Gorenjska regija: kdo so novi župani?

Slovenija 20. Nov 202219:00 > 04. Dec 2022 21:44
Gorenjska regija zemljevid
N1

Na Jesenicah se je verjetno odvila ena najbolj tesnih županskih bitk: štirje kandidati so zbrali po več kot 20 odstotkov, v drugi krog pa sta se uvrstila dosedanji župan Blaž Račič in Peter Bohinec, kandidat SD. Na Bledu je župan Janez Fajfar moral priznati rahlo premoč izzivalcu Antonu Mežanu, odloča pa drugi krog. Župan Gorij Peter Torkar pa je za las ubranil položaj v bitki z nekdanjim zdravstvenim ministrom Janezom Poklukarjem. In kakšno je stanje v drugih gorenjskih občinah? Kdo je izvoljen in kdo so zmagovalci drugega kroga?

Na spodnjem seznamu so občine gorenjske regije urejene po abecednem vrstnem redu.

1. Bled

Na Bledu je potekal še drugi krog lokalnih volitev, v katerem sta se pomerila Anton Mežan, ki je v prvem krogu prejel 45,61 odstotka glasov, medtem ko je aktualni blejski župan Janez Fajfar je dobil 44,18 odstotka glasov. Oba sta sicer kandidirala s podporo volilcev.

Novi blejski župan je v drugem krogu postal Mežan z 51,23 odstotka podpore. Volilna udeležba je bila 55-odstotna, oddanih je bilo 21 neveljavnih glasovnic.

Edina strankarska kandidatka Romana Purkart, ki je bila kandidatka Gibanja Svoboda, je v prvem krogu dobila 10,2 odstotka glasov. Prvega kroga volitev se je udeležilo 56,95 odstotka volilnih upravičencev. 45 glasovnic je bilo neveljavnih.

2. Bohinj

Aktualni bohinjski župan Jože Sodja (podpora skupine volivcev) je slavil s 54 odstotki glasov. Tako je dobil še drugi redni mandat (pred tem je občino vodil krajše obdobje kot nadomestni župan, po izvolitvi tedanjega župana Franca Kramarja v državni zbor).

Sodjev prvi zasledovalec Bojan Traven (podpora skupine volivcev) je zbral 41 odstotkov glasov. Kandidiral je še Miroslav Sodja (Levica), ki pa je prepričal le 5,1 odstotka volilcev. Volitev se je udeležilo 60,91 odstotka volilnih upravičencev. 17 glasovnic je bilo neveljavnih.

3. Cerklje na Gorenjskem

Dosedanji župan Franc Čebulj, ki je kandidiral s podporo skupine volilcev, je dobil 70,7 odstotka glasov in s tem še en mandat. Njegov izzivalec Luka Štumberger, ki je prav tako kandidiral s podporo skupine volivcev, je zbral 29,3 odstotka. Volitev se je udeležilo 57,41 odstotka volilnih upravičencev. 55 glasovnic je bilo neveljavnih.

4. Gorenja vas-Poljane

V občini Gorenja vas-Poljane je bil zgolj en kandidat, in sicer dosedanji župan Milan (Milan Janez) Čadež, ki je kandidat stranke SDS. Čadež je torej dobil nov štiriletni mandat. Neveljavnih glasovnic je bilo 219, medtem ko je podporo aktualnemu županu dalo 2.137 volilcev. Volitev se je udeležilo 36,23 odstotka volilnih upravičencev. 219 glasovnic je bilo neveljavnih.

5. Gorje

V občini Gorje je aktualni župan Peter Torkar za las premagal nekdanjega zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja. Prvi je zbral 50,68 odstotka, drugi pa 49,32 odstotka glasov. Oba sta kandidirala s podporo skupine volilcev.

6. Jesenice

Na Jesenicah sta se v drugem krogu pomerila aktualni župan Blaž Račič (podpora skupine volilcev) in Peter Bohinec, kandidat SD. Račič je v prvem krogu dobil 27,51 odstotka glasov, Bohinec pa 22,97 odstotka.

Župan Jesenic je v drugem krogu postal Bohinec, Račiča je premagal s 53,80 odsttoka glasov. Volitev se je v drugem krogu udeležilo 25 odstotkov Jeseničanov, oddali so skupno 43 neveljavnih glasovnic.

