Bodo hrvaški kampi za Slovence kmalu predragi?

Gospodarstvo 12. Sep 202110:33 > 11:43 7 komentarjev
Kamp Mon Perin, Bale, Pula
Facebook stran kampa Mon Perin

Pavšalisti v istrskih kampih, med njimi veliko Slovencev, bodo letošnji naval (nemških) turistov na hrvaško obalo prihodnje leto občutili v obliki višjih cen. V kampu Mon Perin v Balah pri Rovinju cene pavšala za prihodnje leto dvigujejo za več kot tretjino. Urednik Avtokampi.si Klemen Hren pričakuje tudi dvig cen v drugih istrskih kampih, ki sicer cen še niso objavili.

“Po večletnih vlaganjih v izboljšanje kakovosti kampa in zaradi financiranja nadaljnjih načrtov vlaganj ter povečanja tekočih stroškov smo primorani dvigniti cene pavšalov in jih približati cenam kampov iste kategorije v okolici.”

Tako so v kampu Mon Perin blizu istrske vasice Bale, približno na pol poti med Rovinjem in Pulo, zapisali v obvestilu pavšalistom (imetnikom letnega zakupa parcele v kampu).

Cene so dvignili na od 3.600 do sedem tisoč evrov, odvisno od lokacije parcele. To je za več kot tretjino več kot so pavšalisti – med njimi veliko dolgoletnih slovenskih gostov – plačevali letos (med 2.700 in pet tisoč evrov).

TURIZEM, kamp, kampiranje, koronavirus
Jaka Vinsek/BOBO

Kampi v zadnjih letih ponudbo hitro prilagajajo gostom z debelejšimi denarnicami: ob parcelah, kjer so leta kraljevale prikolice in avtodomi, rastejo naselja mobilnih hišic. Že prej so tiste najbolj mondene postale zanimive tudi za goste, ki sicer prisegajo na hotele, epidemija pa je ta trend še pospešila.

Nejevolja med slovenskimi gosti

Eden od dolgoletnih pavšalistov, ki se mu dvig cen zdi previsok, si je že izbral nov kamp. “V kampu smo dopustovali več kot 20 let. A letošnji dvig cen je pretiran. Še pred desetimi leti je bila cena pavšala 1.700 evrov in so jo postopno dvigovali. Letos sem plačal 3.500 evrov, prihodnje leto bi moral 5.000 evrov. Zdaj sem že našel manjši kamp, ki je tudi občutno cenejši,” nam je dejal sogovornik, ki ne želi biti imenovan.

Pravi, da je kamp napovedal tudi gradnjo novega naselja mobilnih hišic na delu območja, kjer so bile do zdaj parcele za kampiranje in tudi veliko pavšalistov. Tem so sicer ponudili nadomestne parcele, a na po njegovi oceni slabši lokaciji, zato se sprašuje, ali ne želi morda kamp s podražitvami “izriniti” pavšaliste.

Nejevoljo je zaznal tudi med drugimi gosti, nekateri po dolgih letih letos ne bodo zakupili parcele in si že ogledujejo druge kampe.

Plaža Hrvaška morje
Duško Jaramaz/PIXSELL/BOBO

Po besedah urednika Avtokampi.si Klemna Hrena v kampe od začetka epidemije prihajajo ljudje, ki prej niso kampirali. “Kamping turizem je v vzponu, vsi želijo dopustovati zunaj, zato apartmajske hiše in hoteli niso tako privlačni. Vsaj družine z otroki želijo biti zunaj, pa tudi upokojenci, ki jim kot rizični skupini kamp nudi več zaščite.”

Potrebujejo denar za vlaganja

Direktor kampa Massimo Piutti je za N1 dejal, da cilj kampa ni zmanjševanje števila pavšalov, temveč so razlog višji stroški in financiranje novega naložbenega cikla, v katerem nameravajo vložiti 20 milijonov evrov. “Poleg tega cene prilagajamo cenam okoliških kampov, saj smo trenutno 30 odstotkov cenejši,” nam je pojasnil.

Na vprašanje, kateri stroški so se dvignili, je izpostavil predvsem delovno silo. “Za višjo kakovost storitev potrebujemo več osebja.”

Med skupno 200 pavšalisti jih je po besedah Perinija največ iz Slovenije, tu so še Avstrijci, Nemci in Italijani. Ali zdajšnje zvišanje cen vpliva na povpraševanje, Piutti ni želel ocenjevati, češ da je čas za rezervacije še do konca septembra. “Za zdaj so nas kontaktirali le nekateri, ki so želeli menjavo parcele. Za ostale nimam točnih podatkov,” nam je dejal in poudaril: “Slovenci so za nas zelo pomembni gostje, a ne moremo imeti toliko nižjih cen.”

Vsi bi kampirali

Urednik portala Avtokampi.si Klemen Hren meni, da je kamp Mon Perin le prvi v vrsti kampov, ki bodo letos dvignili cene letnih pavšalov. “Oni so kot prvi objavil cenik za prihodnje leto, drugi jih bodo nekje do sredine oktobra. In pričakujem, da bodo za naslednje leto vsi dvignili cene.”

Primerjava cen za iztekajočo se sezono, objavljena na Avtokampi.si, sicer pokaže, da se navedbe direktorja kampa o občutno dražjih konkurentih verjetno nanaša na rovinjska kampa Polari in Veštar, kjer so cene za najbolj prestižne pavšale ob morju že letos segale vse do 6.500 evrov.

plaža rovinj istra hrvaška
Profimedia

Večernji list je sredi avgusta poročal, da je do konca julija k južnim sosedom prišlo 1,6 milijona nemških gostov, ki so tam ustvarili 11 milijonov nočitev – tretjino več kot v lanskem (za hrvaški turizem sicer precej slabem) letu. Časopis je ob tem navedel, da je največje število Nemcev prav v Istri (na fotografiji plaža v Rovinju).

Naval nemških turistov

Razlogov za hitre rasti cen pavšalov v istrskih kampih je po besedah Hrena več, glavni pa razmah povpraševanja od začetka pandemije. “Kampiranje je hit. Danes, ko smo že globoko v septembru, so kampi v Istri večinoma še polno zasedeni. Individualne parcele se prodajajo same od sebe.”

Omenja predvsem porast nemških gostov. “Nemški turisti ne smejo v določene regije v Grčiji, Franciji, Španij in na Portugalskem, saj so na rdečem seznamu in bi jih ob povratku čakala karantena. Zaradi z epidemijo povezane negotovosti raje potujejo z avtomobilom, saj je potovanje z letalom tvegano. Tako se odločajo večinoma za Hrvaško, Italijo, veliko pa jih je tudi v Sloveniji.”

Večernji list je sredi avgusta poročal, da je do konca julija k južnim sosedom prišlo 1,6 milijona nemških gostov, ki so tam ustvarili 11 milijonov nočitev – tretjino več kot v lanskem (za hrvaški turizem sicer precej slabem) letu. Časopis je ob tem navedel, da je največje število Nemcev prav v Istri.

Prej v hotel, zdaj v mobilno hiško

Po Hrenovih besedah v kampe od začetka epidemije prihajajo ljudje, ki prej niso kampirali. “Kamping turizem je v vzponu, vsi želijo dopustovati zunaj, zato apartmajske hiše in hoteli niso tako privlačni. Vsaj družine z otroki želijo biti zunaj, pa tudi upokojenci, ki jim kot rizični skupini kamp nudi več zaščite.”

Rast povpraševanja je cene že letos pognala v nebo. Mobilne hišice v času epidemije po mnenju Hrena privabljajo celo goste, ki sicer dopustujejo v hotelih. In ti so pripravljeni plačati več. “Letos so bile polne mobilne hiške za od 300 do 400 evrov na noč, kar so nore cene. V hiške hodijo tisti, ki so prej hodili v hotel.”

A čeprav drži, da so individualni gostje (s šotorom, avtodomom ali v mobilni hišici) bolj donosni, saj plačajo več poleg tega pa tudi več trošijo kot pavšalisti, Hren dvomi, da bi bil v ozadju načrt zmanjševanja slednjih. Tudi Piutti zanika, da bi želeli zmanjšati število pavšalistov. V kampu imajo zanje že leta 200 parcel, čakalna doba za pavšal je pri njih več let. “Res je, da nameravamo v delu kampa zgraditi naselje mobilnih hišic, a smo 20 pavšalistom, ki so bili letos v tem delu kampa, ponudili druge parcele.”

Turizem
Žiga Živulović jr./Bobo

Pretekli teden je Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) objavil nov zemljevid in Hrvaško v celoti obarval v rdeče. Hrvaška ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac je za naš sestrski portal N1 Zagreb dejala, da to ne bo vplivalo na turistične tokove, ki so v zgodnji jeseni še zelo intenzivni. V državi je še vedno pol milijona turistov.

Kaj bo? Nihče ne ve.

Pavšalisti so relativno zveste stranke in stabilen vir dohodka. In čeprav Hrvaška doživlja pravi razmah turizma, ki vsaj v nekaterih pogledih že presega številke iz leta 2019 (torej pred epidemijo), se v teh časih lahko vse spremeni z danes na jutri.

Pretekli teden je Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) objavil nov zemljevid in Hrvaško v celoti obarval v rdeče. Hrvaška ministrica za turizem in šport Nikolina Brnjac je za naš sestrski portal N1 Zagreb dejala, da to ne bo vplivalo na turistične tokove, ki so v zgodnji jeseni še zelo intenzivni. V državi je še vedno pol milijona turistov.

Ni pa jasno, kaj bo prihodnje leto – tudi s kamping turizmom, čeprav dejstvo, da se večina aktivnosti dogaja na prostem, za ta segment dopušča malo več optimizma. “Kakšna bo prihodnja sezona, ni mogoče napovedati,” pravi Hren. “Sprašujejo me za krompirjeve počitnice, ki bodo čez slaba dva meseca, pa že za to ne upam napovedovati Je pa dejstvo, da je prav kamping turizem najbolj odporen na morebitne ponovno slabšanje epidemiološke situacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje