Bo vlada spet razglasila epidemijo? Po informacijah N1 je sklep pripravljen

Koronavirus 04. Nov 202111:34 > 21:49 14 komentarjev
Janez Janša
Žiga Živulovič jr. /BOBO

Seja vlade, na kateri bodo ministri pretresali ukrepe, s katerimi želijo omejiti širjenje covida-19, bo potekala jutri. Po informacijah N1 je pripravljen tudi sklep vlade o vnovični, že tretji razglasitvi epidemije. Ta bo razglašena, če bodo ta pripravljeni sklep ministri tudi podprli.

Če bodo ministri na jutrišnji seji vlade sprejeli sklep o razglasitvi epidemije, bi to pomenilo takojšnjo aktivacijo državnega načrta za zaščito in reševanje, pomembnejšo vlogo pri koordinaciji upravljanja epidemije prevzame poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

Ponovna razglasitev epidemije bi prinesla tudi pravno podlago za vnovično izplačevanje koronskih dodatkov v zdravstvu in celotnem javnem sektorju.

Vlada se z drugimi državami že pogovarja o pomoči

Neuradno se je v koalicijskih vrstah omenjala tudi možnost, da bi vlada lahko zaprosila za mednarodno pomoč. To bi pomenilo, da bi na pomoč v slovenske bolnišnice, ki se v izjemno zaostrenih zdravstvenih razmerah spopadajo še z veliko kadrovsko stisko, prišlo zdravstveno osebje iz tujine ali pa bi slovenske covidne bolnike v tujino vozili na zdravljenje.

Koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta pa je po poročanju STA za Radio Slovenija potrdil, da so poizvedovanja za pomoč pri oskrbi covidnih bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, v tujini že stekla. “Ministrstvo za zdravje je tudi že začelo postopek sodelovanja z vsemi tremi sosednjimi državami, se pravi Italijo, Avstrijo in pa Madžarsko, pa tudi z Nemčijo, kjer bomo zaprosili za eventuelno pomoč pri oskrbi intenzivnih covidnih pacientov”, če bomo na intenzivnih oddelkih slovenskih bolnišnic presegli maksimalne kapacitete, je povedal Carotta.

Je pa vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar v Odmevih včeraj dejala, da so v skupini za popolni lockdown, a da jim je bilo “nekako povedano, da to ne pride v poštev”.

Zato so na mizi drugi ukrepi za zajezitev širjenja virusa, med drugim naj bi bili to poostren nadzor nad pogojem PCT in kaznovanje kršiteljev namesto opozarjanja, delo od doma za javni sektor, zaprtje gostinskih lokalov najkasneje ob 23. uri in omejitev druženja na deset ljudi, ki morajo izpolnjevati pogoj PCT.

TV Slovenija je danes poročala, da morajo ministri do jutrišnje seje pripraviti “smiselne in predvsem življenjske ukrepe”. Notranji minister Aleš Hojs pa je v oddaji Tarča povedal, da bodo našli rešitev, ki bo “sorazmerna”. To po njegovih besedah pomeni “primerno” zapiranje dela gospodarstva ali pa vseh tistih aktivnosti, ki niso nujne. Omenil je tudi, da bodo na seji razpravljali o tem, ali skrajšati delovni čas v nekaterih storitvenih dejavnostih, ali naj uvedejo bolj striktno omejevanje zbiranj, in če se bo situacija še zaostrovala, ali je potrebno spet uvesti šolo na daljavo. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je povedal, da je treba pred odločitvijo o zapiranju gospodarstva uveljaviti že veljavne odloke, preučiti varianto PC (preboleli, cepljeni) in zagotoviti, da bo sprejeto tudi izvajano.

Poklukar konec avgusta: Ne potrebujemo razglasitve epidemije

Ko je minister za zdravje Janez Poklukar konec poletja obiskal celjsko bolnišnico, je na novinarska vprašanja, ali morda vlada razmišlja o vnovični uradni razglasitvi epidemije oziroma kdaj bi se to lahko zgodilo, dejal, da tega ne potrebujemo.

“Za nami je leto in pol izkušenj s koronavirusom in zdaj že vemo, kako ukrepati in uporabiti zdravo kmečko pamet,” je takrat odgovoril. Po njegovih besedah bi zadoščalo spoštovanje najširšega družbenega dogovora, da pomagamo drug drugemu.

Resda pa je bilo zadnji teden avgusta v bolnišnicah le okoli sto bolnikov, medtem ko jih je na današnji dan zaradi covida-19 hospitaliziranih že 735, novih okužb pa so včeraj potrdili kar 4.511, kar je največ doslej.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje