Kako je ruski milijarder zaščitil svoje premoženje pred evropskimi sankcijami

Sandra Melničenko, Andrej Melničenko
Profimedia

Le dan, preden ga je Evropska unija (EU) uvrstila na seznam sankcioniranih ruskih poslovnežev, je milijarder Andrej Melničenko premišljeno zaščitil del svojega premoženja. Predstavniki EU so dejali, da Melničenko spada v najvplivnejši krog ruskih poslovnežev, ki so tesno povezani z rusko vlado, njegovo premoženje pa je ocenjeno na skoraj 17 milijard evrov.

Ruski poslovnež Andrej Melničenko je po navedbah treh oseb, seznanjenih z zadevo, le dan, preden so ga doletele sankcije Evropske unije (EU), svoji ženi Aleksandri Melničenko prepustil lastništvo dveh podjetij z milijardnimi letnimi dobički. Gre za podjetje, ki proizvaja premog, SUEK AO in podjetje, ki proizvaja gnojila, EuroChem Group AG.

Do takrat je bil Melničenko lastnik obeh podjetij preko verige skladov in korporacij, ki se razteza od Moskve in švicarskega mesta Zug do Cipra in Bermudskih otokov, kažejo sodni dokumenti, v katere je vpogledal Reuters.

Andrejeva žena Aleksandra je bila od leta 2006 druga v vrsti za svojim možem na seznamu dejanskih lastnikov obeh podjetij. To pomeni, da bi postala lastnica v primeru, da bi njen mož umrl.

Viri tiskovne agencije Reuters navajajo, da je Melničenko postal zaskrbljen, da bo uvrščen na evropski seznam sankcioniranih, ko se je februarja začela vojna v Ukrajini. Zato je 8. marca naznanil, da se bo svojemu lastništvu podjetij odpovedal. To je sprožilo enako verigo sprememb, ki bi se zgodile, če bi poslovnež umrl – lastnica je postala njegova žena.

Andrej Melničenko
PROFIMEDIA

Zakonca Melničenko se na Reutersova povpraševanja za komentar nista odzvala. Tudi tiskovni predstavnik podjetja SUEK AO se ni odzval na prošnje za komentar, so pa v podjetju EuroChem s sedežem v Švici potrdili, da je Aleksandra Melničenko zamenjala svojega moža kot dejanska lastnica podjetja. “Po odhodu njegovega ustanovitelja je primarno dejansko lastništvo sklada, ki ima 90-odstotni delež v globalni družbi za gnojila, samodejno prešlo na njegovo ženo,” so sporočili iz podjetja.

Melničenko je obe podjetji ustanovil pred dvema desetletjema, lansko leto pa ga je Forbes uvrstil na osmo mesto najbogatejših Rusov. Njegovo bogastvo je ocenjeno na 18 milijard ameriških dolarjev oziroma skoraj 17 milijard evrov.

EU je Melničenka sankcionirala 9. marca letos, pri čemer je navedla njegove povezave s Kremljem. Ob napovedi sankcij so predstavniki EU dejali, da Melničenko “spada v najvplivnejši krog ruskih poslovnežev, ki so tesno povezani z rusko vlado”. Dodali so, da je bil Melničenko eden izmed mnogih poslovnežev, ki so se z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom srečali na dan, ko je napadel Ukrajino. Razpravljali naj bi o morebitnem vplivu sankcij Zahoda.

Sankcije EU vključujejo zamrznitev njegovega premoženja, prepoved vstopa v EU in prepoved pravnim subjektom znotraj EU, da bi mu zagotovili sredstva – ne veljajo pa za njegovo ženo niti njuna otroka. Na seznam sankcioniranih ga je 15. marca dodala tudi Velika Britanija, dan kasneje pa še Švica.

Po uvedbi sankcij je Melničenko za Reuters dejal, da je vojna v Ukrajini “resnično tragična”, njegov zagovornik pa je zatrdil, da političnih povezav s Kremljem nima. Tri dni po uvedbi sankcij zoper Melničenka je Italija zasegla njegovo 530 milijonov evrov vredno jahto.

Superjahta Andreja Melničenka
PROFIMEDIA

Tudi nekateri drugi sankcionirani ruski poslovneži – med njimi Roman Abramovič in Vladimir Jevtušenkov – so prenesli premoženje na svoje prijatelje in družinske člane, kar je vzbudilo dvome o učinkovitosti tovrstnih sankcij.

Melničenko, čigar prebivališče je bilo registrirano v švicarskem alpskem letovišču St. Moritz, dokler ga niso prizadele sankcije, je po besedah Reutersovih virov navodila za spremembo lastništva svojih podjetij podal iz zatočišča blizu gore Kilimandžaro, kjer je praznoval svoj 50. rojstni dan.

Po večtedenskih pregledih so švicarski finančni organi ugotovili, da lahko obe podjetji še naprej normalno delujeta, saj Melničenko z njima ni več povezan. Predstavniki podjetij so sporočili še, da so do podobnih zaključkov prišli tudi britanski in nemški finančni regulatorji. Podjetje SUEK je lani beležilo prihodke v vrednosti 9,7 milijarde ameriških dolarjev (dobrih 9 milijard evrov), podjetje EuroChem pa 10,2 milijarde ameriških dolarjev (dobrih 9 milijard in pol evrov).

Andrej in Aleksandra Melničenko
PROFIMEDIA

Predstavniki obeh podjetij naj bi se v preteklih tednih obrnili tudi na svoje stranke na Zahodu in jim z dokumenti, ki kažejo, da Melničenko ni več lastnik podjetij, zagotovili, da lahko z njimi še naprej poslujejo. Švicarski sekretariat za ekonomske zadeve je potrdil, da podjetji nista uvrščeni na tamkajšnji seznam sankcioniranih. Švicarske oblasti so svojo odločitev, da sankcij ne razširijo na njegovo ženo ali podjetja, ki si jih je včasih lastil, utemeljile z besedami, da tega tudi EU ni storila.

Evropska komisija je sporočila, da informacij o prenosu Melničenkovega premoženja na njegovo ženo nima, a dodala, da je pripravljena zapreti vrzeli, ki posameznikom in podjetjem omogočajo, da se izognejo sankcijam. V začetku tega tedna je razgrnila zakonske predloge, katerih cilj je kriminalizirati poteze za izogibanje sankcijam, vključno s prenosom premoženja na družinske člane.

Da bi izpodbijal sankcije, je Melničenko prejšnji teden vložil pritožbo na Splošno sodišče EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.