Ravnatelj osnovne šole: Najbolje bi bilo, da pouk dva tedna poteka na daljavo

Koronavirus 12. Jan 202212:37 > 17. Jan 2022 22:074 komentarji
Delite:
Prazna učilnica
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Zaradi hitrega širjenja koronavirusa je v karanteni več kot 19 tisoč učencev in skoraj 13 tisoč dijakov. Ravnatelj ljubljanske osnovne šole Prežihovega Voranca Marjan Gorup meni, da bi bilo v danih okoliščinah najboljše, da bi za dva tedna prekinili pouk in ga imeli na daljavo. Kot pravi, je v šolah zaradi okužb, karanten in kadrovskih težav kaos.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji s koronavirusom trenutno okuženih dobrih 45 tisoč ljudi. Med temi okužbo preboleva 74 otrok v vrtcih, 1.068 učencev v osnovnih in 379 dijakov v srednjih šolah.

V vrtcih, osnovnih in srednjih šolah se trenutno spoprijemajo s številnimi okužbami, kar pa močno otežuje potek dela. Če je okužen en šolar, mora namreč v karanteno cel razred. Po podatkih covid-19 sledilnika je trenutno v karanteni več kot 19 tisoč osnovnošolcev in skoraj 13 tisoč srednješolcev oziroma – 171 oddelkov v vrtcih, 936 oddelkov v osnovnih šolah in 495 oddelkov v srednjih šolah.

S številnimi okužbami in karantenami se srečujejo v vseh šolah po državi, tudi na ljubljanski osnovni šoli Prežihovega Voranca. Ravnatelj Marjan Gorup je za N1 povedal, da je danes pri njih v karanteni osem od 19 oddelkov. Se pa to število po njegovih besedah zelo spreminja, saj skoraj vsak dan kakšnemu razredu karantena poteče in se vrne v šolske klopi, kakšen razred pa mora zaradi okužbe v karanteno.

Vsaj en oddelek oziroma razred je v karanteni na kar 271 osnovnih šolah po Sloveniji in 76 srednjih šolah, kažejo podatki sledilnika.

V Ljubljani je trenutno v karanteni 182 od skupaj 1.150 oddelkov v osnovnih šolah, v vrtcih pa je od skupno 777 oddelkov v karanteni 59 oddelkov, so za N1 sporočili z oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje v mestni občini Ljubljana.

Zaradi covida-19 tudi precej kadrovskih problemov

Tudi sicer imajo v šoli precejšen kadrovski problem, saj je odsotnih deset učiteljev: trije prebolevajo covid-19, štirje so zaradi tesnega stika s pozitivnimi učenci v karanteni, še trije pa so odsotni zaradi drugih stvari, ki niso povezane s covidom-19. “Situacija je kar pestra,” je dejal Gorup. Večina učiteljev, ki gre v karanteno zaradi stika in so zdravi, pouk izvaja na daljavo. Tisti, ki so pozitivni, so na bolniškem dopustu. “Stvari se hitro spreminjajo. Ko imaš enkrat okužbo na šoli, jo je zelo težko ustaviti,” je dodal.

Marjan Gorjup
Foto : N1

Pri vprašanju, ali bi bilo morda bolje, da bi se učenci zaradi trenutnih razmer nekaj časa šolali na domu, pa je Gorup opozoril, da pri tem ne gre zgolj za zdravstveni vidik, ampak se pri razredni stopnji, to so učenci v prvi in drugi triadi, pojavi tudi vprašanje odsotnosti za starše. “Otrok ne moreš kar pustiti doma, tudi če zapreš šolo, če so starši v službi.”

Kdo je lahko ob otroku v karanteni in kakšno nadomestilo mu pripada?

Če je zaradi tveganega stika otrok v karanteni, je lahko z njim tudi eden od staršev oziroma skrbnikov, za kar prejme 80 odstotkov plače (povprečje zadnjih treh mesecev), kar pa ne sme biti manj kot minimalna plača (letos ta znaša 1.024,24 evra bruto oziroma 736 evrov neto). A pozor, nadomestilo pripada le staršem oziroma skrbnikom otrok do vključno petega razreda. Če je otrok starejši, staršu nadomestilo ne pripada. Več o nadomestilih preberite v članku Otrok v karanteni: koliko nadomestila mi pripada in kaj moram narediti.

Najbolje bi bilo, da bi pouk dva tedna potekal na daljavo

“Mislim, da bi bilo v danih okoliščinah najboljše, da bi za dva tedna prekinili pouk in ga vodili na daljavo, nato pa bi se vrnili v šolo,” meni Gorup.

Po njegovih besedah je o šolanju na domu nastala fama, da morajo biti otroci ves čas v šoli. Kot je dejal ravnatelj, so v tistem obdobju, ko so bili pol leta doma, v šolstvu res vztrajali, da se to ne počne, ker šolskega programa ni mogoče izpeljati, če se pouk pol leta izvaja na daljavo. “Ampak takšne kratke intervencije do dveh tednov niso usodne,” meni Gorup. V tem času bi se po njegovem število okuženih zmanjšalo, razmere bi se normalizirale, otroci pa bi se potem lahko za nekaj časa vrnili v šole.

“To, čemur smo priča zdaj, je kaos. Ni učiteljev, ni učencev, nekateri imajo pouk na daljavo, nekateri pa v šoli. To je zelo zahtevna situacija za vodstvo in učitelje,” je pripovedoval in dodal, da se učitelji in vodstva šol ves čas ukvarjajo z okužbami, tudi v popoldanskem času in ob koncih tedna.

Imajo pa ravnatelji po PKP 10 možnost, da zaradi pomanjkanja kadra, če ne bo drugih možnosti, odredijo začasno, 10-dnevno izobraževanje na daljavo za vso šolo.

Komentari

Vaš komentar