Investicijski bum v tehnoloških podjetjih naše regije: “To je res hitra rast”

Gospodarstvo 01. Jun 202305:57 2 komentarja
Investicij v tehnološka podjetja je vse več.
PROFIMEDIA

Investicije v tehnološka podjetja, v katerih so lastniško vključeni Slovenci, Hrvati ali Srbi, so v zadnjih dveh letih znašale kar 3,45 milijarde evrov. Znesek je skoraj za 12-krat višji od investicij med letoma 2016 in 2017, ugotavlja raziskava, ki jo je pripravil slovenski sklad zasebnega kapitala Silicon Gardens. Številke so zelo spodbudne, medtem pa v oči bode podatek, da imajo največji uspeh pri poslovanju in zbiranju investicij tista domača podjetja, ki imajo sedež v tujini, saj trenutna obdavčitev sili lastnike podjetij k selitvi v tujino.

V slovenska, hrvaška in srbska visokotehnološka podjetja je bilo v zadnjih dveh letih investiranih 3,45 milijarde evrov. Da gre pri tem za izjemen razvoj trga, priča podatek, da se je številka v zadnjih petih letih povečala za 12-krat, razlaga Gregor Rebolj, soustanovitelj sklada tveganega kapitala Silicon Gardens Fund, ki je pregledal stanje tehnološkega sektorja v regiji Adriatik.

“Marsikdo me je vprašal, ali je to veliko. Ja, to je veliko. To je res hitra rast – to je super rast,” pravi podjetnik, ki investicije v domačem ekosistemu spremlja že od začetka svojih vlaganj. Za primerjavo: njihovi podatki med letoma 2016 in 2017 kažejo, da so investicije v enaka podjetja takrat znašale “le” 300 milijonov evrov.

Kot še ugotavlja slovenski sklad tveganega kapitala, je pot do takšne rasti vodila prek nekdanje skupne države, zaradi česar Rebolj pravi, da gre za naravni razvoj ekosistema: “Še zdaj ne bi rekel, da smo zelo zelo dobri, smo pa precej boljši. Ta razvoj se mora zgoditi v glavah ljudi, da razumejo, da je ustanavljanje podjetja ena od opcij in da si upajo podjetje ustanoviti.”

Izjemna rast na krilih Hrvaške in Srbije

Vredno je poudariti, da 12-kratno povečanje investicij velja za celotno regijo, pri čemer je bilo takšnih investicij v Sloveniji v zadnjih dveh letih samo šestkrat več kot pred petimi leti. “Kar pomeni, da sta Hrvaška in Srbija morali zrasti precej več kot 12-krat, da so celotno regijo dvignili na ta faktor,” še pravi Gregor Rebolj.

Ob tem se kaže, kako hitro sta se Hrvaška in Srbija odločili podpreti lokalni ekosistem podjetnikov, da lahko dosežejo tako veliko rast, navajajo v Silicon Gardens. Spomnimo, da so južni sosedje v preteklih letih ustvarili boljše pogoje za delovanje zagonskih podjetij, zaradi česar so se tudi nekateri Slovenci enostavno preselili na Hrvaško.

Trenutna ureditev sili lastnike v tujino

Raziskava pa je pregledala še število prodaj zagonskih podjetij, kar je posebej pomembno za investitorje, ki s tem zaključijo svojo zgodbo.

V regiji se je od konca leta 2016 do danes število izstopov povečalo za petkrat, skupen znesek prodaj pa zdaj znaša 4,7 milijarde evrov. Povečalo se je tudi število tako imenovanih samorogov – podjetij, katerih vrednost je presegla eno milijardo dolarjev. Iz enega je število poskočilo na šest, kar dodatno dokazuje vse večjo tehnološko moč regije.

Raziskava hkrati kaže tudi na to, da imajo podjetja, ki so najuspešnejša pri poslovanju in zbiranju investicij, sedež v tujini. Za doseganje še večjega preboja bi bilo treba postaviti bolj optimalno obdavčitev vključevanja zaposlenih v podjetja, saj trenutna obdavčitev sili lastnike podjetij k selitvi v tujino še pred potencialno prodajo svojega deleža v podjetju, med drugim še navajajo v slovenskem skladu tveganega kapitala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.