Na teh volitvah je Račič v prvem krogu imel še tri izzivalce: Evo Mlakar (Neodvisna lista za boljše Jesenice), ki je prejela 21,86 odstotka glasov, Sabino Mulalić (Gibanje Svoboda), ki je na koncu zbrala 20,7 odstotka glasov, ter Andreja Vastla (SDS). Zadnji je zbral 7,06 odstotka.

7. Jezersko

Na Jezerskem so volilci znova podprli sedanjega župana Andreja Karničarja, ki je nov mandat iskal s podporo skupine volilcev. Zbral je dobrih 71 odstotkov glasov, njegov izzivalec Peter Muri, ki je prav tako kandidiral s podporo skupine volilcev, pa 28 odstotkov.

8. Kranj

Šest kandidatov si je želelo postati župan oziroma županja Mestne občine Kranj. Čeprav so ankete kazale, da se aktualnemu županu Matjažu Rakovcu (SD) nasmiha zmaga že v prvem krogu, se je na koncu izkazalo, da mandata le ne bo mogel tako zlahka podaljšati. Dobil je namreč 48,22 odstotka glasov, medtem ko je Ivo Bajec (SDS, NSi, SLS, Zeleni Slovenije) dobil 19,5 odstotka glasov. Sicer so kandidirali še: Zoran Stevanović (Državljansko gibanje Resni.ca) – 17,44 odstotka, Aleksander Svetelj (Več za Kranj) – 7,67 odstotka, Srečko Barbič (Gibanje Svoboda) – 3,99 odstotka in Igor Velov (podpora skupine volilcev) – 3,18 odstotka glasov.

V drugem krogu lokalnih volitev je Rakovec prejel 70,92 odstotka glasov, Bajec pa 29,08 odstotka. To pomeni, da bo Rakovec še naslednja štiri leta vodil Mestno občino Kranj. Več o dogajanju v Mestni občini Kranj pa v članku: Matjažu Rakovcu še en županski mandat v Kranju.

9. Kranjska Gora

V občini Kranjska Gora je bilo kar osem županskih kandidatov, med katerimi pa ni bilo sedanjega župana Janez Hrovata. Za njegovo nasledstvo sta se v drugem krogu pomerila Henrika Zupan, ki je v prvem krogu zbrala 38 odstotkov, in Blaž Veber, ki je tedaj prejel 28 odstotkov glasov. Oba sta kandidirala s podporo skupine volilcev. Kandidirali so še: Tina Robič (podpora skupine volilcev), Bogdan Janša (podpora skupine volilcev), Franci Koražija (SD), Ena Girandon (Gibanje Svoboda), Blaž Knific (podpora skupine volilcev) in Klemen Robič (podpora skupine volilcev).

V drugem krogu volitev je zmago slavila Henrika Zupan, saj je prejela 60,42 odstotka glasov, njen protikandidat Blaž Veber pa 39,58 odstotka. V drugem krogu je bilo oddanih 2.330 glasovnic, neveljavnih je bilo 13, volitev v drugem krogu pa se je v tej občini udeležilo 52,04 odstotka volilnih upravičencev.

10. Naklo

V občini Naklo je bil izvoljen dosedanji župan Ivan Meglič, ki je bil edini kandidat, na volitve pa se je podal s podporo SLS.

11. Preddvor

Tudi v občini Preddvor so imeli le enega županskega kandidata, dosedanjega župana Roka Robleka, ki je tako dobil nov mandat. Kandidiral je s podporo skupine volilcev.

12. Radovljica

V občini Radovljica je aktualni župan Ciril Globočnik dobil močno, 63,4-odstotno podporo. Kandidiral je s podporo skupine volilcev. Od štirih izzivalcev se mu je nabolj približala Vojka Jesenko (podpora skupine volilcev), ki je zbrala 22,3 odstotka .

Kandidirali so še: Tomaž Grohar (SNS), Janez Waland (Državljansko gibanje Resni.ca), Renata Zadnikar (SD).

13. Šenčur

V občini Šenčur je z 59 odstotki podpore slavil aktualni župan Ciril Kozjek (SLS, SDS). Drugouvrščeni Matej Knific (Gibanje Svoboda) je dobil 24 odstotkov. Kandidirala sta še Anita Praprotnik (Državljansko gibanje Resni.ca) in Valerij Grašič (Nsi).

