Rusija prvič v 100 letih ni plačala dolga v tuji valuti

Gospodarstvo 27. Jun 202209:42 > 11:14 9 komentarjev
Moskva
Maxim Shemetov/REUTERS

Rusija prvič po letu 1918 ni plačala dolga v tuji valuti in je tehnično bankrotirala, piše Bloomberg. Gre za 100 milijonov dolarjev obresti na obveznice, ki jih dolguje mednarodnim posojilodajalcem, a jih zaradi finančnih sankcij Zahoda ne more plačati. Kaj to pomeni za Rusijo?

Rusija tudi v 30 dodatnih dneh po izteku roka za plačilo ni poravnala 100 milijonov dolarjev obresti na evrske obveznice. Finančno ministrstvo sicer trdi, da je denar nakazalo banki Euroclear, ki naj bi ga potem porazdelila med vlagatelje, kar pa se ni zgodilo. Euroclear po poročanju britanskega BBC ni potrdila, da bi plačilo blokirala, je pa sporočila, da upošteva sankcije, sprejete po ruskem napadu na Ukrajino.

Rusija se je vse od marca izogibala konkretnim posledicam sankcij in nekako poravnavala obveznosti, zdaj pa ji to ni uspelo. Tako prvič po več kot 100 letih ni poravnala dolga v tuji valuti, piše Bloomberg, in dodaja, da je država bankrotirala. Država je bila sicer nazadnje plačilno nesposobna leta 1998, ko je finančna kriza odnesla takratnega predsednika Borisa Jelcina. Takrat država ni uspela poplačati vlagateljev v rubeljske obveznice, medtem ko je plačila v tujih valutah izvajala.

Ruski finančni minister Anton Siluanov je očitke o bankrotu označil kot “farso”. “Imamo denar in obveznosti želimo plačati,” je dejal konec maja. Dodal je, da je problem umetno povzročila “neprijateljska država” (ciljal je na finančne sankcije ZDA) in da škodi predvsem tujim vlagateljem v ruski dolg.

Kot smo pisali prejšnji teden v članku Kako to, da Rusija še ni bankrotirala?, se Rusiji ta teden izteče še rok za plačilo 400 milijonov evrov obresti na obveznice.

Kako pomembna bo takšna plačilna nesposobnost?

Ruski problem je sicer neobičajen, saj ima očitno drugačne težave kot druge plačilno nesposobne države. Plačilna nesposobnost namreč praviloma pomeni, da država nima denarja, da bi plačala svoje obveznosti do tujine in do svojih prebivalcev. Zato mora takšna država priti do denarja, a je zadolževanje zanjo oteženo zaradi črne pike, ki jo prinese status plačilne nesposobnosti.

Rusiji pa bo bankrot omejil dostop do posojilodajalcev na Zahodu, ki ji denarja tako ali tako ne bi posodili zaradi sankcij. Rusija obenem trdi, da denar ima in ne išče poti do denarja, vsaj ne pri posojilodajalcih iz držav, ki omejujejo poslovanje z njo, opozarja profesor Jože P. Damijan z ljubljanske ekonomske fakultete. Zato ni jasno, kako hude posledice bo Rusija trpela, ker ni plačala dolga. Tudi Bloomberg piše, da bodo učinki bankrota za zdaj simbolični.

Nekdanji prvi strateg Sberbank Chris Weafer pa je za BBC dejal, da bi lahko dogajanje sprožilo plaz zahtevkov za aktivacijo klavzul za predčasno poplačilo dolga lastnikov drugih obveznic. Omenja, da ima Rusija za 20 milijard dolarjev dolga v tuji valuti.

Omenimo, da Rusija medtem še vedno prejema po okoli milijardo dolarjev dnevno z izvozom fosilnih goriv. Siluanov je aprila dejal, da nima načrtov, da bi se nadalje zadolževala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje