Od polnoči nove cene goriva: koliko bosta stala bencin in dizel?

Gospodarstvo 03. Jul 202320:15 > 21:26 0 komentarjev
Cene goriva se bodo spremenile
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Opolnoči se bodo izven avtocest in hitrih cest zvišale cene bencina, dizelskega goriva in kurilnega olja. Liter bencina bo po novem stal 1,444 evra, za liter dizelskega goriva bodo morali vozniki odšteti 1,481 evra, liter kurilnega olja pa bo po novem stal 1,060 evra. Vlada je sicer zvišala trošarine na vsa tri goriva in ponovno uvedla prispevek za OVE za bencin.

V novih cenah sta že vključeni sprejeti odločitvi vlade o spremembah trošarin ter ponovnem plačilu prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije (OVE) za bencinsko gorivo izven avtocest in hitrih cest. Ta prispevek znaša 0,00911 evra na liter.

Kot so pojasnili na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, je vlada zaradi razmer na trgu bencinskega in dizelskega goriva v letu 2022 sprejela dve spremembi uredbe, s katerima je potrošnike začasno oprostila plačila tega prispevka. Z zadnjimi spremembami iz letošnjega junija oprostitev prispevka OVE za motorni bencin in dizel ne velja več na avtocestah in hitrih cestah, velja pa izven avtocest in hitrih cest.

Ker so se razmere na trgu dobave energije za motorni bencin spremenile do te mere, da začasni ukrep oprostitve prispevka izven avtocest in hitrih cest ni več upravičen, je treba oprostitev odpraviti in za podporo oziroma spodbujanje rabe obnovljivih virov energije zopet zagotoviti plačevanje namenskega prispevka za dobavljeno energijo tudi za motorni bencin izven avtocest in hitrih cest, so dodali. Še vedno pa velja oprostitev plačila prispevka za dizel izven avtocest in hitrih cest.

Vlada je hkrati zvišala trošarine za vse tri vrste goriva, in sicer tako, da se bodo končne maloprodajne cene vseh treh energentov nekoliko zvišale. Ob spremenjenih trošarinah bodo najvišje dovoljene drobnoprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja od torka znašale 1,444 evra za liter bencina, 1,481 evra za liter dizelskega goriva in 1,060 evra za liter kurilnega olja.

Te cene bodo veljale do vključno 17. julija, 18. julija namreč sledi naslednja sprememba cen goriv.

Trošarina za neosvinčeni bencin se z 0,41159 evra na liter spreminja na 0,43025 evra na liter, za plinsko olje za pogon (dizel) z 0,44322 evra na liter na 0,45513 evra na liter in za plinsko olje za ogrevanje (KOEL) z 0,13297 evra na liter na 0,14739 evra na liter. Ob tem so na vladi dodali, da razmere na trgu naftnih derivatov budno spremljajo in višino trošarin prilagajajo tako, da ohranjajo dostopnost maloprodajnih cen, hkrati pa si v luči javnofinančne vzdržnosti prizadevajo za postopno normalizacijo prilivov v državni proračun.

Od torka bodo nove cene pogonskih goriv tudi na Hrvaškem. Tam bo za liter bencina treba odšteti 1,44 evra, za liter dizla pa 1,34 evra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!