Bo s tem Ljubljanska borza privabila male vlagatelje?

Evrski bankovci
Bor Slana/ Bobo

Hrvaško finančno podjetje Intercapital ponudbo na Ljubljanski borzi širi z dvema investicijskima skladoma: prvi vlaga v delnice najboljših podjetij Zagrebške borze, drugi pa Ljubljanske borze. Z optimizmom jih navdaja izkušnja z Zagrebške borze, kjer so sklada z enakimi naložbami predstavili novembra 2020, od takrat pa pritegnili 10-milijonski vložek, pravijo.

Slovenski kapitalski trg velja za podpovprečno razvitega: ponudba je relativno majhna, posledično pa tudi likvidnost. A v zadnjem času je na ljubljanskem Bavarskem dvoru vseeno nekoliko bolj živahno. Konec januarja je borzni zvonec naznanil začetek trgovanja nepremičninske družbe Equinox, na katero je podjetje Union Hoteli preneslo svoje nepremičnine.

Zdaj pa nove priložnosti za vlaganja prinaša hrvaški upravljavec premoženja InterCapital Asset Management, ki bo na borzo uvrstil dva investicijska sklada ETF. Prvi vlaga v družbe prve kotacije Zagrebške borze (vezan je na indeks desetih najbolj likvidnih delnic zagrebške borze CROBEX 10), drugi pa v družbe prve kotacije Ljubljanske borze (vezan na indeks SBI TOP).

Cilj je privabiti male, nepoučene vlagatelje. Gre namreč za “enostavno, likvidno in poceni vlaganje v košarico slovenskih ali hrvaških delnic, brez odpovedovanja dividendnemu donosu”, je danes dejal šef Ljubljanske borze Aleš Ipavec.

Člani SBI TOP

Cinkarna Celje, KD Group, Krka, Luka Koper, NLB, Petrol, Pozavarovalnica Sava, Telekom Slovenije in  Zavarovalnica Triglav

Člani CROBEX 10

AD Plastik, Adris Grupa, Arena Hospitality Group, Atlantic Grupa, Atlantska Plovidba, Ericsson Nikola Tesla, HT, Končar, Podravka, Valamar Riviera

Naložba v košarico delnic

Kot sta dejala predsednik upravnega odbora Intercapitala Ivan Kurtović in član upravnega odbora Hrvoje Čirjak, so prednosti novih skladov v tem, da:

– oba indeksa pokrivata širok splet panog (hrvaški predvsem v industrijo hrane in pijač ter turizem, naš v industrijo in finančne storitve) ter s tem omogočata razpršena vlaganja v splet najbolj likvidnih delnic obeh borz,
– se vlagatelji izognejo obdavčitvi kapitalskih dobičkov za dividende podjetij, saj se te stekajo nazaj v sklad in reinvestirajo,
– se slovenski vlagatelji, ki jih mikajo naložbe v hrvaška podjetja, izognejo čezmejnim dajatvam, saj so delnice, v katere vlaga ETF, ki sledi indeksu CROBEX, hranjene pri slovenski KDD.

Podobna vzajemnim skladom, a drugačna

Postopek trgovanja je enak kot pri kupovanju običajnih delnic. Vlagatelj mora odpreti trgovalni račun in prek enega od trgovcev na borzi dati poziv za nakup oziroma prodajo delnic.

Intercapitalova sklada po besedah šefa Ljubljanske borze Ipavca ob njuni današnji predstavitvi dopolnjujeta ponudbo vzajemnih skladov, ki so bili lani v Sloveniji zelo priljubljena oblika vlaganja, saj ni vzajemnega sklada, ki bi bil v celoti vezan na hrvaške ali slovenske delnice.

LJSE

Ciljajo na deset milijonov evrov

Novembra 2020 je Intercapital sklada z enakim naborom naložb že uvrstil na Zagrebško borzo. Od takrat sta po besedah Kurtovića dosegla zelo visoke donose in sta se s svojo dnevno likvidnostjo umestila v prvo deseterico delnic, s katerimi se največ trguje. ETF 7SLO je dosegel 58-odstotni, ETF 7CRO pa 26-odstotni donos. Vlagatelji so do danes vanju vložili 10 milijonov evrov.

“Dobro za slovensko gospodarstvo je, da je vlaganje v slovenski indeks na zagrebški borzi bolj priljubljeno. Razlog je verjetno v strukturi indeksa in visokih donosih,” je dejal Čerjak.

Pri tem sta tako Kurtović kot Čerjak poudarila, da zgodovinski donos ni zanesljiv kazalnik prihodnjih rezultatov, na Zagrebški borzi so začeli trgovati prav v obdobju okrevanja po epidemiji, ki je prineslo visoke rasti.