Rakovec še ne bo podaljšal mandata, v drugem krogu se bo pomeril z Bajcem

Slovenija 18. Nov 202222:02 > 21. Nov 2022 07:00
Matjaž Rakovec, Ivo Bajec
Luka Dakskobler/Bobo

V Mestni občini Kranj bodo na novega (ali starega) župana morali počakati, saj ga bodo izbirali v drugem krogu. Pomerila se bosta aktualni župan Matjaž Rakovec in Ivo Bajec. Oba napovedujeta korektno in mirno kampanjo ter se nadejata zmage.

V Mestni občini Kranj se je na lokalnih volitvah za županski stolček potegovalo šest kandidatov: aktualni župan Matjaž Rakovec (SD), Ivo Bajec (SDS, NSi, SLS, Zeleni Slovenije), Zoran Stevanović (Resni.ca), Srečko Barbič (Gibanje Svoboda), Aleksander Svetelj (Več za Kranj) in Igor Velov (podpora skupine volilcev).

V drugi krog sta se prebila Rakovec (44,22 odstotka glasov) in Bajec (19,5 odstotka glasov). Stevanović, ki je bil na prejšnjih lokalnih volitvah najbolj blizu Rakovcu, se je torkat uvrstil na tretje mesto (dobil je 17,44 odstotka glasov).

Čeprav so javnomnenjske analize, upoštevajoč samo opredeljene volivce, nakazovale možnost, da bi Rakovec drugi županski mandat kljub petim protikandidatom lahko osvojil že v prvem krogu, nad izidom volitev ni razočaran. Kot je izpostavil, je bil takšen rezultat pričakovan. V njegovem volilnem štabu, kjer se je zbrala množica podpornikov, pa je bilo veselo tudi zaradi dobrih rezultatov liste SD, ki bo, kot kaže, v mestnem svetu imela sedem svetnikov.

Matjaž Rakovec
Luka Dakskobler/Bobo

Bajec je, kot je poudaril, uvrstitev v drugi krog pričakoval. Z doseženim rezultatom je zadovoljen. Uživa tudi široko podporo strank, ki so vložile njegovo kandidaturo. Glede rezultata v drugem krogu pa je, kot je poudaril, vse odprto. “Gremo naprej in do zadnjega diha se bomo borili, da zmagamo,” je izpostavil.

Kampanja bo še naprej mirna

V nadaljevanju volilne kampanje Bajec pričakuje, da bo še naprej mirna in korektna, kakršna je bila doslej. “Vsak zagovarja svoj program in upam, da ga bo, kdorkoli bo zmagal, tega tudi izpeljal,” je izpostavil. Rakovec je vesel, da je njegov nasprotnik v drugem krogu Bajec. “Dejansko je bil celotno kampanjo korekten. Znal je pohvaliti, kaj vse smo na občini naredili, tudi tudi kritično pogledati na vse razmere,” je povedal o protikandidatu.

Stevanović o prirejenih rezultatih

Medtem je tretjeuvrščeni Zoran Stevanović na družbenem omrežju Facebook izpostavil svoj dvom v verodostojnost rezultatov. Prepričan je, da so bile ankete prirejene, svoje je naredila nizka udeležba, finaliste pa da so razglašali že po enem odstotku preštetih glasov. “Mi smo od demokracije oddaljeni svetlobna leta,” je dodal.

zoran stevanović
Srdjan Živulović/Bobo

Vabimo vas, da vse informacije o lokalnih volitvah preberete na N1.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.