V torek nove cene goriv: je bolje pohiteti ali počakati?

Gospodarstvo 20. Maj 202309:45 3 komentarji
Cene goriva se bodo spremenile
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Vlada bo v torek znova določila nove cene goriv. Je bolje, da s polnjenjem pohitite, ali počakate na torek?

V torek se bodo po dveh tednih znova spremenile cene goriv izven avtocest in hitrih cest.

Po izračunih Financ – ob predpostavki, da vlada ne bo spremenila uredbe, ki določa cene goriv – se bo bencin pocenil, dizelsko gorivo pa podražilo. Sprememba naj ne bi bila znatna.

Liter neosvinčenega 95-oktanskega goriva naj bi od torka naprej stal 1,38 evra oziroma približno en cent manj kot do zdaj. Pri točenju 50-litrskega rezervoarja bi prihranek od torka naprej znašal okoli pol evra.

V nasprotju z bencinom naj bi se pri dizlu obetala podražitev. Po predvidevanjih bi tako liter stal 1,425 evra oziroma približno pol centa več kot do zdaj. Če bi povsem napolnili 50-litrski rezervoar, bo ta od torka dražji za četrt evra.

Liter kurilnega olja naj bi se podražil za nekaj manj kot en cent in bo stal okoli 1,01 evra.

Ob tem na Financah pišejo, da bi bilo presenečenje, da bi ob premikih na trgih vlada spremenila trošarine na bencin. V tem primeru bodo pocenitve manj izrazite od ocen, oziroma jih sploh ne bo, so zapisali.

Naslednja sprememba cen goriv bo 6. junija.

Kako se oblikuje cena?

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene na 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in na 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina. Omejena je tudi marža za kurilno olje, na 0,08 evra za liter.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje