenju se zavedajo neizogibnosti prestrukturiranja, njihovi pogledi pa se med seboj nekoliko razlikujejo glede dinamike dogajanja in načrtovanih ukrepov, navaja STA. V Velenju namreč deluje Premogovnik Velenje, v sosednji občini Šoštanj pa termoelektrarna. Novi župan bo moral zato poskrbeti, da v mesto oziroma dolino v Velenju privabijo nove investitorje in podjetja, ki bodo nadomestila delovna mesta, izgubljena zaradi prestrukturiranja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje