Izjema za praznične dni: na obisk lahko povabite tudi prijatelje

Koronavirus 23. Dec 202116:05 > 16:07 2 komentarja
novo leto, silvestrovanje
PROFIMEDIA

Vlada je odločila, da se lahko na predbožični dan, božič, silvestrovo in novo leto družila tri različna gospodinjstva. Pred tem se morajo vsi samotestirati, je v odloku zapisala vlada. Na "nepraznične dni" druženje s prijatelji iz različnih gospodinjstev še vedno ni dovoljeno.

Zaradi hitrega širjenja koronavirusa je vlada novembra z odlokom prepovedala zbiranje ljudi. Ureditev, ki je še vedno v veljavi, določa, da je zbiranje dovoljeno, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva. Druženje je dovoljeno le v nekaterih primerih, ki jih odlok navaja kot izjeme. Več o teh izjemah lahko preberete v članku S prijatelji ne smete na sprehod, lahko pa greste v gostilno.

Pri zasebnem druženju (ne)izpolnjevanje pogoja PCT ne igra nobene vloge, prepovedano je tudi za cepljene, prebolele in testirane.

Za praznike se lahko družite

Na današnji seji pa je vlada določila nekoliko bolj sproščen režim v prazničnih dneh. Kot je povedala vladna govorka Maja Bratuša, bo na božični večer in božič (24. in 25. decembra) ter za silvestrovo in novo leto (31. decembra in 1. januarja) dovoljeno zasebno zbiranje oseb iz do treh gospodinjstev. To pomeni, da lahko na silvestrsko večerjo ali zabavo k sebi domov povabite osebe iz še dveh gospodinjstev. Ta ureditev velja tudi za druženje na prostem.

Kot je v sporočilu za javnost zapisala vlada, je takšno zbiranje oseb v prazničnih dneh dovoljeno pod pogojem, da vse osebe, starejše od 6 let, pred srečanjem opravijo testiranje s presejalnim testom HAG za samotestiranje. “Zbiranje naj bo omejeno na širši družinski krog in na notranje prostore,” je ob tem še zapisala vlada.

Policija in inšpektorji ne morejo v vaš dom

V “neprazničnih dneh” še naprej veljajo stara pravila in druženje ni dovoljeno. To med drugim pomeni, da dva prijatelja, ki ne živita skupaj, ne smeta na sprehod. Lahko pa gresta s prijateljem v lokal. Kdo nadzira spoštovanje odlokov in preprečuje praznovanja, če bo zbranih več ljudi, kot je dovoljeno? Na ministrstvu za notranje zadeve so nam že novembra odgovorili, da “vstop v stanovanjske prostore na podlagi 20. člena Zakona o inšpekcijskem nadzoru ni mogoč brez odločbe pristojnega sodišča”.