Najnovejša raziskava: kako dobro ste zaščiteni, če ste preboleli covid-19

Koronavirus 18. Feb 202317:00
maska bus korona
PROFIMEDIA

Najnovejša raziskava je pokazala, da je zaščita po okužbi s koronavirusno različico omikron po desetih mesecih še vedno 88-odstotna. Zaradi tako imenovane "hibridne imunosti" pa bo v prihodnosti čedalje bolj padala tudi stopnja hospitalizacij, predvidevajo strokovnjaki.

Študija, objavljena v reviji Lancet, je pokazala, da so imeli ljudje po okužbi s koronavirusom še vedno 88 odstotkov manjše tveganje za ponovno okužbo s tem virusom. Naravna imunost je tako vsaj enako dolga kot zaščita po dveh odmerkih cepiva Pfizer ali Moderna, študijo povzema hrvaška tiskovna agencija (Hina).

Gre za najobsežnejšo raziskavo trajanja različnih vrst imunosti, vodil pa jo je ameriški inštitut za merjenje in vrednotenje zdravja (IHME). Znanstveniki so v sklopu raziskave analizirali podatke 65 študij iz 19 držav, ki so jih zbrali do septembra 2022. Rezultati tako vključujejo tudi obdobje, ko je po svetu že prevladovala različica omikron, ki velja za bolj nalezljivo, a manj nevarno od prejšnjih različic.

Se je pa naravna imunost, pridobljena pred pojavom različice omikron, s prihodom te znatno zmanjšala. Zaščita je namreč po desetih mesecih padla na 36 odstotkov, so zapisali v študiji. Medtem ko je bila naravna zaščita po okužbi z različico omikron po desetih mesecih še vedno 88-odstotna.

Kljub temu avtorji študije poudarjajo, da cepljenje ostaja najvarnejši način za doseganje imunosti. “Cepiva ostajajo pomembna, saj z njimi zaščitimo visoko rizične skupine, med katerimi so starejši in tisti s spremljajočimi boleznimi,” je dejala soavtorica študije Caroline Stein iz IHME.

Zaradi “hibridne imunosti” vse manj hospitalizacij

Študija daje tudi natančnejšo sliko o tem, kako bi lahko bil covid-19 videti v prihodnosti, ko se bo verjetno vse več cepljenih okužilo in pridobilo t. i. “hibridno imunost”.

“Dolgoročno se bo večina okužb pojavila pri ljudeh z močno zaščito pred hudimi boleznimi zaradi predhodne okužbe, cepljenja ali obojega,” je dejala epidemiologinja na južnoafriškem nacionalnem inštitutu za nalezljive bolezni Cheryl Cohen. Rezultati študije tako dajejo upanje, da bodo prihodnji valovi covida-19 povzročili nizko stopnjo hospitalizacij, je sklenila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.