
V zimskih mesecih, ko sonca ne vidimo tako pogosto, kot bi želeli, težko zadostimo potrebam telesa po vitaminu D. K sreči je tudi hrana dober vir vitamina D, pri čemer tri živila še posebej izstopajo.
Oglaševanje
Vitamin D je izjemno pomemben za zdravje: krepi imunski sistem, pomaga v boju proti okužbam, izboljšuje razpoloženje in zmanjšuje tveganje za razvoj določenih kroničnih bolezni. Ključen je tudi za absorpcijo kalcija v telesu, kar vodi do zdravih kosti in zob.
Najpomembnejši vir vitamina D je sončna svetloba, torej izpostavljenost kože soncu za vsaj 15 do 30 minut dnevno. V temačnih in meglenih zimskih dneh je zato težje zadostiti dnevnim potrebam telesa po vitaminu D.
Kot navaja hrvaški portal Punkufer, so tri živila še posebej bogata z vitaminom D.
Ribe
Najboljši prehranski viri vitamina D so mastne ribe, kot so losos, sardine, postrv, tuna in skuša. Ena porcija lososa zadošča za kar 80 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu D.
Te vrste rib so tudi bogat vir omega-3 maščobnih kislin, ki so ključne za zdravje možganov, srca in ožilja. Na jedilnik jih vključite večkrat tedensko.
Jajca
Jajca, natančneje rumenjak, so dober naravni vir vitamina D. Rumenjak je pravo bogastvo hranilnih snovi, saj vsebuje vse od vitaminov B kompleksa, A in E, pa do mineralov, kot so železo, cink, selen in kalcij. Beljak pa vsebuje zgolj beljakovine.

Gobe
Gobe so edinstven rastlinski vir vitamina D, še posebej jurčki, šampinjoni in šitake. Upoštevajte, da bodo več vitamina D vsebovale tiste vrste, ki so bile izpostavljene neposrednemu sončnemu sevanju, kot pa tiste, gojene pod umetnimi ultravijoličnimi lučmi.
Na trgu je na voljo tudi industrijsko predelana hrana, obogatena z vitaminom D. Vitamin D lahko najdete tudi v nekaterih v mlečnih izdelkih, jogurtih, smetani, rastlinskih nadomestkih za mleko (sojino, ovseno, mandljevo), margarini, žitnih kosmičih in podobnih izdelkih.
Povprečen dnevni vnos vitamina D naj bi znašal od 400 do 800 enot, kar je odvisno od starosti, barve kože in specifičnih zdravstvenih potreb posameznika. Če niste prepričani, koliko vitamina D potrebujete, se posvetujte z zdravnikom.
V telo je namreč možno vnesti preveč tega vitamina. Telo presežka ne more izločiti, prekomerne ravni pa lahko povzročijo poškodbe ledvic, srca in krvnih žil. Dodatkov vitamina D zato ne jemljite brez zdravniškega nadzora.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje
Oglaševanje