Maribor: v drugi krog Arsenovič in Kangler, kandidat Gibanja Svoboda izpadel

Slovenija 18. Nov 202222:10 > 20. Nov 2022 23:37 3 komentarji

V drugi krog lokalnih volitev sta se v Mestni občini Maribor uvrstila aktualni župan Saša Arsenovič (nestrankarski kandidat) in nekdanji župan Franc Kangler (NLS). Kandidat Gibanja Svoboda Vojko Flis je na tretjem mestu. Kangler je zvečer že obiskal Arsenoviča in mu čestital. Kangler in Arsenovič sta se v drugem krogu pomerila tudi leta 2018.

V Mestni občini Maribor bodo župana dobili v drugem krogu lokalnih volitev, ki bo 4. decembra. Vanj sta se uvrstila aktualni župan Saša Arsenovič (36,67 odstotka) in nekdanji župan Franc Kangler (25,48 odstotka). Kandidat Gibanja Svoboda Vojko Flis (20,28 odstotka) se je uvrstil na tretje mesto.

Ostali kandidati so za prvimi tremi močno zaostali. Na četrtem mestu je Dejan Kaloh (SDS) s 4,26 odstotka podpore, sledi Lidija Divjak Mirnik (Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti), ki jo je podprlo 3,86 odstotka volilcev.

Kandidat SD Boštjan Klun je zbral 2,13 odstotka podpore, Josip Rotar (Lista kolesarjev in pešcev) 1,31 odstotka, Vladimir Šega (Levica) 1,13 odstotka, Igor Jurišič (Stranka mladih-Zeleni Evrope) 0,97 odstotka, Bernard Memon (NSi) 0,96 odstotka in Aleksander Kamenik (Stranka Aleksandra Kamenika) 0,74 odstotka.

Sledijo Matic Matjašič (Lista mladih. Povezujemo), ki ga je podprlo 0,65 odstotka volilcev, Nina Beyokol (Piratska stranka) z 0,57 odstotka podpore, Miha Recek (SLS in Naša dežela) z 0,54 odstotka in Franc Jesenek (Stranke slovenskega naroda), ki je zbral 0,44 odstotka glasov.

Na mariborska volišča je prišlo 41,05 odstotka volilnih upravičencev, ki so največ glasov namenili Listi Arsenovič za Maribor (12 mandatov). Gibanje Svoboda bo imelo v mestnem svetu 10 mandatov, Lista Franca Kanglerja – Nova ljudska stranka Slovenije pa 8. SDS je prejela 4 mandate. Po dva mandata pa so v mestnem svetu prejele naslednje stranke oziroma liste: SD, Lista kolesarjev in pešcev, Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti in Gasilci Maribora neodvisna lista. Po en mandat pa so v mestnem svetu osvojile Levica, NSi in Stranka mladih – zeleni Evrope.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje