Afera partygate: v medijih nova sporna fotografija britanskega premierja

Koronavirus 10. Feb 202211:49 > 15:17 0 komentarjev
Profimedia

V javnost je pricurljala še ena sporna fotografija britanskega premierja Borisa Johnsona v družbi praznično oblečenih sodelavcev in steklenice penine. Posneta naj bi bila decembra 2020, ko so bili v Veliki Britaniji v veljavi strogi ukrepi za omejevanje epidemije covida-19. V policijsko preiskavo je vključenih vsaj 50 ljudi.

Na fotografiji, ki jo je na naslovnici včeraj objavil britanski Daily Mirror, lahko vidimo britanskega premierja in osebje njegovega kabineta: moškega, ki ima okoli vratu okrasje za smreko, ob njem pa še sodelavko z božično kapo.

Na mizi je videti tudi steklenico penine. Daily Mirror navaja, da je bila fotografija posneta 15. decembra 2020 med “virtualnim srečanjem” na Downing Streetu 10, kjer je sedež britanskega predsednika vlade, medtem ko so bili na Otoku v veljavi strogi ukrepi za omejevanje epidemije: veljala je prepoved druženja več kot dveh oseb, premier pa je pozval državljane, naj se izognejo božičnim zabavam.

To ni edini dogodek, ki ga preiskuje policija. Decembra lani so mediji objavili fotografijo z istega dogodka, na katerem premier sedi za mizo še z dvema sodelavcema, ampak brez alkoholnih pijač. V Johnsonovem kabinetu so takrat zatrdili, da se je premier samo na kratko udeležil virtualnega srečanja, da bi se zahvalil osebju za delo med pandemijo. Še včeraj so zatrjevali, da je bil dogodek izključno virtualen.

Policijski vprašalnik 50 ljudem

Policija preiskuje skupno 12 srečanj, medtem ko javnost čaka tudi raziskavo visoke državne uslužbenke Sue Gray, ki je za zdaj objavila samo uvodne ugotovitve, Johnson pa je medtem že zatrdil, da bodo njene ugotovitve tudi javno objavljene.

Med preiskavo bodo kriminalisti londonske metropolitanske policije po e-pošti poslali vprašanja 50 osebam, ki naj bi se udeležile spornih zabav oziroma srečanj med aprilom 2020 in majem 2021.

Skupno gre za osem datumov, ki jih preiskujejo, nekaterih srečanj naj bi se udeležil tudi premier. Po poročanju BBC bosta med prejemniki policijskega vprašalnika tudi premier Johnson in njegova žena. Število oseb v raziskavi pa lahko dodatno razširijo, če se bo izkazalo, da je to potrebno. Boris Johnson medtem o podrobnostih v britanskem parlamentu ni želel govoriti.

Bo v javnost pricurljalo še kaj?

Nekdanji svetovalec Borisa Johnsona, Dominic Cummings, ki je leta 2020 moral zapustiti Downing Street zaradi nesoglasij, je na Twitterju zapisal, da naokoli “lebdijo” še hujše fotografije, ki bi lahko pricurljale v javnost. Dominic Cummings je sicer politični strateg, ki je vodil kampanjo za izhod Velike Britanije iz EU, novinarji BBC pa so že lani poleti pisali, da njegov tihi odhod ni bil pričakovan.