WHO: Različica omikron še ni terjala smrtne žrtve

Koronavirus 03. Dec 202120:36 0 komentarjev
Različica omikron
Profimedia

Različico koronavirusa omikron so doslej potrdili že v najmanj 38 državah po svetu, a smrtnega primera v povezavi z njo še niso zabeležili, so sporočili iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Hkrati so dodali, da bi lahko trajalo več tednov, da bomo vedeli več o omikronu, a da je treba potrpeti in zaupati v znanost.

Med zadnjimi državami, kjer so doslej ne le potrdili različico omikron, ampak tudi prvi lokalni prenos okužbe, sta ZDA in Avstralija. Število okužb z omikronom zaradi neke božične zabave na Norveškem je medtem naraslo na 13.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da bi lahko ugotavljanje, kako kužna je nova različica, ali povzroča hujši potek bolezni ter kako učinkovita so obstoječa cepiva proti njej, trajalo več tednov. “Dobili bomo odgovore, ki jih vsi potrebujejo,” je sicer zatrdil direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan ter pozval k potrpljenju in zaupanju v znanost.

So pa pri WHO danes potrdili, da za zdaj še niso prejeli nobenega poročila o smrtih, povezanih z omikronom. Kot je še pojasnila tehnična vodja WHO za covid-19 Maria Van Kerkhove, je ta različica zdaj že razširjena v vseh šestih regijah sveta po metodologiji WHO.

Uvodne študije strokovnjakov v Južni Afriki nakazujejo, da utegne biti verjetnost ponovne okužbe pri novi različici kar trikrat višja kot pri različicah delta ali beta. Tamkajšnji zdravniki so poleg tega od pojava omikrona zaznali občutno povečanje števila otrok, mlajših od pet let, ki so bili zaradi covida-19 hospitalizirani.

Obenem je nova različica – vsaj v primerih, ki so jih doslej potrdili v evropskih državah – povzročala zgolj mile simptome, kot sta glavobol in vneto grlo. A vse to so še nepotrjena prva opažanja.

Je omikron pravzaprav “božično darilo”?

Nemški zdravstveni strokovnjak Karl Lauterbach, klinični epidemiolog in kandidat za novega ministra za zdravje, je pred dnevi ocenil, da bi se lahko omikron sodeč po prvih poročilih celo izkazal kot pravo “božično darilo” in nam prinesel hitrejši konec pandemije.

Veliko število mutacij, ki so jih zaznali pri tej različici, bi namreč po oceni Lauterbacha lahko pomenilo, da bo okužba z njo manj smrtonosna. To bi bilo tudi v skladu z načinom, na katerega se razvija večina drugih respiratornih virusov, ki praviloma nikoli niso zares izkoreninjeni, ampak se sčasoma razvijejo v blažji virus, podoben običajnemu prehladu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!