SDH bo prodal svoj delež družbe Salomon

Gospodarstvo 14. Dec 202315:06 0 komentarjev
SDH
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Slovenski državni holding (SDH) bo izstopil iz lastništva družbe Salomon, ki se ukvarja z zbiranjem, odvozom in nadaljnjo obdelavo vseh vrst odpadkov, tiskom in izdajanjem medijev. SDH bo 30,6-odstotni delež, ki ga je pridobil s prevzemom premoženja DUTB, prodal družbi B-Solventa.

Poslu je danes zeleno luč prižgal nadzorni svet SDH, s kupcem pa je bila dogovorjena cena 3,6 milijona evrov. Kot so sporočili iz SDH, je bil tako z naložbo ustvarjen dobiček v višini 1,4 milijona evrov.

V SDH so pojasnili, da je družba B-Solventa, ki je 14,8-odstotni lastnik Salomona, v prodajnem postopku podala edino ponudbo. V pogajanjih in usklajevanjih je SDH poleg omenjene cene dosegel tudi dogovor o umiku vseh tožb, ki jih je prevzel skupaj z naložbo nekdanje t. i. slabe banke, na kupca pa so bila prenesena tudi vsa tveganja v zvezi s potencialnimi globami Agencije za varstvo konkurence v povezavi z domnevnimi kršitvami zakonodaje na področju dejavnosti ravnanja z odpadki, so navedli v holdingu. Kot so dodali, so bili dogovorjeni tudi ustrezni drugi mehanizmi za varovanje pravnih interesov SDH v okviru transakcije.

Po podpisu kupoprodajne pogodbe in izpolnitvi vseh dogovorjenih pogojev bo tako dokončno izstopil iz lastništva Salomona ter tako zaključil več let trajajočo zgodbo. Med pogoji so plačilo celotne kupnine ter dejanski umik vseh s to naložbo povezanih tožb, in sicer najpozneje v treh mesecih od sklenitve prodajne pogodbe.

DUTB
Foto: Srdjan Živulovič/BOBO

Omenjeni lastniški delež v družbi Salomon je leta 2019 pridobila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) v okviru stečajnega postopka nad družbo Krater, in sicer za ceno 2,2 milijona evrov, pri čemer je plačilo izvedel s terjatvami, so danes spomnili v SDH. Ob tem so zapisali, da je bila s tem izkoriščena edina možnost za pridobitev premoženjske koristi od terjatve, saj drugih možnosti in virov za njeno plačilo v stečajnem postopku ni bilo.

DUTB je z namenom ohranitve vrednosti naložbe in izboljšanja možnosti za njeno nadaljnjo prodajo v nadaljevanju začela tudi več sodnih postopkov proti družbi ter z njo povezanimi osebami, na drugi strani pa so ostali lastniki družbe po navedbah SDH ves čas izvajali številna korporativna dejanja, ki so spreminjala ekonomski in pravni položaj DUTB ter pozneje SDH kot lastnika.

Kot so letos pisale Finance, so ti manevri zmanjševali lastniški delež državnega lastnika. SDH in prej DUTB po pojasnilih holdinga ob tem vse od pridobitve te naložbe v njej nista imela praktično nobenega upravljavskega vpliva, so pa v zvezi z upravljanjem naložbe nastajali znatni pravni stroški.

SDH je zato sredi tega leta objavil začetek prodajnega postopka v obliki javnega zbiranja zavezujočih ponudb.

V holdingu ocenjujejo, da je izvedba transakcije s poslovno-ekonomskega in pravnega vidika utemeljena, saj so tako finančno-ekonomski kot tudi pravni interesi SDH ustrezno izpolnjeni. Poleg tržne verifikacije v okviru javnega prodajnega postopka je SDH presojo ustreznosti dosežene prodajne cene temeljil tudi na cenitvi pooblaščenega ocenjevalca vrednosti podjetij, pridobil pa je še mnenje neodvisnega finančnega svetovalca o pravičnosti transakcijske cene.

Slika je simbolična (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Družba Salomon je eden največjih igralcev v Sloveniji na področju zbiranja odvoza in obdelave odpadkov, tiska in izdajanja medijev. Medijska mreža v neposrednem ali posrednem lastništvu Salomona po nedavnem pisanju Dela obsega okoli 60 medijev. Lani je skupina dosegla 62,8 milijona evrov skupnih prihodkov, ob tem pa ustvarila 4,5 milijona evrov izgube.

Največji lastnik Salomona je družba Singularum s 36,8-odstotnim deležem. Drugi največji trenutni lastnik je SDH z omenjenim 30,6-odstotnim deležem, sledita pa B-Solventa s 14,8 odstotka in Eko jeklo z 12,6 odstotka. Čeprav poslovneža Martina Odlazka uradno ni med lastniki, so po pisanju več medijev nedržavni lastniki Salomona z njim povezani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!