Po tretji odmerek s posebno izjavo

Koronavirus 08. Sep 202118:00 1 komentar
Denis Sadikovič, N1

Če se boste odločili za poživitev svoje imunosti s tretjim odmerkom, pa ne spadate v eno od skupin, ki jim to zdravniki posebej priporočajo, boste morali podpisati izjavo. V njej je zapisano, da "se neregistrirana uporaba cepiva opravi na vašo željo ter da sprejemate odgovornost za svojo odločitev". V večino cepilnih centrov lahko pridete nenaročeni.

“Seznanjen/-a sem, da tretji odmerek mRNK cepiva proti covidu-19 za zdaj ni registriran za uporabo. Tretji odmerek na željo osebe, ki se cepi, velja kot uporaba cepiva izven okvira dovoljenja za promet (‘off-label uporaba’). Izjavljam, da se ‘neregistrirana uporaba’ cepiva opravi na mojo željo, in s podpisom na tem obrazcu podajam soglasje za tako cepljenje ter sprejemam odgovornost za svojo odločitev.”

To je zapisano v izjavi, ki jo morate podpisati, če se boste na svojo željo odločili za poživitev s tretjim odmerkom in ne spadate v eno od skupin, ki jim zdravniki to posebej priporočajo. To so stanovalci domov za starejše, vsi starejši od 70 let in posebej ranljivi kronični bolniki.

Podobno izjavo morajo podpisati tudi tisti, ki so se odločili, da se bodo namesto še z enim odmerkom cepiva AstraZenece cepili s cepivom mRNK. To zdravniki priporočajo, saj kaže, da je zaščita po takem mešanju cepiv boljša.

Kot so nam pojasnili na NIJZ, v Evropski uniji za nobeno cepivo proti covidu-19 še ni registriran tretji odmerek. “Evropska agencija za zdravila Ema še ni sprejela odločitve, da bi uvedli cepljenje s tretjim odmerkom za vse prebivalce EU s cepivi proizvajalcev, ki imajo dovoljenje za uporabo v EU. Slovenija je ena od nekaj držav v EU, ki že omogoča cepljenje s tretjim odmerkom za težje imunsko oslabljene osebe, starejše od 70 let, in vse ostale, ki to želijo na podlagi izjave.”

Po priporočilu NIJZ naj bi med osnovnim cepljenjem in poživitvenim odmerkom minilo vsaj šest mesecev, a se ob podpisu izjave lahko cepite tudi prej.

Cepljeni dobijo nov cepilni kartonček

Vsi, ki se bodo cepili s poživitvenim odmerkom, bodo ob tem dobili novi cepilni kartonček in novo nalepko proizvajalca cepiva. Ob tem pa morajo s seboj na cepilno mesto prinesti tudi stari kartonček, na katerem je prostor za dve nalepki.

Zdravstveni delavci bodo informacijo, da ste se cepili s poživitvenim odmerkom, zapisali v elektronski register cepljenih oseb in neželenih učinkov po cepljenju (eRCO). Tam bo kot datum zadnjega cepljenja naveden datum prejema poživitvenega odmerka, s čimer se podaljša tudi veljavnost vašega covidnega potrdila.

Iz večine cepilnih centrov so nam odgovorili, da se na poživitveni odmerek ni treba naročiti. Tako kot vsi ostali se lahko pridete cepit v terminih, ko poteka cepljenje. Urniki so objavljeni na spletnih straneh zdravstvenih domov in bolnišnic, cepiti pa se je mogoče tudi v nakupovalnih središčih, kulturnih domovih in na drugih lokacijah, kamor pridejo mobilne cepilne enote.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje