Otrok v karanteni: koliko nadomestila mi pripada in kaj moram narediti

Slovenija 29. Nov 202110:27 > 12. Jan 2022 11:52 0 komentarjev
otrok v karanteni
Profimedia

Epidemija covida-19 se ne umirja, zaradi tveganih stikov je vse več otrok v karanteni. Koliko nadomestila pripada staršu, če mora zaradi tega ostati doma in kaj mora narediti.

Vsak otrok, ki je bil v visokorizičnem stiku z osebo, pri kateri je potrjena okužba z novim koronavirusom, mora ostati v sedemdnevni karanteni na domu, razen če je cepljen proti covidu-19 in hkrati prebolel, ali če je covid-19 prebolel v zadnjih 45 dneh.

Kdaj govorimo o visokorizičnem stiku:
– če oseba biva v skupnem gospodinjstvu z bolnikom s covidom-19,
– zadrževanje z bolnikom s covidom-19 na razdalji manj kot 2 metra več kot 15 minut,
– drug fizični stik ali stik z izločki bolnika (rokovanje, objemanje, uporaba skupnih predmetov),
– bivanje z bolnikom s covidom-19 v zaprtem prostoru več kot 15 minut (skupno gospodinjstvo, pisarna, čakalnica v zdravstveni ustanovi, skupna malica, druženje pri isti mizi …),
– potovanje v istem prevoznem sredstvu z bolnikom s covidom-19 na razdalji manj kot 2 metra.

Otrok v karanteni: 80 odstotkov plače, a le za mlajše otroke

Če je zaradi tveganega stika otrok v karanteni, je lahko z njim tudi eden od staršev oziroma skrbnikov, za kar prejme 80 odstotkov plače (povprečje zadnjih treh mesecev), kar pa ne sme biti manj kot minimalna plača (letos ta znaša 1.024,24 evra bruto oziroma 736 evrov neto).

A pozor, nadomestilo pripada le staršem oziroma skrbnikom otrok do vključno petega razreda. Če je otrok starejši, staršu nadomestilo ne pripada.

Kdo je upravičen do nadomestila? Starši oziroma skrbniki za:

– otroke do vključno 5. razreda osnovne šole,
– otroke v prilagojenih in posebnih programih v osnovnih šolah s prilagojenim programom in v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami,
– otroke, ki imajo v odločbi o usmeritvi določeno pomoč spremljevalca.

Treba je izpolniti obrazec

Starš oziroma skrbnik, ki ostane doma zaradi otroka v karanteni, mora izpolniti spletni obrazec za pridobitev Izjave o karanteni na domu. Izjavo mora nato predložiti svojemu delodajalcu. Preostalo pa potem ureja delodajalec.

Kaj če otrok zboli

Če otrok zboli, enemu od staršev oziroma skrbnikov prav tako pripada nadomestilo v višini 80 odstotkov plače. Nadomestilo dobi zaposleni in tudi samozaposleni, če nege ne more zagotoviti zakonec, ki je nezaposlen, upokojen ali lahko zagotavlja nego brez zadržanosti od dela. Pravico za nego pa lahko uveljavljajo do dopolnjenega 18. leta otrokove starosti, ne samo do vključno petega razreda, kot pri karanteni.

Kaj če sem sam v karanteni in dela ne morem opravljati od doma

Če morate zaradi rizičnega stika sami v karanteno in dela ne morete opravljati od doma, vam pripada nadomestilo v višini 80 odstotkov povprečne plače zadnjih treh mesecev. Če pa ste morali v karanteno zaradi tveganega stika, ki ste ga imeli v službi, vam pripada 100-odstotno nadomestilo plače. Več scenarijev z opisanimi nadomestili pa spodaj v grafiki.

otrok v karanteni, nadomestilo

Morda vas zanima tudi:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!