Po obveznem PCT v nakupovalnih središčih precej manj kupcev

Gospodarstvo 18. Sep 202112:40 > 13:13 1 komentar
Vozički
Srdjan Živulović/BOBO

Kupci, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, se iz trgovskih centrov preusmerjajo v manjše, samostojne živilske trgovine, drogerije, lekarne, kjer dokazila niso potrebna, ter tudi na splet. V trgovskih središčih opažajo zmanjšan obisk, kupci, ki jih obiščejo, pa so se na nova pravila že navadili.

V ljubljanskem nakupovalnem središču Aleja je po besedah direktorja Tonija Puglja obisk od srede upadel od 30 do 40 odstotkov, iz Mercatorja poročajo o nekaj manj kot 10-odstotnem upadu števila nakupov v trgovinah v nakupovalnih središčih. To so pričakovali, pravijo, predvsem glede na delež precepljenosti v Sloveniji.

V Supernovi, ki ima po državi 25 trgovskih centrov različnih velikosti, pravijo, da so opazili “nekoliko zmanjšano število obiskovalcev”, a trenutno še ne razpolagajo z natančnejšimi številkami. “Izvajanje pregledovanja potrdil lahko ustvari ovire ob vstopu v nakupovalna središča, kar posledično pomeni manj obiskovalcev in verjetno nižji promet naših najemnikov.”

Nekaj (pričakovanega) upada opažajo tudi v tehnični trgovini Bauhaus. “Če 55 odstotkov prebivalstva ni polno cepljenega, ima uveljavitev pogoja, da lahko vstopa le cepljeni, preboleli ali tisti z negativnim testom, seveda vpliv na obisk,” nam je povedal direktor Bauhausa Samo Kupljen.

Mercator
Denis Sadiković/N1

Glede na število nakupov v manjših trgovinah lahko sklepamo, da so se kupci prilagodili, saj opažamo približno enak delež povišanja transakcij v teh trgovinah,” so pojasnili v Mercatorju.

V manjše trgovine in na splet

V Mercatorju opažajo, da se je obisk preusmeril v manjše, samostojne trgovine. “Mercator ima največjo mrežo trgovin v Slovenij, torej tudi tistih, za obisk katerih po odloku vlade ni potreben pogoj PCT. Glede na število nakupov v manjših trgovinah lahko sklepamo, da so se kupci prilagodili, saj opažamo približno enak delež povišanja transakcij v teh trgovinah,” so pojasnili.

Pugelj je dejal, da je to nepravično do najemnikov v trgovskih središčih. “Nekateri se raje odločijo za nakupe v samostojnih trgovinah, kjer ne potrebujejo pogoja PCT, kar je nepošteno do naših živilskih trgovin, lekarn in drogerij, in tega obiskovalci na vhodih tudi ne razumejo, in se zato nad tem tudi pritožujejo.”

V Bauhausu medtem opažajo, da se je obisk iz fizičnih trgovin delno preusmeril v spletno trgovino.

So se kupci navadili na pogoj PCT?

V Supernovi zmanjšan obisk v prvih dneh pripisujejo temu, da so bili obiskovalci negotovi, bolj previdni in so se morali prilagoditi novim ukrepom. A hujših težav ni bilo. “Razen kakšne besede negodovanja večjih izražanj nejevolje nismo zaznali.”

Zdaj vse teče bolj gladko, so dejali. “Pregledovanje poteka tekoče in brez posebnosti. Kot kaže, so tudi obiskovalci dobro seznanjeni z ukrepi in v trgovske centre vstopajo opremljeni z zahtevanimi potrdili.”

Podobno je povedal Kupljen iz Bauhausa: “Stranke so se prve dve ali tri ure razburjale, nato pa se je stanje umirilo. Zdaj ni čakalnih vrst za vstop.”

Pugelj je dejal, da “je bilo pri posameznih obiskovalcih prisotno negodovanje, češ zakaj podpiramo odloke vlade, nekateri so tudi rekli, da nas zaradi tega ne bodo več obiskali”.

Kako je na tujem? Višja precepljenost, odprte trgovine

Kupljen iz Bauhausa je kot direktor ene od vej mednarodne trgovske verige v stiku s kolegi iz drugih držav, zato lahko tukajšnje razmere postavi v mednarodni okvir. In primerjava pokaže, da višja stopnja precepljenosti tudi za podjetja pomeni manj poslovnih ovir, je dejal. “Na primer na Danskem, kjer je precepljenost odraslih bistveno višja, tudi v Nemčiji, poslovanje poteka tako kot pri nas do tega ponedeljka,” je povedal Kupljen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje