Nova vladna ekipa potrjena: Golobova vlada bo imela po novem 20 ministrov

Slovenija 24. Jan 202314:22 > 17:00 16 komentarjev
Nova vlada
Žiga Živulović Jr./Bobo

Na današnji redni seji državnega zbora so poslanke in poslanci potrdili tudi listo devetih ministrskih kandidatov, kot to predvideva reorganizacija vlade po decembra uveljavljenem zakonu o vladi. Za potrditev liste ministrskih kandidatov je glasovalo 55 poslancev, proti pa jih je bilo 29. Premier Robert Golob je v svojem nagovoru poslankam in poslancem dejal, da končno stoji na tem mestu s popolno vlado, kot si jo je zamislil pred skoraj devetimi meseci. Ob tem je Golob dodal, da gre predvsem za vsebinske spremembe v vladi, saj bo le tako lahko dosegla nove strateške preboje in odgovarjala na strateške izzive našega časa.

Poslanke in poslanci so o paketu devetih ministrov glasovali kot o celoti. Za njihovo potrditev je glasovalo 55 poslancev in poslank, proti pa jih je bilo 29. Vlada Roberta Goloba ima po reorganizaciji 19 ministrstev in en vladni urad, skupaj pa v vladi po novem sedi 20 ministrov.

Premier Robert Golob je po potrditvi liste ministrskih kandidatov dejal, da ima Slovenija vlado, ki so jo čakali vse od 1. junija do danes, a da je bilo to čakanje predvsem nepotrebno, ni bilo v korist nikogar, še najmanj pa v korist države. “Pa vendar smo bili prisiljeni, da uveljavimo pravico do tega, da vlado oblikujemo po lastni meri, to potrjevati na referendumu. Danes je nova vlada tukaj. Potrjeni so bili vsi ministri in ministrice, ki so bili predvideni že pred junijem, kar kaže na to, da je bil predlog že takrat premišljen in naravnan dolgoročno,” je dejal premier.

Po njegovih besedah se bo vlada s tremi novimi ministrstvi in tremi novimi ministrskimi imeni lahko soočila z najpomembnejšimi izzivi, predvsem na področju stanovanjske politike, dolgotrajne oskrbe, šolstva in vzgoje ter podnebnih politik.

Golob je dejal, da je vladna ekipa v osmih mesecih kljub nekaterim različnim pogledom, delovala enotno, enotna pa je ostala tudi koalicija, kar se po njegovem mnenju kaže tudi na glasovanjih v državnem zboru. Poudaril je, da da je zelo pomembno, da so vsi koalicijski poslanci podpisali zavezo za pristop k zdravstveni reformi. “Ta enotnost ne izhaja iz discipline, ampak izhaja iz skupnih vrednot in skupnih ciljev. Dokler jih bomo delili, bomo to enotnost lahko vzdrževali. Verjamem, da bo tako ostalo cel naš mandat, morda bo tako tudi v naslednjem mandatu. Tudi osem mesecev kasneje kljub vsem zavlačevanjem opozicije in tudi stroškom, ki jih je opozicija naložila slovenskim davkoplačevalcem zaradi referendumov, koalicija ostaja enotna,” je bil izpostavil Robert Golob.

Zavezanost k enotnosti po Golobovih besedah pomeni, da bodo v državo pripeljali normalen, spoštljiv in odprt dialog, ki dopušča tudi drugačna stališča. “Ta zaveza pomeni, da bomo iskali skupne rešitve in da bomo našo državo po dolgih letih, desetletjih, spravili na pot reform, ki jo bodo modernizirale,” je dodal.

Na vprašanje, kako bo rekonstrukcija vlade izgledala v praksi in kdaj je načrtovan rebalans proračuna, ki je za to potreben, pa je premier odgovoril, da vsa logistična in operativna opravila potekajo in bodo v doglednem času tudi izvedena. Na noben način, tako Golob, pa ne bo trpelo konkretno delo vlade, ne pri reformah, ne pri izvajanju nalog vlade. “Škoda je, ker se s tem ukvarjamo januarja, morali pa bi se že lani junija. Rebalans proračuna bo posledica takrat, ko bomo imeli stvari pripravljene, vendar jaz rebalansa ne pričakujem še tako kmalu,” je dejal.

O padcu priljubljenosti vlade, pa je Golob poudaril, da “težki časi zahtevajo tudi nepriljubljene rešitve”. Izpostavil je, da njegova vlada ni prišla tekmovat v priljubljenosti in všečnosti njihovih ukrepov, po njegovem mnenju pa bo ključna presoja državljank in državljanu po koncu mandata. “Naši rezultati, tudi rezultati reform in odzivov na krizo, bodo vidni v naslednjih letih in ne mesecih” je še dodal.

Golob: Reforme bodo modernizirale državo

“Po osmih mesecih – niti ne čakanja, ampak borbe – smo prišli do točke, ko lahko zmagovalci na volitvah uveljavijo svojo legitimno pravico do oblikovanja vlade po lastni meri,” je v nagovoru poslancem v državnem zboru dejal predsednik vlade  Golob. Ob tem je dodal, da ne glede na to, kako so se opozicijske stranke trudile onemogočiti, da bi vlada začela delovati, bodo danes končno potrdili vlado v polni postavi.

Ponovil je, da bo leto 2023 leto reform, vlada pa bo po njegovih napovedih “izpeljala preobrazbo naše države, modernizacijo, ki je naravnana dolgoročno”. Tri nova ministrstva pa bodo po Golobovem mnenju glavni nosilci teh pomembnih reform.

Kot je dejal premier, kandidati za ministre že zdaj opravljajo vse naloge na področjih, ki jih bodo pokrivali kot ministri. “Sprememba pred nami ni le personalna, ampak je vsebinska,” je poudaril in dodal, da gre v resnici za predlog v smeri preobrazbe vlade z namenom doseganja novih strateških prebojev in odgovarjanja na strateške izzive današnjega časa. O sami reorganizaciji ministrstev, ki jih prinaša zakon o vladi, smo na N1 podrobno poročali minuli konec tedna, več si lahko preberete tukaj.

Kaj je premier Golob povedal o samih ministrskih kandidatih in kakšne spremembe se obetajo na posameznih ministrstvih, pa si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Lista devetih ministrskih kandidatov

Simon Maljevac (ministrstvo za solidarno prihodnost), Bojan Kumer (ministrstvo za okolje, podnebje in energijo), Igor Papič (ministrstvo za visoko šolstvo znanost in inovacije), Darjo Felda (ministrstvo za vzgojo in izobraževanje), Alenka Bratušek (ministrstvo za infrastrukturo), Matjaž Han (ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport), Uroš Brežan (ministrstvo za naravne vire in prostor), Emilija Stojmenova Duh (ministrstvo za digitalno preobrazbo), Aleksander Jevšek (ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj).

Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je v izjavi za medije povedal, da poslanci Nove Slovenije – Krščanskih demokratov ne bodo podprli širitve vlade Roberta Goloba. “Ne zaradi števila ministrstev, ampak širitvi nasprotujemo predvsem zaradi politike te vlade, ki smo jo v preteklih šestih mesecih lahko spoznali. Po našem mnenju so takšne politike izjemno škodljive, saj brezglavo višajo davke, uvajajo uravnilovko, bojujejo se proti gospodarstvu in obubožajo zdravstveni sistem,” je dejal vodja poslancev NSi.

Poudaril je, da gre politika vladne koalicije v napačno smer, vstran od razvojne poti, ki jo ponuja NSi. Po besedah Ciglerja Kralja ima NSi najboljši gospodarski program, ki ponuja učinkovite rešitve, ob tem pa je dodal, da pripravljajo tudi zelo dober program prenove zdravstvenega sistema.

Po potrditvi liste ministrskih kandidatov in njihovi zaprisegi v državnem zboru se bo prenovljena ministrska ekipa vlade Roberta Goloba sestala še na seji vlade. Gre dejansko za drugo konstitutivno sejo vlade, prva je bila 1. julija, ko se je vlada po potrditvi ministrske ekipe morala organizirati po takrat obstoječem in veljavnem zakonu o vladi.

Kot smo že poročali, bodo na seji vlade med drugim imenovali državne sekretarje na novih oziroma preoblikovanih ministrstvih.

A ministrska ekipa še ne bo popolna, saj še vedno ni znano, kdo bo vodil ministrstvo za notranje zadeve, potem ko je sredi decembra s tega mesta odstopila ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar. Začasno je vodenje notranjega resorja prevzela ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, premier Golob pa po naših informacijah še opravlja pogovore z morebitnimi ministrskimi kandidati in kandidatkami.

Kako so potekale zaprisege novih ministrov in ministric

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje