Ribič: Prepričan sem, da je za mojo razrešitvijo minister Vrtovec

Gospodarstvo 08. Nov 202109:37 > 19:23 7 komentarjev

Generalni sekretar SDS Borut Dolanc, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, uslužbenka Slovenskega državnega holdinga (SDH) Vanessa Grmek. Vse omenjene predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič našteva kot tiste, ki naj bi nanj (ne)posredno pritiskali pred petkovo krivdno razrešitvijo s položaja predsednika uprave, ki jo bo prerekal na sodišču. Namen? Vzeti naj bi mu želeli glasovalne pravice pri odločanju o novem mandatu Roberta Goloba na čelu Gen-I.

Predsednik uprave Elektra Ljubljane Andrej Ribič je bil v petek razrešen s položaja. Šlo je za krivdno razrešitev, čeprav so mu nadzorniki še prejšnji teden ponujali sporazumno prekinitev delovnega razmerja.

“Za to razrešitev, o tem sem prepričan, ni bilo razlogov. To bom dokazal na sodišču, saj bom po tem, ko dobim odločbo o razrešitvi, vložil izpodbojno tožbo na sklep nadzornega sveta,” je Ribič danes dejal v izjavi za javnost. In še: “Prepričan sem, da je šlo za politično razrešitev.”

Da mu vladajoča politika ni naklonjena, je znano že dlje časa. Dolgoletni direktor Elektra Ljubljana velja za kader Gregorja Golobiča, včeraj pa je o njegovem primeru kot o primeru političnega kadrovanja prvi javno spregovoril ljubljanski župan Zoran Janković.

Danes je Ribič povedal, kdo naj bi poskušal vplivati na njegove poslovne odločitve in kdo iz politike naj bi ga pred petkovo razrešitvijo pozival k odhodu.

SDH: Ribič poenostavljeno predstavlja večstranske civilnopravne in korporacijske odnose

V Slovenskem državnem holdingu (SDH) so se na Ribičeve izjave odzvali z besedami, da Ribič enostransko, zavajajoče in poenostavljeno javnosti predstavlja zapletene večstranske civilnopravne in korporacijske odnose. “Ribič je namreč kot predsednik uprave Elektro Ljubljana že v letu 2018 sklenil pravne posle, s katerimi je ustanovil enostranska opcijska upravičenja v korist družbe GEN energija na 25-odstotnem deležu, ki ga ima Elektro Ljubljana v GEN-EL v smislu zagotavljanja zavez družbenikov družbe GEN-EL k javno zasebnem partnerstvu, kjer sta uravnoteženo zastopana državni in zasebni kapital. Vsi ti pravni posli so določali način uveljavitve opcijskih upravičenj ter tudi ceno in bili odobreni tudi s strani pristojnih organov družbe Elektro Ljubljana,” so zapisali v sporočilu.

Kot so dodali, je GEN energija navedeno opcijo junija 2021 uveljavila ter v skladu s pogodbo opcijskemu zavezancu Elektro Ljubljani nakazala dogovorjeno kupnino. V zvezi z navedeno realizacijo opcije (za katero je pogodbo sklenila prav Elektro Ljubljana) je Elektro Ljubljana sprožila sodni postopek. Isti delež, glede katerega je opcijo unovčila GEN energija in o katerem teče sodni postopek, je Elektro Ljubljana ponudil na trgu.

SDH
Žiga Živulović jr./BOBO

“V razjasnitev dejanskega stanja SDH pojasnjuje, da je dne 24. marca 2021 na sestanku vodstvo družbe Elektro Ljubljana, med drugim, predstavilo poročilo o oceni vrednosti 25-odstotnega deleža v družbi GEN EL. SDH je opozoril na zaveze, ki jih je Elektro Ljubljana sam prevzel s sklenitvijo opcijske pogodbe z GEN energijo. Dodatno je tudi s sklenitvijo družbene pogodbe v GEN EL družbi GEN energija priznal predkupno pravico za svoj 25-odstotni delež v družbi GEN EL. SDH je posebej poudaril, da je naloga družbe, da ravna gospodarno in z vso ustrezno skrbnostjo,” so poudarili.

Kot so še izpostavili, SDH spoštuje pravila in dobro prakso korporativnega upravljanja družb s kapitalsko naložbo države. “Ne na navedenem ne na kateremkoli drugem srečanju pa SDH ali njegovi zaposleni niso izražali nikakršnih navodil, kar navaja Ribič v svojih izjavah. Ponovno tudi poudarjamo, da SDH do nedavnega ni bil seznanjen z začetim postopkom prodaje 75-odstotnega deleža v GEN EL, ki ga izvaja Elektro Ljubljana skupaj z GEN-I. Predsednika uprave Ribiča je predčasno odpoklical nadzorni svet družbe kot pristojni organ. Razloge za odpoklic določa zakon, presoja jih nadzorni svet. SDH se v delo nadzornega sveta ne vmešava, zato glede na izjave Ribič zavaja javnost, s tem ko povezuje SDH z odpoklicem s funkcije,” so še navedli v pojasnilu.