14. Škofja Loka

V občini Škofja Loka se je zmage veselil aktualni župan Tine Radinja (podpora skupine volilcev) s slabimi 73 odstotki podpore. Drugi je Gašper Hafner (SDS) z dobrimi 16 odstotki. Udeležencu resničnostnega šova tako ni uspelo spodnesti aktualnega župana. Kandidirala sta še Rolando Krajnik (Komunalno ekološka lista) in Martin Trampuš (Levica). 

15. Tržič

V občini Tržič je z 58 odstotki slavil Peter Miklič (podpora skupine volilcev), drugouvrščeni Drago Zadnikar (SD) je dobil 24,6 odstotka glasov. V občini imajo trenutno podžupana Dušana Bodlaja v začasnem opravljanju funkcije župana, saj je njihov župan Borut Sajovic letos postal poslanec. Poleg Mikliča in Zadnikarja je kandidiral še Samo Dolhar (podpora skupine volilcev), ki je dobil dobrih 17 odstotkov glasov. Volina udeležba v tej občini je bila 43,54-odstotna.

Po 16 letih županovanja Sajovica je tako Tržič dobil novega župana. “Mislim, da so volivci v Tržiču prepoznali, da je naš slogan pravi, torej, da Tržič zmore več,” je izide volitev komentiral Miklič. “Nekako smo vsi imel občutek, da je Tržič zajela neka stagnacija, tako v gospodarstvu kot tudi na drugih področjih, denimo v športu ali kulturi, kjer smo nekdaj kar nekaj pomenili,” je pojasnil. “Upam, da bomo mi res zmogli več,” je dejal po izvolitvi, pri čemer je bil izid prvega kroga zanj pozitivno presenečenje. “To nas hkrati zavezuje k temu, da se čim prej resno lotimo dela,” je po poročanju STA izpostavil.

Med ključne projekte svojega programa je po poročanju STA uvrstil aktivno sodelovanje pri oživitvi degradiranega območja BPT, v katerega bi lahko umestili muzej, knjižnico, trg, hostel in park. Mestno jedro namerava obuditi s festivalsko in sejemsko dejavnostjo, kot enem glavnih spodbujevalcev turizma v Tržiču. Napovedal je obnovo stavb v mestnem jedru, vključno s sanacijo občinske stavbe in celostno ureditvijo atrija z umestitvijo zelene tržnice, dokončanje športnega in šolskega centra v Križah ter gradnjo prizidka k zdravstvenemu domu. Tržič želi uveljaviti kot trajnostno outdoor turistično-športno destinacijo.

16. Železniki

Občina Železniki bo dobila novega župana. Marko Gasser s podporo skupine volivcev je zbral 60,4 odstotka glasov ter premagal aktualnega župana Antona Luznarja (kandidiral je s podporo SLS), ki je zbral 27,4 odstotkov. Tretji kandidat je bil Rok Bajželj s podporo Levice, ki je dobil dobrih 12 odstotkov glasov.

17. Žiri

V Žireh smo dobili enega najtesnejših izidov prvega kroga županskih volitev. Štefan Bogataj (SDS in Nsi) je dobil 47,34 odstotka, Franc Kranjc (podpora skupine volilcev) pa 47,3 odstotka. Za Bogataja je glasovalo 1.165 volilcev, za Kranjca pa 1.164 volilcev. Odločal pa je drugi krog. Tretji kandidat je bil Branko Jesenovec (Levica), ki je dobil dobrih 5 odstotkov glasov. Nadomestni župan Jože Stanovnik, ki je položaj prevzel po tem, ko je bil župan Janez Žakelj letos izvoljen za poslanca, se ni odločil za župansko kandidaturo.

V drugem krogu volitev je zmago slavil Franc Kranjc, saj je prejela 51,52 odstotka glasov, njegov protikandidat Štefan Bogataj pa 48,48 odstotka. V drugem krogu je bilo oddanih 2.585 glasovnic, neveljavnih je bilo 13, volitev v drugem krogu pa se je v tej občini udeležilo 64,13 odstotka volilnih upravičencev.

18. Žirovnica

Aktualni župan občine Žirovnica Leopold Pogačar je s 84,5 odstotka podpore brez težav dobil nov mandat. Kandidiral je s podporo Neodvisne liste za Žirovnico, medtem ko je njegov izzivalec Darko Ćorković kandidiral s podporo SD. Dobil je 15,5 odstotka glasov podpore.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.