Vlada zaradi rebalansa v začasno zadržanje proračuna

Gospodarstvo 22. Mar 202321:38 2 komentarja
Seja vlade
Saša Despot/BOBO

Vlada bo s četrtkom začasno zadržala izvrševanje posameznih izdatkov na integralnih postavkah državnega proračuna. Za to se je na sredini dopisni seji odločila v luči priprave rebalansa letošnjega državnega proračuna.

Vlada bo v luči priprave rebalansa letošnjega proračuna v četrtek, 23. marca, ustavila prerazporejanje proračunskih sredstev zaradi prevzemanja novih obveznosti, za katere sredstva v sprejetem proračunu države niso načrtovana v ustrezni višini, razen v primerih razporejanja sredstev splošne proračunske rezervacije, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Kot so dodali, so iz tega ukrepa izključeni t. i. neodvisni ustavni organi, prav tako nemoteno poteka črpanje evropskih sredstev in financiranje namenov, načrtovanih v sprejetem proračunu, vključno z ukrepi za energetsko draginjo.

Spomnili so, da je vlada letos reorganizirala državno upravo. Ker je do nje prišlo po uveljavitvi proračuna, tako pripravljajo rebalans, s katerim bodo tudi novi državni organi dobili svoje finančne načrte. “Ker reorganizacija ne bo terjala povečanja izdatkov državnega proračuna, je treba do uveljavitve rebalansa ustaviti prerazporejanje sredstev v primerih, pri katerih želi kateri od organov s prerazporeditvijo povečati obseg pravic porabe za posamezen namen in prevzeti novo obveznost,” so še zapisali.

Z ministrstva ob tem sporočajo, da vseeno dopuščajo možnost, da se za tiste namene, za katere se izkaže, da niso zagotovljena sredstva v zadostnem obsegu, ker jih pri pripravi proračuna ni bilo mogoče načrtovati, dovoljuje razporeditev sredstev iz splošne proračunske rezervacije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.