Geoplin ruskemu Gazpromu pošilja škodni zahtevek

Gospodarstvo 29. Nov 202208:50 12 komentarjev
Geoplin
Žiga Živulović jr./BOBO

Geoplin je pet mesecev po prvem zmanjšanju dobav ruskega plina Sloveniji Gazprom Export pozval k odpravi kršitev in povračilu škode. Pogodba ni več obvladljiva, pravijo v plinskem trgovcu v lasti Petrola, ki pa se je zaradi umiritve cenovnih nihanj na borzi zemeljskega plina izognil dokapitalizaciji (in podržavljenju).

Geoplin prvič ukrepa proti ruskemu Gazprom Exportu, ki je bil dolga leta prevladujoč dobavitelj plina Sloveniji, v zadnjih mesecih pa po oceni slovenskega trgovca krši določila večletne pogodbe. S čim?

  1. Gazprom od sredine junija zmanjšuje dobave, določene v večletni pogodbi z Geoplinom. Danes naj bi po nekaterih ocenah dobavljal manj kot 30 odstotkov količin iz prejšnjih let. To pa je težava za Geoplin, ki je pričakoval, da bo ta plin dobival, zato je imel za celo letošnje leto sklenjene prodajne pogodbe z industrijo in trgovci. Da bi jih izpolnil, od začetka ruskih redukcij plin kupuje na borzi, kjer pa plačuje precej višje cene. Pred enim mesecem je kazalo, da bo zaradi kritnih nakupov potrebna celo državna dokapitalizacija podjetja.
  2. Geoplin iz dneva v dan ne ve, koliko plina bo dobil od Gazproma. Zaradi nenapovedanih redukcij Geoplin težko uravnava tokove plina: če je tega premalo, mora iskati nadomestne dobavitelje, če ga je več od pričakovanj, je težava, saj nima (veliko) kapacitet za skladiščenje. “Višine dnevnih redukcij so nepredvidljive, kar onemogoča normalno in učinkovito upravljanje pogodbe na način, da družbi Geoplin ob tem ne bi nastajala znatna škoda,” sporočajo iz Geoplina in dodajajo, da tak način “sodelovanja” pričakujejo tudi v prihodnje.

Ker omenjene dolgoročne pogodbe po njihovi oceni ni več mogoče učinkovito obvladovati in upravljati, pogodba pa negativno vpliva na poslovanje Geoplina, je skupščina Geoplina soglašala “k izvedbi pravnih poslov in dejanj za zaščito interesov družbe”. Geoplin je Gazprom pozval k odpravi kršitev pogodbe in povračilu celotne škode, ki je zaradi kršitev nastala.

Pripravljeni na dokončno zaprtje pipice

Kot je razumeti iz sporočila za javnost, se je Geoplin zdaj za to potezo odločil, ker je Slovenija pripravljena na morebiten protiukrep Gazproma v obliki popolne prekinitve dobav.

V Geoplinu po sklenitvi pogodbe z alžirskim dobaviteljem Sonatrachom zagotavljajo, da tudi morebitna popolna prekinitev dobav Gazproma ob delujočem evropskem plinskem trgu ne bo vplivala na oskrbo slovenskih odjemalcev. “Družba Geoplin je za letošnje leto pri evropskih partnerjih zakupila zadostne količine plina, tako da slovenski odjemalci od pogodbe o dolgoročni dobavi zemeljskega plina z Gazpromom, tudi če bi se dobave še zmanjšale ali celo ustavile, niso odvisni.”

Dokapitalizacija ni potrebna

Se je pa Geoplin vsaj za zdaj izognil dokapitalizaciji. Kot smo pisali, je septembra premier Robert Golob v državnem zboru napovedal, da bi lahko država – po vzoru Nemčije – nacionalizirala katero od energetskih podjetij, na ministrstvu za infrastrukturo so nam potrdili, da je govoril o Geoplinu. Razlog so bili kritni nakupi – ker Geoplin ni dobival plina iz Rusije, je moral za izpolnitev pogodb s kupci kupovati plin na borzi, ki pa je bil takrat zelo drag, kar je Geoplin potiskalo v težave.

A z umiritvijo borznih cen zemeljskega plina v zadnjem mesecu se je pokazala alternativna rešitev. Namesto dokapitalizacije je večinski lastnik Petrol Geoplinu dal likvidnostno posojilo, ki ga je zdaj podaljšal. Iz podjetja po skupščini sporočajo, da je tako Petrol “zagotovil likvidnost in nadaljnje nemoteno poslovanje Geoplina”. Vodstvo Geoplina, ki ga sestavljata člana uprave Petrola Matija Bitenc in Jože Bajuk, ocenjuje, da v trenutnih tržnih okoliščinah dokapitalizacija družbe ni potrebna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje