“Ruski Google” prešel pod domače okrilje

Gospodarstvo 05. Feb 202414:21 1 komentar
RUSKI GOOGLE
Yanex, ruski google (Foto: PROFIMEDIA)

Tehnološko podjetje Yandex, ki ga je na Nizozemskem ustanovil ruski informatik, bo po novem pretežno pod ruskim okriljem. Podjetje je znano predvsem po svojem brskalniku, ki ga zaradi priljubljenosti v Rusiji imenujejo tudi ruski Google.

Yandex je leta 1997 ustanovil informatik in podjetnik Arkadij Vološ. Njegov iskalnik je v območju ruskega vpliva kmalu postal najbolj uporabljen, obenem pa se je podjetje razširilo na nove dejavnosti, od pretočnih vsebin do platforme za prevoze in dostave.

Zaradi širitve dejavnosti in drugih razlogov je Vološ podjetje tudi internacionaliziral. Krovno holdinško podjetje je ustanovil v Amsterdamu, leta 2011 so delnice podjetja začele kotirati na newyorški borzi Nasdaq.

Še vedno pa so ruske dejavnosti podjetja predstavljale 95 odstotkov celotnega obsega poslovanja podjetja. In prav ta del ima zdaj nove lastnike.

Vološ, ki zadnjih 10 let živi v Izraelu, je namreč, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, eden redkih ruskih kritikov ruske vojne v Ukrajini. Lani jeseni jo je označil za barbarsko.

Tudi zato je vse od napada Rusije v Ukrajini pozival k razdelitvi podjetja, ki se je zaradi zahodnih sankcij proti Rusiji znašlo tudi v resnih finančnih težavah.

Zdaj se je to zgodilo. Ruske dejavnosti so bile prenesene na novo podjetje, ki ga je prevzela skupina vlagateljev. Med temi so po pisanju dpa člani ruskega vodstva Yandexa ter skupina bolj ali manj znanih domačih vlagateljev, med katerimi so nekateri povezani z naftnim velikanom Lukoil. Razdelitev je že pozdravil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Prek preostalega manjšega dela dejavnosti Yandexa, ki ostaja na nizozemskem podjetju, pa bo Vološ razvijal bolj mednarodno usmerjene dejavnosti, kot so modeli umetne inteligence, storitve v oblaku, podatkovne platforme in tehnološke rešitve za avtonomno vožnjo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje