Prvi primer okužbe z različico omikron tudi na Hrvaškem?

Koronavirus 03. Dec 202120:50 > 21:21 0 komentarjev
Različica omikron
PROFIMEDIA

V Zagrebu preverjajo sum okužbe z novo koronavirusno različico omikron. Neuradno naj bi šlo za tujca, ki je bil v Zagrebu na strokovnem srečanju, pred tem pa naj bi bil v Južni Afriki.

“Pri enem pacientu v Zagrebu obstaja sum okužbe z različico omikron,” je za N1 Hrvaška povedal minister za zdravje Vili Beroš. Vzorec preverjajo v laboratoriju, o rezultatu pa bodo nato obvestili javnost, je dodal. Več uradnih informacij za zdaj ni znanih.

Jutarnji list piše, da naj bi sumljivi vzorec v eni od zagrebških privatnih klinik neuradno vzeli tujemu delavcu, ki je bil v Zagrebu na strokovnem srečanju, pred tem pa je bil v Južni Afriki. Rezultat PCR-testa naj bi bil nenavaden, zato so vzorec poslali na nadaljnjo analizo, kjer pa so prvi preliminarni rezultati pokazali, da gre za omikron.

Različico omikron so do zdaj potrdili že v najmanj 38 državah po svetu. Za zdaj sicer niso potrdili nobenega primera smrti zaradi okužbe s to najnovejšo, močno mutirano različico, so danes pojasnili pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). V Sloveniji s sekvenciranjem za zdaj niso potrdili še nobenega primera različice omikron.

Uvodne študije strokovnjakov v Južni Afriki nakazujejo, da utegne biti verjetnost ponovne okužbe pri novi različici kar trikrat višja kot pri različicah delta ali beta. Tamkajšnji zdravniki so poleg tega od pojava omikrona zaznali občutno povečanje števila otrok, mlajših od pet let, ki so bili zaradi covida-19 hospitalizirani.

Je omikron res “božično darilo”?

Obenem je nova različica – vsaj v primerih, ki so jih doslej potrdili v evropskih državah – povzročala zgolj mile simptome, kot sta glavobol in vneto grlo. A pri vsem tem gre zaenkrat zgolj za še nepotrjena prva opažanja.

Nemški zdravstveni strokovnjak Karl Lauterbach, klinični epidemiolog in kandidat za novega nemškega ministra za zdravje, je pred dnevi ocenil, da bi se lahko omikron sodeč po prvih poročilih celo izkazal kot pravo “božično darilo” in nam prinesel hitrejši konec pandemije. Veliko število mutacij, ki so jih zaznali pri tej različici, bi namreč po oceni Lauterbacha lahko pomenilo, da bo okužba z njo manj smrtonosna. To bi bilo tudi v skladu z načinom, na katerega se razvija večina drugih respiratornih virusov, ki praviloma nikoli niso zares izkoreninjeni, ampak se sčasoma razvijejo v blažji virus, podoben običajnemu prehladu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!