Izteka se čas veljavnosti turističnih bonov: kje jih lahko unovčite?

Gospodarstvo 18. Jun 202213:59 > 14:45 1 komentar
Turistka v Sloveniji
PROFIMEDIA

Še do konca junija lahko porabimo bone, ki smo jih prejeli v času koronavirusa. Po zadnjih razpoložljivih podatkih finančne uprave ima slabih 20 odstotkov upravičencev še celoten turistični bon, dobrih 23 odstotkov upravičencev pa celoten bon 21. Teh je bilo največ unovčenih v gostinstvu, s turističnim bonom pa smo se najpogosteje odpravili v občino Piran. Zbrali smo tudi nekaj idej, kje in kako lahko svoje bone še porabite.

Mnogi slovenski državljani te dni hitijo z unovčevanjem bonov, ki smo jih prejeli v času koronavirusa. Veljavnost obeh bonov je bila namreč podaljšana do konca junija, kar pomeni, da ju lahko izkoristimo še približno dva tedna in pol. Spomnimo, da smo upravičeni do dveh različnih bonov: prvega – turistični bon – lahko uporabite za prenočišče oziroma prenočišče z zajtrkom, drugega – bon 21 – pa za širše storitve v turizmu, gostinstvu, športu in kulturi.

Polnoletne osebe so prejele turistični bon v vrednosti dvesto evrov in bon 21 v vrednosti sto evrov, medtem ko so mladoletne osebe prejele tako turistični bon kot bon 21 v vrednosti petdeset evrov.

Po zadnjih razpoložljivih podatkih Finančne uprave Republike Slovenije (Furs) je do 22. maja vsaj del turističnega bona unovčilo 1.646.265 oseb oziroma 80,4 odstotka vseh upravičencev. Vsaj del bona 21 je unovčilo 1.570.636 oseb oziroma 76,7 odstotka vseh upravičencev. To pomeni, da ima slaba petina oziroma slabih 20 odstotkov upravičencev še celoten turistični bon, slaba četrtina oziroma dobrih 23 odstotkov upravičencev pa še celoten bon 21.

Do ponedeljka smo unovčili 79,5 odstotka celotne vrednosti podeljenih turističnih bonov in 76,5 odstotka celotne vrednosti podeljenih bonov 21. Skupno smo tako unovčili za dobrih 426 milijonov evrov bonov. Celotna skupna vrednost obeh bonov je bila dobrih 543 milijonov, kar pomeni, da je do konca junija na voljo še dobrih 117 milijonov evrov vrednosti obeh bonov.

Največ bonov 21 unovčili v gostinstvu

Skoraj polovico bonov 21 oziroma 47 odstotkov smo unovčili v gostinstvu, 34 odstotkov smo jih porabili v turizmu, 12 odstotkov v kulturi in sedem odstotkov v športu. Znotraj kulturnega sektorja sta bili približno dve tretjini bonov namenjeni za nakup knjig, učbenikov in delovnih zvezkov, kažejo podatki Fursa.

Najbolj množično v občino Piran

Največ turističnih bonov smo unovčili na Obali, Gorenjskem in v termah, kažejo Fursovi podatki na dan 12. maja. Izstopa občina Piran, sledijo občina Kranjska Gora in Moravske Toplice. Zatem so občine Brežice, Bohinj, Podčetrtek, Izola, Koper, Bled in na desetem mestu občina Ljubljana. Pri tem je treba opozoriti, da številke predstavljajo število unovčitev bonov in ne število unovčenih bonov. Posamezen bon se lahko namreč unovči večkrat v manjših delih ali pa enkrat v celoti.

Festival zmajevih čolnov
Borut Živulović/BOBO

Kupite lahko delovne zvezke za naslednje leto

Če tudi vi katerega od svojih bonov še niste v celoti unovčili, smo za vas pripravili nekaj idej. Z obema bonoma si lahko privoščite krajši oddih oziroma dopust v hotelu, apartmaju, termah, kampu ali posteljo v kateri od številnih planinskih koč. Ker so cene nastanitev v planinah nižje kot na Obali, boste tam za vrednost svojega bona verjetno dobili več, je pa vredno opozoriti, da je veliko turističnih nastanitev že zasedenih.

Ker bon 21 omogoča plačilo tudi v knjigarnah in papirnicah, jih starši lahko porabijo za nakup učbenikov ali delovnih zvezkov. Šole so že do tega tedna morale sporočiti, katera učna gradiva bodo potrebna za prihodnje šolsko leto, tako bo še dovolj časa, da unovčite bon. Pozorni bodite le, da imajo nekatere knjigarne oziroma papirnice določen minimalen znesek nakupa z bonom. Ko boste že v knjigarni, lahko bon 21 unovčite tudi za nakup knjige.

Z bonom 21 lahko obiščete tudi gledališče, galerijo ali muzej oziroma si ogledate film v kinu. Unovčite ga lahko tudi za večerjo ali kosilo v priljubljeni restavraciji ali si plačate športno dejavnost. Kupite si lahko denimo vstopnico za fitnes, aerobiko, bazen ali drugo vadbo.

Spomnimo, da je še vedno mogoč prenos obeh bonov med bližnjimi družinskimi člani (starimi starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja in vnuki), zakonci, zunajzakonskimi partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi ter med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši. Boni se po drugi strani ne prenašajo med brati in sestrami, bratranci in sestričnami, strici in tetami, sosedi, sodelavci in prijatelji.

Preden želite unovčiti bon, je priporočljivo, da pri ponudniku preverite, ali to omogoča. Prav tako je priporočljivo preveriti, katere obrazce in dokumente morate imeti s sabo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje