Se bodo morali testirati tudi cepljeni in preboleli šolarji?

Koronavirus 12. Jan 202209:40 > 13. Jan 2022 08:202 komentarja
samotestiranje šola
Žiga Živulović, Bobo

Delež cepljenih med okuženimi se pričakovano povečuje, saj omikron ne izbira – zbolijo tudi cepljeni in preboleli. Po protokolu se morajo v šolah redno samotestirati le tisti šolarji in dijaki, ki niso cepljeni oziroma niso preboleli covida-19 v zadnjega pol leta. Hkrati pa morajo ob tveganem stiku v karanteno vsi, saj mladoletni ne morejo dobiti poživitvenega odmerka. Se utegnejo pravila spremeniti?

Omikron je spremenil pravila igre, saj okuži tudi cepljene in prebolele. To jasno kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje o deležu cepljenih med novookuženimi. Septembra je bil ta delež 22-odstoten, novembra 35-odstoten, konec preteklega tedna (zadnji podatki so za 6. 1. 2022) pa 44-odstoten. Čeprav je pri interpretaciji teh podatkov treba biti previden, gre za pričakovano posledico prisotnosti različice omikron, ki je v le nekaj tednih tudi pri nas postala prevladujoča. V tem tednu naj bi bil omikron krivec za že 95 odstotkov novih okužb.

N1

Spremembe samotestiranja za šolarje?

Po zaradi omikrona spremenjenih navodilih NIJZ, ki veljajo od decembra, morajo po tveganem stiku v karanteno vsi, razen cepljenih s poživitvenim odmerkom in cepljenih prebolevnikov. Toda med mladoletnimi takih skoraj ni, saj poživitvenega odmerka ne morejo dobiti. Nedavno so poživitveni odmerek zanje odobrili v ZDA, Evropska agencija za zdravila (Ema) pa ga še ni odobrila. Pri nas je dodatni odmerek cepiva dobilo le nekaj več kot 500 mladoletnih z imunskimi pomanjkljivostmi.

Na ljubljanski gimnaziji Bežigrad se samotestira le od 10 do 15 odstotkov od več kot 1.000 dijakov, saj so vsi ostali cepljeni ali pa so covid preboleli. “Visoka precepljenost je posledica tega, da so si dijaki želeli zagotoviti, da se bodo lahko šolali v prostorih šole, ne pa na daljavo,” pove ravnatelj Ciril Dominko. “Čeprav so storili vse, kar je v njihovi moči, zdaj pogosto ne morejo biti pri pouku v šoli. Trenutno imamo 23 okuženih dijakov in zato v karanteni, ki pomeni šolanje na daljavo, 10 oddelkov.”

V karanteni je trenutno več kot 19 tisoč osnovnošolcev in skoraj 13 tisoč srednješolcev. Če je okužen en šolar, mora v karanteno cel razred. “Čeprav morajo v karanteno tudi cepljeni in preboleli, saj obstaja velika verjetnost, da so se ob stiku okužili, pa se tem dijakom ni treba trikrat na teden samotestirati v šoli, kot to velja za necepljene neprebolele,” na neskladnost pravil opozarja Dominko.

Za zdaj se pravila ne bodo spremenila. “Protokol samotestiranja učencev je še vedno v veljavi, ne glede na vedno bolj prisoten omikron. O morebitnih spremembah protokola pa bomo javnost pravočasno obvestili,” so zapisali na NIJZ. Vodja svetovalne skupine infektologinja dr. Mateja Logar je bila danes za vprašanja nedosegljiva, so se pa nekateri ravnatelji ob odsotnosti navodil znašli sami.

Fani Al-Mansour, ravnateljica Srednje poklicne in strokovne šole Bežigrad, je tako na svoji šoli priporočila, naj se testirajo vsi dijaki. Vsi, ne glede na cepilni status, lahko komplete za samotestiranje brezplačno prevzamejo v lekarnah.

Z vsaj enim odmerkom je cepljenih 33 odstotkov najstnikov v starostni skupini 12–17 let in 60 odstotkov mladih v starostni skupini 18–24 let. Ta delež je večji kot v starostni skupini 25–40 let, v kateri je cepljenih približno 55 odstotkov prebivalcev.

PREBERITE ŠE:

Komentari

Vaš komentar