MOL je plačal Ukrajincem, v nekaj dneh naj bi pritekla nafta

Gospodarstvo 10. Avg 202213:16 > 14:26 4 komentarji
Madžarska
Rafinerija na Madžarskem, kamor priteka nafta po naftovodu Družba (PROFIMEDIA)

Madžarski trgovec MOL zagotavlja, da bo južni krak ruskega naftovoda Družba, po katerem že nekaj dni nafta ne priteka, kmalu spet deloval. Naftovod je ustavila Ukrajina, ki naj ne bi prejela plačila za tranzit. V MOL so zdaj za N1 povedali, da so nakazali denar in dobili zagotovilo ukrajinske strani, da bo v nekaj dneh obnovila transport surove nafte.

Včeraj smo poročali, da po južnem kraku naftovoda Družba, ki teče iz Rusije prek Ukrajine do Madžarske, Slovaške in Češke, že nekaj dni nafta ne teče. Tuji mediji so poročali, da so Ukrajinci prekinili dotok nafte, ker od ruske družbe Transneft niso prejeli plačila za tranzit.

V reševanje okoliščin se je vpletla tudi madžarska vlada, njen naftni trgovec MOL, ki ima mrežo črpalk tudi v Sloveniji, pa je sporočil, da ima zaloge nafte, ki zadoščajo za več tednov oskrbe, če bi to bilo potrebno.

Plačilo in ukrajinska zaveza

Iz MOL so nam danes sporočili, da so opravili pogajanja z ukrajinsko in rusko stranjo o ponovni vzpostavitvi transporta in nakazali pripadajočo pristojbino za uporabo ukrajinskega odseka naftovoda. “Ukrajinska stran se je zavezala, da bo v nekaj dneh obnovila transport surove nafte, ki je bil pred nekaj dnevi ustavljen zaradi tehničnih težav, ki so se pojavile na bančni fronti,” sporočajo iz slovenske podružnice madžarskega podjetja.

Financial Times poroča, da je MOL plačal pristojbino v imenu Transnefta, predstavnik ruske družbe za stike z javnostmi pa je za poslovni časopis potrdil, da se pripravljajo na ponoven začetek črpanja nafte. V MOL pravijo, da je bilo hitro ukrepanje nujno zaradi zagotavljanja varnosti oskrbe. Medtem ko ima doma zaloge za več tednov, MOL namreč skrbi tudi za dobave na Slovaško in Češko, so zapisali.

Naftovod, ki je izvzet iz sankcij

Naftovod Družba ni podvržen embargu na rusko nafto, ki prihaja s koncem leta. Madžarska, ki je ena od članic Evropske unije, ki so najbolj odvisne od ruske nafte, je pred sprejetjem embarga lobirala, da se jo izvzame iz sankcij zoper Rusijo. Članice Evropske unije so se tako dogovorile, da bodo dobave prek naftovoda za Madžarsko še naprej dovoljene.

Tudi sicer v Budimpešti od začetka ruske invazije na Ukrajino nasprotujejo sankcijam, ki bi prizadele prebivalce Madžarske. Madžarski zunanji minister Péter Szijjártó je prejšnji mesec celo odpotoval v Moskvo, kjer se je pogovarjal o povečanju dobav ruskega plina za Madžarsko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje