Skoraj pol milijarde dobička: prevzem N Banke olepšal rezultat NLB

Gospodarstvo 23. Feb 202312:48 3 komentarji
Blaž Brodnjak
Žiga Živulović jr./BOBO

NLB je lani ustvarila 446,9 milijona evrov dobička po davkih. Slabo polovico je prispeval marčevski nakup takratne Sberbank, ki se zdaj imenuje N Banka. Brez tega je dobiček znašal 262,8 milijona evrov, kar je 11 odstotkov več kot v letu 2021, sporočajo iz banke.

“Preteklo leto je bilo za Evropo resda izjemno turbulentno, a bankam v NLB Skupini je ponudilo še eno priložnost, da dokažejo svojo sistemsko pomembno vlogo, ki jo imajo v družbi,” je ob objavi nerevidiranih rezultatov za leto 2022 poudaril predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak.

NLB Skupina je dosegla skupne čiste prihodke v vrednosti 798,5 milijona evrov, od tega okoli 504,9 milijona obrestnih prihodkov (brez upoštevanja N Banke 17-odstotna rast) in 293,6 milijona evrov neobrestnih prihodkov (10-odstotna rast). Rast obrestnih prihodkov je po navedbah banke posledica večjega obsega poslovanja, višje ključne obrestne mere ECB in referenčnih obrestnih mer ter zelo velikega obsega novih posojil.

Pod črto je banka ustvarila 446 milijonov evrov dobička, pri čemer pa je 172,8 milijona evrov prispevalo negativno dobro ime iz nakupa Sberbank (kasneje preimenovane v N Banko). “S ponosom poudarjamo, da je v letu 2022 NLB ustvarila največji dobiček po davkih v zgodovini kateregakoli podjetja s sedežem v Sloveniji,” je ob tem dejal Brodnjak. Če izvzamemo učinek N Banke, se je dobiček povečal za 11 odstotkov, na 262,8 milijona evrov. To je malo manj kot leta 2020 (269,7 milijona evrov).

Hiter prevzem po nizki ceni

Spomnimo, da je NLB v začetku marca vskočila in prevzela slovensko vejo Sberbank, ki je po začetku vojne v Ukrajini in napovedi sankcij proti Rusiji doživela ‘bank run’. Banka Slovenije je zaradi teh težav najprej za dva dni zaprla poslovalnice Sberbank, v tem času pa našla kandidatko za prevzem, NLB. Dva dni kasneje je bil postopek že končan, Sberbank je prišla pod okrilje NLB in prevzela ime N Banka. Kupnine, ki jo je NLB odštela za banko Sberbank, Brodnjak ni razkril. Ker je šlo za reševanje oziroma ‘fire sale’, pa je bilo jasno, da je nizka (če ne bi banke nekdo prevzel, bi jo namreč likvidirali). Iz kasnejše objave na Ajpesu je bilo razvidno, da je NLB Banki Slovenije plačala 5,1 milijona evrov. Nizka kupnina pa se zdaj odraža v dobrem rezultatu NLB.

Širitev v lizinški dejavnosti, NLB se zanima za Summit

NLB je za letos predvidela 110 milijonov evrov dividend, s čimer je, kot navaja v sporočilu za javnost, “še dodatno utrdila svojo namero glede skupnega izplačila 500 milijonov evrov v obliki dividend med letoma 2022 in 2025”. Obenem kapitalski količnik 19,2 odstotka izkazuje kapitalsko trdnost, in kot pravijo v banki, “vliva samozavest in omogoča uresničevanje ambicij za prihodnjo rast”.

Prvi nadzornik Primož Karpe je napovedal širitev lizing dejavnosti na dva dodatna trga. Neuradno se NLB zanima za nakup Summit Leasinga, ki je bil od leta 2017 del skupine NKBM, ko je sklad Apollo to prodajal madžarski OTP, pa so lizinško družbo izločili. NKBM je lani poleti družbo Summit Leasing Slovenija prodala podjetki SDL Holdco, ki je v lasti luksemburške družbe Biser Topco. V okviru te pa deluje pretekli lastnik NKBM Apollo (oziroma njegovo podjetje Biser Bidco).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.