Pritiski, naj proda Novšaku

Vse se je po Ribičevih besedah začelo spomladi, ko se je iztekala opcija, dogovorjena med Elektrom Ljubljana in Gen energijo, solastnicama podjetja Gen-EL, za 25-odstotni delež Elektra v Gen-EL. Iz SDH naj bi pritiskalni nanj, da proda Gen energiji.

Pogodba med družbeniki Gen-EL je Gen energiji, ki jo vodi Martin Novšak, do konca letošnjega junija omogočala, da kupi delež Elektra Ljubljana v Gen-EL (tako imenovana call opcija), če bo Elektro Ljubljana zaradi posebne regulatorne zahteve primoran prodati delež in bo za to podano tudi soglasje SDH. SDH, ki ga je takrat že vodil od SDS imenovani Janez Žlak, je Gen energiji podelilo soglasje in ta je konec junija unovčila opcijo.

A Elektro Ljubljana je menil, da regulatorna zahteva ni izpolnjena in da je cena, ki jo ponuja Gen energija (12,2 milijona evrov), za tri do štiri milijone evrov pod tržno, zato je zavrnil ponudbo za unovčenje opcije. Ribič je denar vrnil na račun Gen energije. Ta ga je po naših informacijah nato še enkrat nakazala Elektru Ljubljana, ki kupnino hrani na računu, obenem pa je sprožil sodni spor, ki še traja.

Omenimo, če bi Gen energija, ki je zdaj 62,5-odstotna lastnica Gen-I, kupila še delež Elektra Ljubljane, bi postala 75-odstotna lastnica in s tem dobila absolutno odločevalsko moč pri upravljanju trgovca z električno energijo. Ribič se brani, da bi s prodajo pod tržno ceno oškodoval družbo, ki jo vodi.

Svarila z vrha SDH

Že takrat naj bi Ribič napovedoval tržni preizkus, da ugotovi, koliko je v resnici vreden delež Elektra Ljubljana (in dokaže, da bi prodaja Gen energiji pomenila prodajo pod ceno). Imel pa je težavo: če bi preizkušal ceno sam, bi bile ponudbe verjetno relativno nizke, saj 25-odstotno lastništvo ne prinaša nobenih odločevalskih pravic v podjetju.

Očitno je že takrat omenjal možnost, da bi skupaj z Gen-I (skupaj imata 75 odstotkov) preizkusili zanimanje kupcev na trgu. Kot je dejal danes, naj bi mu namreč že pred časom Vanessa Grmek s SDH dejala, da naj “mu niti na pamet ne pride, da bi preizkušal tržno zanimanje za 75 odstotkov deleža”, in da bo, “če ne bo sodeloval, predčasno razrešen”. Ali mu je res to dejala in zakaj, preverjamo pri SDH.

Ribič je to vseeno storil. Kot smo pisali, sta Elektro in Gen-I Roberta Goloba avgusta z revizijsko in svetovalno hišo KPMG podpisala pogodbo o iskanju potencialnih kupcev za njun 75-odstotni delež v Gen-EL.

Ukaz “od zgoraj”

Pred tremi tedni je bil Ribič nato povabljen na sestanek v pisarno poslanca SDS v državnem zboru Danijela Krivca (ki sicer na sestanku ni bil prisoten). “Povabil me je sekretar stranke SDS (Borut Dolanc, op. a.) in mi ponudil dogovor o predčasni razrešitvi z mesta predsednika uprave. Sporazum ni vseboval niti pravic, ki jih imam po pogodbi o zaposlitvi, zato zame ni bil sprejemljiv. Tega nisem mogel podpisati.”

Na vprašanje, zakaj se je sestanka sploh udeležil – imenovanje in razrešitev predsednika uprave Elektra Ljubljana sta namreč v pristojnosti nadzornega sveta -, je dejal, da zato, ker ni vedel, o čem bo govora.

Ribič je dejal, da naj bi mu Dolanc povedal, da je ukaz prišel “od zgoraj”. Čeprav Dolanc pripada SDS, je razrešeni predsednik uprave Elektra Ljubljane izrazil prepričanje, da je z “od zgoraj” imel v mislih ministra Vrtovca. Ta je poleti na odprtju trboveljske sončne elektrarne napovedoval kadrovsko prevetritev v energetiki. Sam se je, kot je dejal, z Vrtovcem le dvakrat bežno srečal, drugače pa se ni z njim nikoli pogovarjal.

SDS: Ribičevi očitki “brezpomenski”

Očitek, da je šlo v primeru Ribiča za politično razrešitev, je po oceni SDS “brezpomenski”.

“Kot veste, generalni sekretarji strank nimajo zakonsko opredeljenih pravic imenovanja kadrov v družbah, v katerih je država lastnica oziroma zgolj vpletena v lastniško strukturo družbe,” so zapisali v odzivu na Ribičeve trditve. Pristojnosti za takšna dejanja imajo SDH in nadzorni sveti posameznih družb. “Iz tega razloga so kakršnekoli špekulacije o vsebini zasebnih pogovorov irelevantne in brez teže,” so poudarili.

Kadrovske menjave v družbah, v katerih je država lastnica oziroma je vpletena v lastniško strukturo, so po oceni SDS pogosto označene kot politične, ne glede na strokovnost (ali pomanjkanje le-te) in gospodarsko vizijo imenovanih ali razrešenih kadrov.

STA

Skrivna prodaja deležev

Zgodba o skupnem “preizkušanju trga” Gen-I in Elektra Ljubljana je pred dvema tednoma pricurljala v javnost. Planet TV je prvi poročal, da naj bi Ribič in Golob brez vednosti njunih nadzornikov (Gen energije kot največje družbenice Gen-I ter nadzornikov Elektra Ljubljane), upravljalca državnega premoženja SDH, ministrstva za infrastrukturo Jerneja Vrtovca sprožila postopke za skupno 75-odstotni delež Gen-I in Elektra Ljubljane v podjetju Gen-EL, ki je polovični lastnik Gen-I.

Tako v Gen-I kot v Elektru Ljubljana so za N1 nepravilnosti zanikali, podpis pogodb je v domeni poslovodstva, medijske objave pa neresnične, so nam dejali. Medtem nadzorniki in SDH menijo, da bi za to morali vedeti – pa niso.

Prejšnjo sredo je na to temo sestankoval nadzorni svet Elektra Ljubljana, ki mu predseduje Božidar Godnjavec, sicer sekretar na Vrtovčevem ministrstvu, a ni povlekel nobene poteze. Po naših informacijah so Ribiču ponujali sporazumno prekinitev delovnega razmerja. V petek pa so se ponovno sestali in odločili, da mora Ribič iti zaradi krivdnih razlogov.

Martin Novšak, Gen energija
Žiga Živulović jr./BOBO

Po Ribiču še razrešitev Goloba?

Po nekaterih informacijah naj bi bila razrešitev Ribiča le prva v seriji kadrovskih menjav v energetiki. Vlada naj bi želela zamenjati Roberta Goloba, šefa Gen-I.

Gen energija naj bi predlagala nov mandat za Goloba, a ni jasno, ali bodo glasovi na skupščini zadostovali, da ga tudi potrdijo. Eden od razlogov za Ribičevo razrešitev naj bi bil tudi prevzem glasovalnih pravic, ki jih ima Elektro Ljubljana na tej skupščini.

Vrtovec: Vsi očitki so iz trte izviti

“Kot minister za infrastrukturo nimam nobene možnosti vplivati na kadrovanje v državnih podjetjih,” je v odzivu na očitke razrešenega predsednika uprave Elektra Ljubljana Andreja Ribiča poudaril minister Jernej Vrtovec. Vztraja, da je ministrstvo pristojno za vsebino in zakonodajo, ne pa za kadrovanje. “Vsi očitki so iz trte izviti,” je poudaril.

Ministrstvo za infrastrukturo, pod katerega spada tudi področje energetike, po Vrtovčevih pojasnilih skrbi za zakonodajo in vsebino področja. “Za kadrovanja, imenovanja … so pristojne druge institucije,” je bil jasen v današnji izjavi za medije. Ribič, ki je bil v petek krivdno razrešen z mesta predsednika uprave Elektra Ljubljane, je v današnji izjavi za javnost izrazil prepričanje, da za njegovo “politično” razrešitvijo stoji Vrtovec. “Če se spomnite, je pred nekaj tedni v Hrastniku na otvoritvi sončne elektrarne dejal, da se bodo morali stari direktorji posloviti,” je dejal Ribič.

“Ne vem od kje in kako so nastale te obtožbe, to ni vprašanje zame, ampak za nekoga drugega,” je komentiral minister. Kot je pojasnil, omenjena izjava iz Hrastnika izhaja iz tega, da nekateri postopki v tej državi, zlasti pri obnovljivih virih energije, stojijo in čakajo na dovoljenje tudi več kot 10 mesecev. “Izjava je nastala na podlagi tega, da moramo biti hitrejši pri določenih projektih, ki jih imamo v odnosu do obnovljivih virov energije in da morajo biti pri tem proaktivne tudi družbe v državni lasti,” je poudaril Vrtovec.

Na vprašanje, ali je bil zadovoljen z Ribičevim delom, je odvrnil, da kot minister tega ne more presojati. “Za to sta odgovorna nadzorni svet in Slovenski državni holding, mi skrbimo za zakonodajo,” je ponovil.

O Ribičevem sestanku v prostorih poslanske skupine SDS v DZ, kamor ga je, kot je danes dejal zdaj razrešeni direktor, povabil sekretar omenjene stranke Borut Dolanc in mu ponudil dogovor o predčasni razrešitvi z mesta predsednika uprave, Vrtovec ne ve ničesar.

“Ne poznam primera, videl sem ga objavljenega na televiziji. To ni vprašanje zame, tega primera ne poznam, če bi poznal vsebino, bi lahko komentiral,” je dejal. Po Vrtovčevih besedah na ministrstvu za infrastrukturo z ekipo delajo zelo dobro, vlagajo potrebno zakonodajo, vsi očitki o političnem kadrovanju pa so iz trte zviti.

STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje