Vlada ne podpira predloga za vpis pravice do uporabe gotovine v ustavo

Gospodarstvo 18. Jan 202421:32 6 komentarjev
DENAR
Foto: PROFIMEDIA

Vlada je sklenila, da ne podpira predloga za vpis pravice do uporabe gotovine v ustavo. Po mnenju vlade je status gotovine zadostno urejen, prav tako pa bi lahko zapis pravice do uporabe evrske gotovine v ustavo pomenil neupoštevanje izključne pristojnosti EU na področju monetarne politike.

Vlada je sklenila, da ne podpira predloga za vpis pravice do uporabe gotovine v ustavo, saj je status evrske gotovine po njenem mnenju zadostno urejen.

Opozorila je tudi, da ima EU izključno pristojnost na področju monetarne politike držav članic, katerih valuta je evro, in da bi v primeru zapisa pravice do uporabe evrske gotovine v ustavo lahko šlo za ravnanje, ki pomeni neupoštevanje tega načela.

Kot je znano, je Združenje Povezani lani novembra v državni zbor vložilo 56.267 podpisov za vpis pravice do uporabe gotovine v ustavo, s čimer so močno presegli predpisanih 30.000 podpisov. Ob vložitvi podpisov so pojasnili, da se zavzemajo, da bi gotovina kot zakonito plačilno sredstvo obstala, ne glede na to, ali bo v prihodnosti morda uveden digitalni denar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje