Vse, kar morate vedeti o pogoju PCT

Koronavirus 13. Sep 202122:00 0 komentarjev
Preverjanje PCT, pogoj pct, pct pogoj
Žiga Živulovič jr./BOBO

Od srede bo pogoj PCT obvezen za vse zaposlene in samozaposlene v Sloveniji. Na enem mestu smo zbrali prispevke o spremembah, ki bodo v veljavi od sredine delovnega tedna.

Pogoj PCT: poiskali smo odgovore na vaša vprašanja

Poiskali smo odgovore o (ne)izpolnjevanju pogoja PCT. Med njimi je tudi zelo zanimivo vprašanje, ali se grem lahko cepit v nakupovalno središče, če ne izpolnjujem pogoja PCT, ter ali lahko to, da sem covid-19 prebolel, dokažem s testom prisotnosti protiteles.

Lahko delavec, ki ne spoštuje pogoja PCT, izgubi službo?

Vlada je poskušala jasno zapisati, kaj naj delodajalec naredi z delavcem, ki zavrača pogoj PCT. Vendar še vedno ostaja dilema, kako takega delavca zakonito odpustiti.

Preverjanje pogoja PCT: SMS ni dovolj

Izpolnjevanje pogoja se bo dokazovalo z verodostojno listino, torej s potrdilom s kodo QR, dokazilom o prebolelosti, testiranju ali cepljenju. SMS-sporočilo o negativnem testu ne bo zadostovalo, bo pa, denimo, cepilni kartonček. Prav tako za izpolnjevanje pogoja PCT ne bo zadostoval izvid samotestiranj, ki jih zaposleni izvajajo v službah.

PCT pogoj
N1/Jakob Murovec

Pogoj PCT: kako po novem na bencinsko, v gostilno, na banko ali tržnico

Od srede bo prvič pogoj PCT veljal tudi za bencinske servise. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je povedal, da bodo pogoj morali preverjati na vhodu. A na Petrolu nam na vprašanje, ali bodo pogoj PCT preverjali na dovozu na črpalko ali ob vstopu v prodajalno, danes še niso znali odgovoriti.

“Če bomo preverjali pri vhodu v prodajalno, se postavlja vprašanje, kaj bo s kupcem, ki je že natočil gorivo, ne izpolnjuje pa pogoja PCT, kar pomeni, da ne more vstopiti in plačati,” nam je dejal predstavnik za odnose z javnostmi Aleksander Salkič.

Vlada pojasnjevala, kaj določa nov odlok PCT

O pogoju PCT sta na novinarski konferenci spregovorila državni sekretar z ministrstva za zdravje Franc Vindišar in državni sekretar gospodarskega ministrstva Zajc.

Kot je povedal Zajc, bodo izpolnjevanje pogoja PCT preverjali ob vstopu v trgovski center. “Nesmiselno bi bilo, da vsaka trgovina znotraj centra posebej preverja izpolnjevanje pogoja,” je dejal. Živilske prodajalne, lekarne in drogerije znotraj trgovskih centrov ne bodo izjema, za dostop do njih bo treba izkazati pogoj PCT: “Nekdo, ki gre v lekarno znotraj trgovskega centra, gre lahko še v ostalih sto trgovin. Zato smo se odločili, da to ni izjema,” je pojasnil Zajc.

Žiga Živulovič jr./BOBO

Kam bomo od srede še lahko šli brez PCT

Brez pogoja PCT bo po novem mogoče iti le še v živilske trgovine, drogerije in lekarne, ki niso v trgovskih centrih. PCT pogoj ne bo predpogoj za nujen obisk pri zdravniku. Še naprej velja, da otrokom, mlajšim od 12 let, pogoja PCT ni treba izpolnjevati nikjer.

N1 STUDIO: “Lovimo še zadnje trenutke za prostovoljno cepljenje”

Ves konec tedna in danes smo vladne predstavnike vabili v studio, ker je vprašanj o novem odloku še vedno zelo veliko, a sogovornika za nas niso našli. So pa v oddaji N1 STUDIO sodelovali Mariča Lah, predsednica Trgovinske zbornice Slovenije, Marjan Trobiš, predsednik Združenja delodajalcev Slovenije, in Aleš Cantarutti, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

“Postavlja se nam še vprašanje, ali je na voljo domov testov za samotestiranje, recimo za neko proizvodnjo. Veliko vprašanj še ostaja. Menim, da je to vseeno logična odločitev vlade, predvsem zaradi hitrega naraščanja okužb v četrtem valu. Prišel bo čas za razmislek o obveznem cepljenju,” je med drugim dejal Cantarutti.

Predsednik združenja delodajalcev bi zamaknil začetek veljave odloka PCT

Za lažjo vpeljavo sprememb, ki jih prinaša v soboto sprejeti odlok PCT, bi predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Trobiš vladi predlagal vsaj nekajdnevni odlog začetka veljave odloka. Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Lah se po drugi strani s tem predlogom ni strinjala. Menila je, da bi odlog začetka veljave odloka v javnost vnesel le zmedo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!